A lengyelek nem adják ki Polanskit az USA-nak

2015.10.30. 15:20

Megnyugodhat a lengyel rendező: szülőhazája nem fogja átadni az USA igazságszolgáltatásának, azaz nem kell börtönbe mennie az 1977-es megrontási ügyéért, amiért azóta is nagyon szeretnének elszámolni vele. Az ügy azóta sem évült el, sőt, pár évente szoktak tartani benne meghallgatásokat, a legutóbbira Zürichben került sor, a mostanira pedig Krakkóban. A Polanski számára kedvező döntést meghozó Dariusz Mazur bíró arra hivatkozott, hogy a kiadatás egyértelműen sértené Polanski szabadságjogait, arra pedig nem nagyon számít, hogy az idén 82 éves rendezőt "humánus körülmények" között tartják majd fogva Kaliforniában.

A francia-lengyel kettős állampolgárságú Polanski a meghallgatáson nem vett részt, bár úgy tudni, a városban tartózkodott, ahol éppen Alfred Dreyfus kémperéről forgat filmet. A döntésről viszont biztos tud már, és arról is, hogy a 38 éve húzódó ügynek még koránt sincs vége: előfordulhat, hogy a döntés ellen nem az USA, hanem a lengyel kormány fog fellebbezni. Erre azért van jó esély, mert a vasárnapi választásokon győztes jobboldali párt, a Jog és Igazságosság frakcióvezetője, Mariusz Błaszczak már többször jelezte, hogy az amerikai állásponttal ért egyet.

Polanski ügyvédje, Jan Olszewski a bíróság előtt azt állította, hogy Polanski áldozata már megbocsátott a rendezőnek, és nem akarja, hogy börtönbe zárják. "Különleges eset, általában az áldozatok nem bocsátanak meg, itt viszont igen." Sőt, az ügyvéd szerint Samantha Geimer többet szenvedett az elhúzódó eljárás, mint Polanski miatt. Olszweski és Polanski másik ügyvédje, Jerzy Stachowicz egy 2008-as dokumentumfilmből idézve azzal érveltek, hogy Polanski kiadatása alapvető emberi jogokat sértene, az pedig szinte kizárt, hogy az USA-ban fair tárgyalása lenne. Legutóbb 2010-ben, Svájcból igyekeztek az USA-ba szállíttatni Polanskit, de tíz hónapos elzárás után az ottani hatóságok is elengedték.

Polanskit 1977-ben Los Angelesben tartóztatták le nemi erőszak és kiskorú megrontása vádjával. A vád szerint egy Jack Nicholson házában tartott bulin erőszakolt meg egy 13 éves lányt (mivel kiskorúról van szó, a nemi érintkezést akkor is erőszaknak nevezik, ha a lány beleegyezésével történt az aktus.) 1978-ban menekült el az USA-ból, azt követően, hogy vádalkut kötött, és úgy volt, hogy a bíróság előtt ismerte volna be bűnösségét. Tulajdonképpen azóta számít szökevénynek, az USA többször is megpróbálkozott a kiadatásával, egyelőre eredménytelenül.