Öt perc Robert De Niróval

2015.10.03. 07:50
Robert De Niro legújabb filmjében nyugdíjas asszisztenst alakít Anne Hathaway oldalán. Az Oscar-díjas színészt nem lehet leállítani, évente több filmet is forgat, krimitől vígjátékon át mindent. A kezdő két főszereplőjével a film londoni premierjének sajtónapján beszélgettünk. Bár a lapok még azzal voltak tele, hogyan állt fel De Niro egy interjúból, mivel nem tetszett neki a kérdések hangneme, a Claridge’s luxushotel egyik első emeleti lakosztályában berendezett interjúszobában két kifejezetten joviális sztár üldögélt a foteleken, a kamerák kereszttüzében.

Gondolták volna, hogy Robert De Niro 72 éves? New York egyik legtehetségesebb szülöttét azonban cseppet sem lassítja a nagypapakor: évente négy-öt filmben is játszik, és akkor még nem is említettük produceri és üzletemberi munkásságát. Legendás szerepléseihez hasonló alakításai azonban egyre ritkábbak: a kritikák nem fogadták túl lelkesen sem a leginkább B-movie-ként aposztrofált Bag Man-t, sem A kiütést, amelyben Sylvester Stallone ellenfelét alakítja a ringben. Nemrég pedig a brit Radio Times újságírója nem átallotta azt kérdezni tőle, vajon „robotpilótával” üzemel-e mostanában a forgatásokon, mire De Niro dühödten faképnél hagyta.

Legújabb filmjében, a Nancy Myers által rendezett A kezdőben a De Niro által alakított topmenedzser nyugdíjazása után nem találja a helyét, így jelentkezik Jules (Anne Hathaway) online divatruházati startupvállalatához gyakornoknak. A kissé túlkoros segéderő eleinte csetlik-botlik, ám kis idő elteltével azon kapja magát, hogy egyfajta vállalati orákulummá vált: huszon-harmincéves kollégáinak és főnökeinek valamennyi szakmai és magánügyi problémáját két lépésből megoldja. A kissé erőltetett premisszát feledteti De Niro és Hathaway zseniális kettőse, a gyakornokból lett mentor és a fiatal üzletasszony barátsága szívmelengető filmélmény – kritikánkat itt találja.

A karaktereik közötti bensőséges viszony Anne Hathaway szerint munkájuk természetes eredménye, nem tettek semmi különöset annak érdekében, hogy kialakuljon. „Fura, hogy mindenki azt akarja tudni, mi a titok, a képlet vagy a varázsszer. Csak megcsináltuk a munkánkat, és én személy szerint elégedett vagyok az eredménnyel” – mondja, De Niro pedig megfontoltan helyesel.

Szakmájuk további titkairól viszonylag szűkszavúan nyilatkozik: amikor arról kérdezzük, milyen hasonlóságot érez filmbéli karakterével, De Niro úgy fogalmaz: „Én mindig azon részeimet használom, melyek alkalmazhatók az adott szerepben”. Konkrétabban? Mindazt értsük ide, ami tetszett az alakításban, mondja. 

A film kapcsán muszáj feltennem egyik kedvenc kérdésemet: létezhet-e igaz barátság nő és férfi között? „Hát persze, hogy létezhet!” – horkan fel De Niro. „Anne-nek vannak férfi barátai, akik nálam idősebbek, nekem pedig vannak barátnőim, nők, akik... a barátaim!”

Robert De Niro fél évszázada dolgozik a filmszakmában. Mint mondja, ezidő alatt „vannak dolgok, melyek teljesen megváltoztak, mások pedig szinte ugyanolyanok”. A legfontosabb változás szerinte a független filmek térnyerése. „A színész perspektívájából nézve a dolgokat, huszonéves koromban voltak független filmek, de nem valami sok. Dolgoztam egy páron, az Üdvözletek, a Szia Anyu! is ilyen volt, vagy a Násznép. Manapság rengetlen függetlenül készülő film van, úgyhogy sokkal több a lehetősége a színészeknek és a produkción dolgozó összes embernek, a rendezőknek éppúgy, mint annak a számtalan embernek, aki a filmet készíti, még egy kis költségvetésű filmnél is komoly a stáb. Szóval ez egy jó dolog, hogy ennyire sok a lehetőség a filmszakmában. És jók ezek a filmek! Rengeteg jó van köztük.”

Legközelebb a novemberben a mozikba kerülő Heistben láthatjuk dühödt kaszinótulajdonos maffiafőnök szerepében, januárban pedig jön a Dirty Grandpa című komédia, melyben a jó fiú Zac Efron rondán káromkodó és lelkesen csajozó nagypapáját alakít. De addig sincs megállás: mint megtudtuk, De Niro jelenleg A komikus című filmet forgatja Taylor Hackforddal. Mint mondta, Jennifer Aniston is szerepet kap benne – ez határozottan izgalmasabbnak tűnik, mint a szitkozódó nagypapa története.