Díjat kaphat Shaun, a bárány

2015.10.13. 13:14

Három egészestés filmet jelölt az Európai Filmakadémia a legjobb európai animációs alkotások kategóriájában, amelyek közül decemberben választják majd meg az idei év legjobbját. A filmeket a CARTOON, az Animációs Filmek Európai Szövetsége javasolta, illetve egyénileg is lehetett jelentkezni.

Ezek közül egy bizottság választotta ki a jelölteket, amelynek a tagja volt az Európai Filmakadémia igazgatósági tagja, a spanyol Antonio Saura, két animációs szakértő, a kanadai Marcel Jean (Annecy Filmfesztivál) és a lenygyel Anja Šošić (Human Ark), valamint a CARTOON-t képviselő Petteri Pasanen Finnországból, Iain Harvey az Egyesült Királyságból és Jacques-Rémy Girerd Franciaországból.

A három jelölt között ott van a francia Adama, amelyet Simon Rouby rendezett, az idei Shaun, a bárány film, valamint A tenger dala című produkció, amelyet egy ír, belga, dán, francia és luxemburgi tagokból álló stáb készített. Mivel a Shaun, a bárány is angol-francia közreműködés eredménye, a francia siker már garantált.

A jelölést kiérdemlő filmeket ezután eljuttatják az Európai Filmakadémia több mint háromezer fős tagságának, akik majd dönteni fognak a végső győztesről. Az idei legjobb egészestés animációs filmnek járó díjat Berlinben adják át az Európai Filmdíjak ünnepségén, december 12-én, egy szombati napon. A ceremónia élőben is lehet majd követni az Európai Filmakadémia honlapján.

Az Adama egyébként ilyen látványos:

Adama - előzetes

A tenger dala ennyire cuki:

A tenger dala - előzetes

Shaunt, a bárányt pedig szinte mindenki ismeri:

Shaunt, a bárány - előzetes