A végén az álló phalloszú katonák kénytelenek kiegyezni

2015.11.04. 11:23

December 4-én hozza ki az Amazon Spike Lee Chi-Raq című filmjét, amihez elkészült egy új trailer is. A Chiraq egy furcsa kombinációja Chicago hírhedt városrészének és Arisztophanész Lüszisztratéjának, az egészet ráadásul maga Samuel L. Jackson narrálja a már jól ismert stílusban. Chi-Raq az Egyesült Államok legkeményebb városrésze, ahol több embert ölnek meg évente, mint amerikai katonát a Közel-Keleten.

Vice elég jó kis dokumentumfilmet forgatott a helyről (ami azért Chi-Raq, mert Chi, mint Chicago és Raq, mint Iraq, vagyis Irak angolul), érdemes megnézni. A Lüszisztraté pedig Arisztophanész egyik ismertebb darabja, ebben az athéni és spártai nők úgy döntenek, hogy addig nem fekszenek le a férjeikkel, ameddig nem fejezik be a peloponnészoszi háborút. Engedjék meg, hogy itt szó szerint idézzük a magyar Wikipédiát:

A darab végén az álló phalloszú katonák kénytelenek kiegyezni egymással.

Nem nehéz kitalálni, hogy Jones a színdarabot arra használja fel, hogy bemutassa a Chi-Raqban dúló erőszakot, a gengszterek élettársainak szenvedését és azt a folyamatot, ahogy 2015-ben utolsó kétségbeesésükben a nők inkább úgy döntenek, hogy addig nincs szex, ameddig az utcai bandák nem fejezik be az öldöklést. Baromi érdekes koncepció, ráadásul az Amazonnak köszönhetően online hozzáférhető lesz majd egy hónapon belül. Samuel L. Jackson mellett egyébként Wesley Snipes is feltűnik, méghozzá valamiféle félszemű bűnözőként.

Chi-Raq (2015) előzetes #2