Díjat nyert a Magyarországon készült szadomazo film

2015.10.27. 11:56

Nyilvánosságra hozta az Európai Filmakadémia a 28. Európai Filmdíjak első nyerteseit. A díjakat hat kategóriában szavazta meg a héttagú zsűri Berlinben. A legjobb operatőri díjat a Goodnight Mommy Martin Gschlacht, a legjobb vágásért a lengyel Jacek Drosiót díjazták a Bodyban végzett munkájáért, a legjobb európai látványtervező pedig Sylvie Olivé lett a Legújabb testamentumért. A legjobb jelmeztervező Sarah Blenkinsop lett A homárnak köszönhetően, a legjobb hangmérnöknek járó elismerést pedig Vasco Pimentel és Miguel Martins érdemelte ki az Arabian Nightban nyújtott munkájukért.

Van magyar vonatkozása is a díjak első körének, hiszen a legjobb európai zeneszerzőnek azt a Cat's Eyest választották, ami a végig Magyarországon forgott, hazai színészeket is felvonultató Duke of Burgundy című szerelmi szadomazo filmhez írtak. A Cat's Eyes duót egyébként Rachel Zeffira kanadai énekesnő és Faris Badwan, a Horrors frontembere alkotja. A többi díjat november 7-én jelentik be.

A díjátadó december 12-én lesz Berlinben, magyar filmért is izgulhatunk, ugyanis az október 29-én mozikba kerülő Hörcher Gábor-film, a Drifter bekerült a legjobb hat dokumentumfilm közé, ebből az alkalomból most meg lehet nézni a rendező előző munkáját, a Ricsit. A Drifterrel ellentétben ez egy fikciós rövidfilm, de a főszereplő ugyanaz a srác, és ahogy a rendező írta, "a filmbeli események, hasonlóképpen megtörténtek vagy megtörténhetnénk Ricsivel és barátaival."

RICSI - screener from KraatsFilm on Vimeo.

Illetve továbbra is lehet szavazni a közönségszavazáson a Fehér isten című magyar filmre, ami azért is hazafias kötelességünk, mert a szavazók között kisorsolnak egy berlini utazást is. Szavazni itt lehet