Nem is olyan szörnyű Jack Black családi horrorvígjátéka

Kritika a Libabőr című filmről

2015.11.02. 14:22

A '80-as és a '90-es években a kaszabolós tinihorrorok mellett óriási divatja volt a természetfeletti témájú ifjúsági kalandfilmeknek is, amikben mindig egy csapat nehezen kezelhető, gyakran elvált szülőknél nevelkedő kisiskolás találkozott az ufókkal, a szellemekkel, a zombikkal meg a vámpírokkal egy unalmas kertváros tökegyforma házai között. Tipikusan ilyen volt Spielberg E.T.-je (és a szintén hozzá kötődő Poltergeist), a ronda, de barátságos torzszülöttes Kincsvadászok Richard Donnertől, Shane Black korai klasszikusa, A szörnycsapat, a Disney Hókusz pókusza vagy A kapu Takács Tibortól és Hámori Andrástól, amiben két kisfiú véletlenül kaput nyit a Pokolba a hátsó kertben.

Felismeri Josh Brolint és A Gyűrűk Ura Samuját, Sean Astint? - Goonies (1985)
Felismeri Josh Brolint és A Gyűrűk Ura Samuját, Sean Astint? - Goonies (1985)
Fotó: Warner Bros. / Amblin Entertainment

Az elmúlt 15 évben viszont csak a Rém rom, a Super 8, a ParaNorman és a Frankenweeine tartotta életben ezt a műfajt. Ami teljességgel érthetetlen, hiszen a gyerekeket mindig is érdekelték az űrlények, a szellemek, a zombikkal meg vámpírok. Jack Black és Rob Letterman rendező idén úgy döntöttek, majd ők betöltik a tátongó űrt, és

összedobtak egy jópofa ifjúsági horrorvígjátékot, amit Halloweenkor együtt nézhet a család!

Alapanyagnak pedig nem is választhattak volna jobbat, mint R. L. Stine ifjúsági regényfolyamát, a vérfarkasokkal, kísértetekkel, múmiákkal, fantomokkal és iszapszörnyekkel telezsúfolt Libabőr-sorozatot (aminek egy része már magyarul is megjelent). Na de kicsoda R. L. Stine?

Az ifjúsági irodalom Stephen Kingje!

És ez most nem buzzfeedes túlzás, mint a felrobbant az internet meg a társai, mert tényleg így emlegetik a 72 éves amerikai szerzőt, aki a horrortörténetei mellett írt már Indiana Jones lapozgatós könyveket is, de ő jegyzi a Szellemirtók 2 és az Űrgolyhók regényváltozatát is.

Ahelyett azonban, hogy a libabőr stábja Stine valamelyik ifjúsági horrorját filmesítette volna meg, egybegyúrták inkább az összes Libabőr-sztoriját, és őt magát tették meg főhősnek. A duci és alacsony Jack Black ugyan nem nagyon hasonlít rá (lád a közös fotójukat), de a színész így is telitalálat mogorva és habókos írónak. Mókás látni, ahogy egyedül próbálja nevelni a 16 éves lányát, és megóvni a a világ legveszedelmesebb szörnyetegétől: a szerelmes szomszéd sráctól!

Aki természetesen betör a házukba, és véletlenül kinyitja azokat az R. L. Stine-kéziratokat, amiket a magányosan felnőtt író igazából csak azért gépelt le, hogy megszabadulhasson végre a képzeletbeli barátaitól. A gyilkos hasbeszélő baba, az albínó jeti, a mocsári farkasember az óriás imádkozó sáska meg a többi szörny azonban elszabadul, és romba dönti az ifjúsági horrorfilmek szokásos helyszínét, az unalmas kisvárost. Naná, hogy csak a folyton kicsúfolt, gyógyegér tini képes megakadályozni a világvégét, hiszen ő olvasta az összes R. L. Stine-könyvet, és az sem meglepetés, hogy segít neki a suliba nemrég érkezett új fiú is, mivel tetszik neki a bolond író lánya.

Nyugi, ez nem spoiler! Egyrészt a trailerből is kiderül, másrészt évtizedek óta ugyanez az ifjúsági horrorfilmek dramaturgiája.

Libabőr - szinkronos előzetes

Jó film a Libabőr?

libabőr poszter
Fotó: InterCom / Columbia Pictures

Nem rossz, bár sosem lesz olyan klasszikus, mint az E.T., a Kincsvadászok vagy a Super 8.

  • IMDb: 7,1 pont
  • Port.hu: 4,6 csillag
  • Rotten Tomatoes: 73%
  • Metacritic: 59/100
  • Index-ítélet: 6/10

Jack Black természetesen ezúttal is megbízhatóan jól hozza a gyilkos humorú, duci mókamestert, ráadásul ő a gonosz hasbeszélő baba is - a színész állandó szinkronhangja, Kálloy Molnár Péter pedig legalább olyan jó, mint az eredeti. A világot megmenteni kénytelen, ismeretlen gyerekszereplők (Dylan Minnette, Odeya Rush és Ryan Lee) is aranyosak, és tényleg el lehet hinni róluk, hogy naivan ártatlan tinédzserek, pedig már mindhárman elmúltak 18 évesek. A szörnyek speciális effektjei ugyan kicsit gyurmaszerűek lettek, de a történet miatt még ez is bőven belefér, hiszen ugye megelevenedett meseregények szigorúan családabrát módon félelmetes szereplőiről van szó.

Akkor mégis, mi a bajod a filmmel, te szívtelen fikagép?

Az, hogy Rob Letterman rendező és a Sherk 4 forgatókönyvírója, Darren Lemke nagyon slendrián munkát végeztek. Az R.L. Stine-regények népszerűségét meglovagolva egymás mellé dobálták a könyvek legismertebb szörnyeit (hasbeszélő bábu, láthatatlan gyerek, kísértetautó és társai), kitaláltak pár ízléstelen viccet (Jack Black arcára takonyként folyik a vérfarkasnyál), aztán szépen hátradőltek. Márpedig ez olyan súlyos baki, 

mintha a hét Harry Potter regényből csak egyetlen film készült volna, pálcákkal hadonászó varázslókkal meg néhány CGI-szörnnyel!

Holott egy ilyen erős alapanyagból, mint az R.L. Stine-univerzum, egy egész franchise-nyi filmet is össze lehetett volna hozni, amik nemcsak a gyerekek, de a horrorvígjátékokért rajongó szüleik számára is többször is újranézhetőek lehetnek.

MV5BMTU5ODQ3MDcyNl5BMl5BanBnXkFtZTgwNzU3MzI5NjE@. V1  SX1064 SY6
Fotó: Columbia Pictures / Sony Pictures Animation

A '90-es években ráadásul már készült egy Mesék a kriptából-jellegű Libabőr-tévésorozat a könyvekből, ami máig a rajongók kedvence, így az új Libabőr is az lehetett volna. Az eredeti ugyanis annyira kultikus, hogy Tim Burton is évek óta meg akarta rendezni filmnek, régi kollégái, a horrorfilmes kikacsintásokban tobzódó Ed Woodot is jegyző Scott Alexander-Larry Karaszewski-páros forgatókönyve alapján. Burton látványos lejtmenete után persze már nem vagyok biztos abban, hogy az ő verziójával jobban jártunk volna.

Viszont aki szerette régen a Hókusz pókuszt, az E.T.-t, A szörnycsapatot, A kaput és a Kincsvadászokat, az az új Libabőrt se hagyja ki! Főleg ha időközben már maga is szülő lett, és épp általános iskolás gyerekei vannak.