Tíz film, amit kötelező megnézni év végéig

Kylo Ren art
  • 2015 a Star Wars 7 éve, ez nem is lehet kérdés.
  • A nagy stúdiók többsége idén is év végére tartalékolta a legnagyobb kasszarobbantó blockbustereiket, nem csoda, ha Az ébredő erő mellett az új James Bondot és Az éhezők viadala-széria lezárását is rajongók milliói várják.
  • De Emily Blunt drogkartelles filmje,  Johnny Depp maffiaeposza és a hazai gyártású Anymám és más futóbolondok is nagyon ígéretesnek tűnik. 
  • És ön mit néz meg december végéig? Összeszedtünk 10 jó filmet, szavazzon a kedvencére!
2015.10.11. 15:18 Módosítva: 2015.10.13. 12:39

Mélyütés (október 15.)

Jake Gyllenhaal a filmjeiben már régen nem az a hupikék törpikék szexuális szokásait elemezgető kis gyógyegér, aki a Donnie Darko idején volt. A Mélyütéshez 6 hónapon át napi 6 órát edzett, és 6 kiló izmot szedett össze, csak hogy hitelesen alakíthassa azt a bokszolót, akinek a karrierje csúcsán meghal a felesége (Rachel McAdams), és a kislánya is elfordul tőle.

Durva lesz Jake Gyllenhaal bokszfilmje

A padlóra küldött sportolónak ezután nemcsak a bíróságon, de egy lepukkant edzőteremben, Forrest Whitaker mellett is be kell tudnia bizonyítania, hogy csak a tétmeccseken kell félni tőle, a magánéletben nem. A rendező, Antoine Fuqua eddig nem sok sportdrámát rendezett, inkább akciófilmekben utazott, de szerencsére a forgatókönyvet a Kemény zsarukon és a Kemény motorosokon edződött Kurt Sutter írta, úgyhogy mindenképpen érdemes lesz megnézni!

Sicario - A bérgyilkos (október 22.)

Emily Blunt A holnap határa óta egyre felkapottabb női akcióhős lett – ha jól csinálja, ő lesz az új Angelian Jolie-ba oltott Milla Jovovich, akinek minden rendező fegyvert akar adni a kezébe. A Sicario ugyanis olyan jól mixeli össze a fojtogató atmoszférájú skandináv krimiket és a mexikói drogkartelles ponyvákat, hogy már most nyugodtan kikiálthatjuk az év szuperhősmentes akciófilmjének!

Sicario - 'Welcome to Juarez' Trailer (2015)

A lövöldözés mellett árulásban is bővelkedő sztori nagyjából annyi, hogy az amerikai-mexikói határvidéken az FBI temperamentumos ügynöknője (Emily Blunt) mexikói kollégájával (Benicio del Toro) együtt próbálja felszámolni a helyi drogkartell rémuralmát. A morcos mexikói kommandósról azonban nagyon hamar kiderül, hogy valójában a rivális kartellnek dolgozik, akik így szépen át tudják venni a meggyengült kokaintermesztő família helyét. A filmben del Toro mellett főszerepet kapott Josh Brolin is, akiről már a trailerben ordít, hogy egy korrupt zsivány az FBI kötelékében.

Az utolsó boszorkányvadász (október 22.)

Kardozás! Lövöldözés! Hősért kiáltó, lángba borult világ!

A Mikulás-szakállas Vin Diesel legújabb akciófilmje egyértelműen a Hegylakó, a Penge és az Underworld koppintása, annyi különbséggel, hogy most halhatatlanok, vámpírok és vérfarkasok helyett boszorkányokat aprít a főszereplő a felhőkarcolók árnyékában. De pont ezért várjuk, nem igaz?

Zúzós akciózás lesz Vin Diesel új filmje

Diesel ezúttal egy Kaulder nevű harcost alakít, aki természetesen a címbéli banyaaprító, és még a XXI. században is kénytelen a mesterségét űzni, ahelyett, hogy végre nyugdíjba vonulna. Szerencsére segítőtársai is akadnak: Michael Caine lesz a mentora, a reverendás Elijah Wood a sidekickje, a Trónok harca tévésorozat Ygritte-je, Rose Leslie pedig a nője - aki egyébként maga is boszorkány, csak átállt a jó oldalra.

