Újabb fődíjat zsebelt be a Saul fia Amerikában

2015.11.12. 08:31

A Saul fia kapta szerdán a 15. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál fődíját, a legjobb rendezését járó elismerést Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vehette át A szarvassá változott fiú című filmjéért.

"Mi sohasem leszünk gazdasági nagyhatalom, de kultúrában igazán erősek vagyunk, büszkék vagyunk arra, hogy milyen teljesítményekre vagyunk képesek annak sok-sok területén" – mondta Vidnyánszky Attila az MTI-nek telefonon.

A magyar mozikban decemberben műsorra kerülő filmet külföldi fesztiválon most mutatták be először. A film sorsa nem volt minden akadálytól mentes, Vidnyánszky régóta tervezi, de a Filmalap megtagadta a támogatást, így a rendező különböző minisztériumoktól szedte össze rá a pénzt. Andy Vajna aztán tüntetőleg ki is vonult a vetítésről. A filmet amúgy mi is láttunk, kritikánkat itt olvashatja.

A film Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából című műve és az abból készült színházi előadáson alapul, amely eredetileg 2003-ban, Törőcsik Mari és a beregszászi társulat közreműködésével jött létre. A darabot ma is játsszák a Nemzeti Színházban.

A fesztivál közönsége csütörtökön nézheti majd meg a Nemes Jeles László rendezte Saul fiát, ami a fődíjat nyerte el a fesztiválon. A szavassá változott fiú pénteken kerül bemutatásra.

Kálmán László nagykövet, Los Angeles-i főkonzul a szerdai díjátadó szertartást követően az MTI-nek elmondta, hogy a fesztivál másfél évtizedes történetében nem volt még ilyen sikeres fogadtatása a magyar filmnek.

Az eseményen jelen volt Michael Barks, a Sony Classic Pictures társelnöke is.