Az Agymanók és a Minyonok is esélyes az Oscarra

2015.11.06. 16:28

Kiderült, melyik animációs filmek kaphatnak esélyt arra, hogy versenybe szálljanak a legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjért, írja a Variety. A felsorolásban 16 alkotás szerepel, amelyek közt ott van a Dínó tesó, az új SpongyaBob-film, a Minyonok, a Hotel Transylvania 2 és a Shaun, a bárány moziváltozata is.

Az öt jelöltet csak január 14-én, csütörtökön jelentik majd be, a többi nevezettel együtt. Mivel már a jelenlegi mezőny is nagyon erős, a végső ötös között is nagy verseny várható. tavaly egyébként a Hős6os kapta meg a legjobb animációs filmnek járó Oscart, ami még egy BAFTA-díjat is bezsebelt.

A legjobb animációs film címre tehát a következő 16 alkotás kaphat esélyt:

 1. Anomalisa
 2. The Boy and the Beast (Bakemono no ko)
 3. Boy and the World
 4. Dínó tesó
 5. Végre otthon!
 6. Hotel Transylvania 2: Ahol még mindig szörnyen jó
 7. Agymanók
 8. Kahlil Gibran’s The Prophet
 9. The Laws of the Universe – Part 0
 10. Minyonok
 11. Moomins on the Riviera (Muumit Rivieralla)
 12. Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts Film
 13. Regular Show: The Movie
 14. Shaun, a bárány - A film
 15. Spongyabob: Ki a vízből!
 16. When Marnie Was There (Omoide no Mânî)

A Variety felsoroltjain túl ráadásul egy magyar animációs rövidfilm is bekerült az Oscar-esélyesek közé – igaz, ez egy másik kategória, a rövid animációs filmeké.  Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála közös munkája, a Limbo Limbo Travel egy csapat frusztrált nőről szól, akik egy egzotikus helyre utaznak, ahol aztán mindenféle őrültségek történnek. Tavaly Bucsi Réka Symphony No. 42 című kisfilmjének lehetett izgulni a válogatókban, ám az sajnos nem jutott be a döntőbe.

Az Oscar-díjakat egyébként február 28-án, vasárnap adják majd át.