Öt perc Robert De Niróval

2015.10.03. 07:50
Robert De Niro legújabb filmjében nyugdíjas asszisztenst alakít Anne Hathaway oldalán. Az Oscar-díjas színészt nem lehet leállítani, évente több filmet is forgat, krimitől vígjátékon át mindent. A kezdő két főszereplőjével a film londoni premierjének sajtónapján beszélgettünk. Bár a lapok még azzal voltak tele, hogyan állt fel De Niro egy interjúból, mivel nem tetszett neki a kérdések hangneme, a Claridge’s luxushotel egyik első emeleti lakosztályában berendezett interjúszobában két kifejezetten joviális sztár üldögélt a foteleken, a kamerák kereszttüzében.

Gondolták volna, hogy Robert De Niro 72 éves? New York egyik legtehetségesebb szülöttét azonban cseppet sem lassítja a nagypapakor: évente négy-öt filmben is játszik, és akkor még nem is említettük produceri és üzletemberi munkásságát. Legendás szerepléseihez hasonló alakításai azonban egyre ritkábbak: a kritikák nem fogadták túl lelkesen sem a leginkább B-movie-ként aposztrofált Bag Man-t, sem A kiütést, amelyben Sylvester Stallone ellenfelét alakítja a ringben. Nemrég pedig a brit Radio Times újságírója nem átallotta azt kérdezni tőle, vajon „robotpilótával” üzemel-e mostanában a forgatásokon, mire De Niro dühödten faképnél hagyta.

Legújabb filmjében, a Nancy Myers által rendezett A kezdőben a De Niro által alakított topmenedzser nyugdíjazása után nem találja a helyét, így jelentkezik Jules (Anne Hathaway) online divatruházati startupvállalatához gyakornoknak. A kissé túlkoros segéderő eleinte csetlik-botlik, ám kis idő elteltével azon kapja magát, hogy egyfajta vállalati orákulummá vált: huszon-harmincéves kollégáinak és főnökeinek valamennyi szakmai és magánügyi problémáját két lépésből megoldja. A kissé erőltetett premisszát feledteti De Niro és Hathaway zseniális kettőse, a gyakornokból lett mentor és a fiatal üzletasszony barátsága szívmelengető filmélmény – kritikánkat itt találja.

A karaktereik közötti bensőséges viszony Anne Hathaway szerint munkájuk természetes eredménye, nem tettek semmi különöset annak érdekében, hogy kialakuljon. „Fura, hogy mindenki azt akarja tudni, mi a titok, a képlet vagy a varázsszer. Csak megcsináltuk a munkánkat, és én személy szerint elégedett vagyok az eredménnyel” – mondja, De Niro pedig megfontoltan helyesel.

Szakmájuk további titkairól viszonylag szűkszavúan nyilatkozik: amikor arról kérdezzük, milyen hasonlóságot érez filmbéli karakterével, De Niro úgy fogalmaz: „Én mindig azon részeimet használom, melyek alkalmazhatók az adott szerepben”. Konkrétabban? Mindazt értsük ide, ami tetszett az alakításban, mondja. 

A film kapcsán muszáj feltennem egyik kedvenc kérdésemet: létezhet-e igaz barátság nő és férfi között? „Hát persze, hogy létezhet!” – horkan fel De Niro. „Anne-nek vannak férfi barátai, akik nálam idősebbek, nekem pedig vannak barátnőim, nők, akik... a barátaim!”

Robert De Niro fél évszázada dolgozik a filmszakmában. Mint mondja, ezidő alatt „vannak dolgok, melyek teljesen megváltoztak, mások pedig szinte ugyanolyanok”. A legfontosabb változás szerinte a független filmek térnyerése. „A színész perspektívájából nézve a dolgokat, huszonéves koromban voltak független filmek, de nem valami sok. Dolgoztam egy páron, az Üdvözletek, a Szia Anyu! is ilyen volt, vagy a Násznép. Manapság rengetlen függetlenül készülő film van, úgyhogy sokkal több a lehetősége a színészeknek és a produkción dolgozó összes embernek, a rendezőknek éppúgy, mint annak a számtalan embernek, aki a filmet készíti, még egy kis költségvetésű filmnél is komoly a stáb. Szóval ez egy jó dolog, hogy ennyire sok a lehetőség a filmszakmában. És jók ezek a filmek! Rengeteg jó van köztük.”

Legközelebb a novemberben a mozikba kerülő Heistben láthatjuk dühödt kaszinótulajdonos maffiafőnök szerepében, januárban pedig jön a Dirty Grandpa című komédia, melyben a jó fiú Zac Efron rondán káromkodó és lelkesen csajozó nagypapáját alakít. De addig sincs megállás: mint megtudtuk, De Niro jelenleg A komikus című filmet forgatja Taylor Hackforddal. Mint mondta, Jennifer Aniston is szerepet kap benne – ez határozottan izgalmasabbnak tűnik, mint a szitkozódó nagypapa története.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?