Álmatlan ámokfutók garázdálkodnak a bulinegyedben

2015.10.06. 15:24

Az év végéig annyi új magyar film érkezik a mozikba, hogy szinte mindennap írhatnánk egy cikket róluk. És most így is teszünk: tegnap az Anyám és más futóbolondok a családból előzetesét mutattuk be, ma pedig Az éjszakám a nappalod című új magyar filmből nézhetjük meg az első jeleneteket. 

Ez a film november 26-án érkezik, Dési András György és Móray Gábor közösen írta és rendezte, őket főleg a nagysikerű 639. baba című kisfilmből lehet ismerni. Az éjszakám a nappalod az első nagyjátékfilmjük, és több mint tíz éven át készültek rá, akkor még A titkos pizsama címet viselte a film, ami végül Az éjszakám a nappalod lett. Műfajilag a kicsit vegyes "fekete komédiába oltott thrillert" jelölték meg, ami gyakorlatilag bármit jelenthet. 

"Az ember víz nélkül kibírja három napig, alvás nélkül egy hétig" - így kezdődik az előzetes, ugyanis a főszereplő Czukor Balázs álmatlanságban szenved, és éjszakánként a várost, és ha jól látjuk, a bulinegyedet járja, ahol mindenféle új barátokat szerez Anger Zsolt, Kovács Krisztián és Vajda Milán személyében. 

Az éjszakám a nappalod - előzetes

A barátnőt Szamosi Zsófi alakítja, őt a Terápia című sorozatból lehet ismerni, de szerepelt már a Lora című filmben is. A gonosz csábító Pálos Hanna, a Katona József Színház színésznője volt korábban az Isteni műszak junkie-ja, akit annyira utáltak a mentősök. Valamint fontos szerep jut egy nyalogatós jelenetben Borbély Alexandrának, aki szintén a Katonában játszik, itt pedig a torkán akad egy jegygyűrű. 

A filmben szerepelhetett még az áprilisban elhunyt Pap Vera is: ő alakítja a diagnózist felállító orvost az előzetes elején. Az éjszakám a nappalod lesz Kovácsy Tibor utolsó filmszerepe: a Magyar Narancs újságírója időről időre feltűnt magyar filmekben, sőt, a film zenéjét szerző Zagar-klipben is benne volt. Hosszú betegség után júniusban halt meg. 

A plakátot, ahogyan a Saul fia, a Made in Hungária és a Papírrepülők esetében is, Kenczler Márton készítette. A zenét pedig Žagar szerezte, a filmhez készült Sleepwalking című számban a Mary Popkids Kamája vokálozik, a Miki357 rendezésében készült klip itt a Stenken premierezett.  

A filmben nagy szerepet kap a budapesti éjszakai élet látványa, a romkocsmákat plüssrigrisekkel, nyulakkal és madárkalitkákkal Pater Sparrow látványtervező dobta fel, az operatőr Csukás Sándor volt. Az éjszakám a nappalod 269,5 milió forint állami támogatást kapott a Filmalaptól. A hivatalos honlapját itt lehet megtalálni, ez pedig a Facebook-oldala.