007 Spectre – A Fantom visszatér (november 5.)

Szerintem Daniel Craig a legjobb Bond Sean Connery óta. Háromszor is magabiztosan hozta az eredeti Fleming-regények nyers 007-esét, aki valójában sosem volt az a fajta nyálas szóviccbajnok, amivé Roger Moore és Pierce Brosnan silányították a karaktert. A Skyfall ráadásul nemcsak Bond-filmnek volt tökéletes, de Batman-történetnek is – legalábbis ami az „elárvult milliomospalánta az inasa segítségével szembeszáll a világot romba döntő, hisztérikus főgonosszal a szülei ősi kúriájában” részt illeti.

007 Spectre - A Fantom visszatér (2015) előzetes

A rendező, Sam Mendes, valamint Neal Purvis és Robert Wade (akik A világ nem elég óta a Bond-filmek állandó forgatókönyvírói) ráadásul most is szépen folytatják a Casino Royale-lal megkezdett vonalat, és megmutatják végre azt a mesterbűnözőt, aki már Vesper Lynd megöletése óta mozgatja a szálakat a háttérben. A címbéli S.P.E.C.T.R.E. bűnszervezet ráadásul szép kikacsintás az elmúlt évtizedek James Bond-filmjei felé, még úgy is, hogy Christoph Waltznak valószínűleg már semmi köze sem lesz a franchise kultikus főgonoszához, a macskasimogató Bloefeldhez.

A tengernél (november 5.)

Brad Pitt a legújabb filmjét a neje, Angelina Jolie Pitt írta és rendezte, ráadásul még a női főszereplője is ő. Utoljára a Mr. és Mrs. Smith-ben szerepeltek együtt, és Pittnek ugyan volt egy cameója a nálunk forgatott A vér és méz földjénben is, de ez az első közös munkájuk azóta, hogy egy nagy boldog családként nevelik a gyerekseregüket.

Romantikus dráma Angelina Jolie-tól és Brad Pitt-től

A történet röviden: egy Vanessa nevű extáncosnő és amerikai író férje, Roland valamikor a '70-es években beutazzák fél Franciaországot országot, hogy a napi taposómalomból kiszakadva egy kicsit újra közelebb kerülhessenek egymáshoz, és érdekes vidéki emberekkel, például egy kocsmárossal (Niels Arestrup) és egy hoteltulajdonossal (Richard Bohringer) ismerkedjenek össze. Ám ahogy az az ilyen filmekben lenni szokott, az összezártság alatt felszínre tör az elhallgatott múlt...

Anyám és más futóbolondok a családból (november 5.)

Idén egész jó magyar filmek kerültek moziba (lásd: Liza, a rókatündér, Argo 2, Víkend), ezekhez igyekszik felzárkózni év végén Fekete Ibolya is egy olyan XX. századon végigrohanó családi drámával, mint amilyen A napfény íze volt.

Anyám és más futóbolondok a családból - előzetes

A sztori egy négygenerációs történet, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi egy család sorsát: a főszereplő (Ónodi Eszter) összesen huszonhétszer költözik, végigvonszolva a férjét (Gáspár Tibor) meg a lányát a fél országon. Végigcsinálnak két világháborút, egy '56-ot, néha Erdélyben, néha Budapesten, néha az Isten háta mögött, így nem csoda, ha a film egyik visszatérő jelmondata az, hogy

Lajos, pakolunk!

Az Anyám és más futóbolondok a készítők szándéka szerint tele lesz majd meseszerű elemekkel, és keveredik benne a némafilm, a burleszk, a háborús film, a komédia és a könnyes dráma.

Fekete mise (november 12.)

TranszcendensA magányos lovas, Éjsötét árnyék, Rumnapló, Karib-tenger kalózai, Rango, Az utazó, Alice Csodaországban, Mortdecai – az utóbbi évek Johnny Depp-filmjei közt volt ugyani néhány kasszasiker, de mindegyik egy erősen közepes eresztés volt a ma már 52 éves szívtiprótól. Na, ez a lefelé tartó pályaív fordulhat most meg ezzel az ütős gengszterfilmmel, amiben Depp végre nem egy festett képű hülyét alakít.

Black Mass (2015) előzetes #1

Hanem Whitey Bulgert, az Egyesült Államok történelmének egyik legrettegettebb ír maffiafőnökét, aki valójában az FBI-nak dolgozott az olasz maffia lebuktatásán. A Nagymenőket és a többi Scorsese-klasszikust idéző filmben láthatjuk még Benedict Cumberbatch-t, Sienna Millert és Kevin Bacont is, Deppnek pedig lehet, hogy végre egy Oscar-díja.

