A magyar Éhezők viadala egy véradás-reklám

2015.10.27. 11:31

Meglepődve olvastuk két nappal az állítólagos bemutató előtt, hogy október 29-én érkezik az első magyar nagyszabású fantasy-akciófilm, a Verseny, noha sem az IMDb, sem a Port.hu nem hallott még róla, és a moziműsorban sem találtuk. Azóta már az is kiderült, hogy nem véletlenül. 

A Verseny címen futó filmhez készült egy előzetes, és a sajtóközlemény nem véletlenül említi az Alkonyat és Az éhezők viadala filmsorozatot, mert a Verseny a két filmes franchise keverékének vagy inkább másolatának tűnik. A történet szerint egy Krisz (Inotay Ákos) nevű férfi egy erdőben ébred, ahol rájön, hogy természetfeletti lények közé keveredett, és vadásznak rá. Túlélés közben megismerkedik Katával (Trokán Nóra), az íjásszal, és lassan megalakul a fiatalokból álló Bátrak serege, amibe Krisz nem igazán tud beilleszkedni. És a történetben a vérfarkasok is fontos szerepet kapnak.

A Verseny a semmiből bukkant elő, egészen eddig nem is hallottunk róla, hogy készülne magyar young adult film az Alkonyat vagy Az éhezők viadala mintájára. A rendező az a Lóth Balázs, aki csinált már nagyfilmet is Nincs mese címmel, de azon kívül, hogy két nap múlva bemutatják, és hogy Trokán Nóra és Inotay Ákos szerepel benne, szinte semmi mást nem lehet tudni erről a filmről, és egyelőre a rendezőt sem sikerült elérnünk. 

Lóth Balázs 2004 óta több mint egy tucat rövidfilmnek volt a producere, vágója vagy operatőre, Epilógus című rövidfilmje egyébként az Indavideón is megtekinthető.

Epilógus

Közben egyre valószínűbb, hogy csak egy klasszikus médiahackről van szó, mert az általunk megkeresett Lóth Balázs azóta sem válaszolt a kérdéseinkre a filmmel kapcsolatban és a Tumblr-en is írják többen, hogy ez valószínűleg egy véradási kampány része, ami - valljuk be - tényleg reálisabbnak tűnik, mint egy semmiből előbukkanó magyar Éhezők viadala.

Azóta beszéltünk Kocsis Dániellel, a Most reklámügynökség vezetőjével, aki megerősítette, hogy valóban egy reklámkampányról van szó, amit a Vöröskeresztnek készítettek, és a közoktatási intézményekben megtartott véradásra próbálják ezzel felhívni a figyelmet. Ez azért is fontos, mert évek óta a fiatalok véradása segíti a szükséges vérállomány feltöltését, ezért is készítették ezt a kicsit - nem kicsit, mi is beszoptuk - megtévesztő, de azért erősen áthallásos álelőzetest a reklámfilmjükhöz. 

Kocsis később még elárulta, hogy lesz majd még egy hosszabb videó is, valószínűleg akkor ezt mutatják majd be október 29-én, és azért is korhatáros, mert vért is csak 18 év fölött lehet adni.