Véget ért a Kincsem film forgatása

2015.11.11. 15:05

Befejeződött a magyar csodakancáról szóló Kincsem film 72 napos forgatása, amelynek jelenteteit olyan helyszíneken rögzítették, mint a keszthelyi Festetics kastély vagy a bécsi Práter, amely Európa legrégibb, eredeti formájában megőrzött lóversenypályája.

A stáb még három napot forgat majd a jövő év elején, amikor a téli jeleneteket rögzítik majd. A vágás ennek ellenére már javában zajlik a rendező, Herendi Gábor vezetésével, ami várhatóan márciusig fog tartani. Ezt követően nyolc hónapos digitális utómunka fog következni, amely során véglegesítik a jeleneteket, például a 19. századi Budapestet, Bécset, Berlint és Párizst is beleillesztik a filmbe. 

A krézi magyar nemesrőlBlaskovich Ernőről szóló film egyébként a Vajna-korszak eddigi legnagyobb összegű támogatását kapta. A Filmalap egész pontosan 2 milliárd 78 millió forinttal állt a lovas mozi mellé, ami egészen elképesztő összeg, még Pálfi György Toldija is csupán 900 milliót kapott volna, a grandiózus Hídember 1,8 milliárdos költségvetéséből pedig mindössze egymilliárdot állt az állam. Ez a kétmilliárd adóforint fedezte például azt a mintegy 4500 korhű jelmezt, amit a forgatások során használtak, illetve hogy folyamatosan 120-150 fő dolgozzon a forgatásokon – de akadt például olyan jelenet is, ami miatt egyszerre 600 ember gyűlt össze a forgatási helyszínen.

A legnagyobb kihívást állítólag a lovas jelenetek felvételei okozták a stábnak: a forgatás 72 napjából mindössze 17 telt el úgy, hogy nem kellett állatokkal dolgozni, és összesen 97 ló szerepel a filmben, akik közül többen is alakították a címszereplő Kincsemet. A legtöbb nehézséget a Baden-badeni futam rögzítése okozta, amely során négy kamerával kilencven beállítást kellett mindössze egyetlen nap alatt felvenni.

A rendező a forgatások befejeztével élete legnagyobb munkájának nevezte a filmet, a főszereplőt alakító Nagy Ervin pedig azt mondta:

A Kincsem örökre emlékezetes marad nekem. Vívhattam, csábíthattam, mulathattam, lovagolhattam, versenghettem, megmenthettem, gyűlölhettem, üvölthettem és őrjönghettem. Mindez a bennem élő kis srácnak, aki az Egri csillagokon, a Tenkes kapitányán nőtt fel, és mindig valami hasonlóban szeretett volna szerepelni, hatalmas ajándék. Megtörtént velem az a csoda, hogy Magyarországon forgathattam egy szuperprodukciót, aminek minden egyes alkotója magyar.

A Kincsem – a forgalmazóval való megállapodás alapján – 2016 végén vagy 2017 elején kerülhet majd a hazai mozikba.