Az éhezők viadala: A kiválasztott - 2. rész (november 19.)

A Lionsgate pénzsóvár producerei direkt ketté vágták Suzanne Collins disztópikus ifjúsági regénysorozatának befejező kötetét, hogy kétszer akkorát kaszálhassanak a mozikban. De ez valószínűleg Az éhezők viadala-rajongókat zavarja a legkevésbé, hiszen így kétszer annyi ideig láthatják imádott színésznőjüket, Jennifer Lawrence-t. A kiválasztott első részéről korábban ezt írtuk: „Csak egy mérsékelten izgalmas felvezetés lett a 2015-re tartogatott nagy fináléhoz, olyan harmatos filmvégi cliffhangerrel, ami egy elkaszált tévésorozatban is gyenge lenne".

Az éhezők viadala: A kiválasztott - 2. rész

Na, az utolsó filmben majd megkapunk mindent, amit hiányoltunk. A titkos ellenállás vezére és barátai szépen előbújnak a föld alá süllyesztett, szürke bunkervárosból, és jól odacsapnak a Kapitóliumnak. A szakadatlan háborúskodás azonban csak vért és könnyeket szül, a forradalom önmarcangoló kirakatharcosa, Katniss Everdeen pedig már egyáltalán nem olyan biztos abban, hogy olyan nemes a cél, amiért küzdenek, ezért... Nem akarom persze elspoilerezni a filmet, aki olvasta az utolsó regényt, tudja, mennyire durva lesz a lezárás!

Star Wars: Az ébredő Erő (december 18.)

Komoly összegben mernék fogadni arra, hogy a régi Csillagok háborúja-trilógia évtizedek óta várt folytatása nemcsak a Jurassic World 1,6 milliárd dolláros bevételrekordját fogja megdönteni, de a csúcstartó James Cameron-filmeket, az Avatart és a Titanicot is letaszítja majd a trónról. Az ébredő erő ugyanis már a tavaly ilyenkor, az első teaserrel felrobbantotta az internetet, aztán jött a spoilercunami a sztoriról, és persze idén áprilisban a második kedvcsináló előzetes, amiben végre az öreg Han Solo is felbukkant, Csubakkával az oldalán, pont mint a régi szép időkben!

Star Wars 7: Az ébredő erő

Az már egyre inkább látszik, hogy a J.J. Abrams-féle Csillagok háborújában a béna Jar Jaros-ewokos Lucas-humor helyett csak a BB-8 nevű focilabda droidon fogunk nevetni. De inkább könnybe lábadt szemekkel nézzük majd a 30 évvel idősebb Leiát, a Millennium Falcont újra vezető Han Solót, és persze az idős Luke-ot, aki most már pont olyan szakállas Jedi mester lesz a fiatal szereplők (egy roncskutató sivatagi lány, egy renegát rohamosztagos és egy vakmerő lázadó pilóta) mellett, mint Obi-Wan volt az ő idejében. A főgonosz ezúttal a Vader-mániás Kylo Ren lesz, aki saját maga barkácsolta a rajongókat már most erősen megosztó keresztlézeres spádéját, és aki a Donald kacsa-sisakos, új rohamosztagosok élén Első Rend néven támasztotta fel a Galaktikus Birodalmat.  

Lánytesók (december 31.)

Tina Fey és Amy Poehler párosa nagyjából olyan menő névnek számít most a vígjátékiparban, mint Channing Tatum és Jonah Hill a 21 Jump Streetből, vagy mint Ben Stiller és Owen Wilson a fénykorukban. Legújabb filmjükben két negyvenes testvért alakítanak, akik felkeresik a szülői házat, ahol felnőttek...

Amy Poehler és Tina Fey fergeteges vígjátéka

De megdöbbenve tapasztalják, hogy a házat épp ingatlanosok hirdetik, anélkül, hogy ők tudtak volna róla. A sok régi emlék felidézése közben ráeszmélnek, hogy tinilány korukban nem is szerveztek olyan házibulit, ahol mindenki aljasra itta volna magát, és a szüleik hálószobájában szexelt volna, ezért felnőtt fejjel bepótolják, mielőtt végleg ki kellene cuccolniuk. Az eredmény: egy női Másnaposok, a Tökéletes hang és a Dawson és a haverok rendezőjétől, Jason Moore-tól.

Melyik filmet várja a legjobban?