Hentesgyilkosságra és magyar sikerkönyvre ad pénzt a Filmalap

2015.10.29. 16:20
budapest noir.png
Fotó: Agave

Újabb három film támogatásáról döntött a Filmalap, így hamarosan Gárdos Éva Budapest noir, Szász János Sóhajok hídja, valamint a román Nae Caranfil magyar koprodukcióban készülő 6,9 a Richter-skálán című filmjének forgatása is elkezdődhet.

Közel 900 millió forintot kapott Kondor Vilmos nagysikerű krimijének filmváltozata, amelynek forgatása februárban kezdődik. A történet a harmincas évek Budapestjén játszódik, és egy Gordon Zsigmond nevű bűnügyi újságíróról szól, aki vérbeli nyomozóvá válik egy a legfelsőbb politikai körökhöz vezető fordulatos gyilkossági ügy felgöngyölítése során. A film a Pioneer Pictures gyártásában készül, vezető producere Kemény Ildikó, operatőre Ragályi Elemér, a látványért pedig Pater Sparrow, míg a jelmezekért Flesch Andrea felel. A forgatókönyvet Kondor művéből Szekér András írta.

494,5 millió forinttal támogatják a 20. század egyik legbrutálisabb budapesti bűntettének feldolgozását, a Sóhajok hídját. A két világháború között, 1925-ben egy Léderer Gusztáv nevű katonatiszt és exprostituált felesége, Schwartz Mici kegyetlenül meggyilkolt egy hentest, Kodelka Ferencet, akinek holttestét a férj feldarabolta, megnyúzta, maradványait pedig bőröndökbe csomagolva a Dunába hajította, ám mivel azokat a víz partra vetette, viszonylag hamar megtalálták az elkövetőket.

A forgatókönyvet Szász János írta az Isteni műszakon is dolgozó Bodzsár Márk közreműködésével. A sztori fő helyszínei a vágóhíd, a húsüzem és a bordélyház lesznek, amelyek látványát Szöllősi Géza és Végvári Zsófia tervezi. A Sóhajok hídját az Unio Film gyártja, producere Bodzsár István, társproducere Csutak Tamás, operatőre pedig Máthé Tibor. A forgatások december elején kezdődnek, a kegyetlen Léderert Nagy Zsolt, feleségét Gryllus Dorka, az álmában agyonlőtt Kudelkát Hegedűs D. Géza alakítja.

Valamivel több mint 50 millió forintot kapott Nae Caranfil román-bolgár-magyar koprodukcióban készülő vígjátéka, a 6,9 a Richter-skálán, ami egy negyvenes éveiben járó, depressziós és a földrengésektől rettegő színészről fog szólni. A film hang-, illetve képi utómunkája is nálunk készül, az epizódszerepekben több hazai színész is felbukkan, valamint a díszletek és jelmezek tervezésén is magyarok dolgoznak. A rendező legutóbbi filmje, a Közelebb a holdhoz, a román nemzeti filmdíjak átadóján kilenc Gopo-díjat nyert. A most készülő 6,9 a Richter-skálán román  producere a cannes-i Arany Pálmás Cristian Mungiu, a magyar koproducer pedig Garami Gábor vezetésével a Cinema-Film.

A fentieken túl gyártás-előkészítési támogatásban részesült Mundruczó Kornél Felesleges ember, Kristóf György Kihűlés (Out), és Varsányi Ferenc Piszkos Fred közbelép című filmterve.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport