Charlie Sheen amerikai színész bejelentette: HIV-pozitív

2015.11.17. 13:46 Módosítva: 2015.11.17. 14:09

Élő egyenes adásban jelentette be Charlie Sheen amerikai színész, hogy HIV-pozitív. Sheen a NBC reggeli műsorában beszélt arról, hogy négy éve diagnosztizálták a fertőzést a szervezetében. Saját bevallása szerint azóta többen is megzsarolták azzal, hogy kiszivárogtatják a hírt a sajtónak, ha nem fizet. A színész pedig fizetett, saját bevallása szerint dollármilliókat.

Sheenről már az adás előtt több helyen is lehozták, hogy a betegségét fogja bevallani a tévénézőknek, sokaknak azonban az is eszébe jutott, hogy az extravagáns színésztől nem áll távol a médiahack sem.

Sajnos végül az előbbiről volt szó. A meglepően jó hangulatban beszélgető Sheen elmondta, hogy már négy évvel ezelőtt tudott a betegségéről, de egészen eddig titkolta. Sokáig azt hitte, hogy agytumora van, mert fájt a feje, és rendszeresen izzadt. Állítólag többen, hozzá közel álló emberek is tudtak Sheen állapotáról, és zsarolni kezdték, egy prostituált még fényképet is készített a HIV-gyógyszereiről. Sheen ezért évekig dollármilliókat fizetett, hogy a titka ne derüljön ki. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy ezt a pénzt nem tőle, hanem öt gyerekétől és egy unokájától vették el olyanok, akikben megbízott.

Most viszont már nem fizet senkinek, mert végre bevallhatta ország-világnak, ezzel a saját lelkiismeretén is könnyített, és már nem érzi stigmának a betegséget.

Sheen tivornyázó életmódjával évek óta tele van az amerikai sajtó, különösen az az időszaka emlékezetes, amikor már tigrisvérről, adoniszi DNS-ről beszélt, és szép lassan kialakította a saját kultuszát. Pornósokkal orgiázott, kemény drogokat tolt – mindezt úgy, hogy kifejezetten élvezte, és ennek még hangot is adott.

A riporter kérdésére, hogy lefeküdt-e a betegsége tudatában másokkal, Sheen azt felelte, hogy igen, többekkel is, de előtte ő és a partnerei is beszéltek orvosával, kizárt dolog, hogy bárkinek átadta a betegséget. A színész egyébként nem tudja pontosan megmondani, hogy hogyan kaphatta el a HIV-et, de elvileg minden alkalommal használt óvszert, ha prostituáltnál volt, és nem lőtte magát használt tűvel sem.

Azt viszont csak félig erősítette meg, hogy a legendás playboy időszaka, a tigrisvér és más hasonló fogások a betegsége miatt voltak. Szerinte akkoriban egyébként is sokat ivott és elég rossz állapotban volt, de a HIV is közrejátszott abban, hogy erre ráerősítve próbálja tompítani a fájdalmát.

A reggeli műsorba később behívták Sheen orvosát is, aki elmondta, hogy a HIV-vírus ellenére a színész remek egészségi állapotban van, külön hangsúlyozva, hogy nem AIDS-es. Az orvos arra is kitért, hogy rendes védekezéssel egészen minimális az esélye annak, hogy Sheen átadja a HIV-et valamelyik alkalmi partnerének. A balhés színész korábbi drog- és alkoholproblémái a betegség súlyosságának megítélését eleinte nagyon nehezítették, de azóta Sheen leállt a kábítószerekkel, és már csak iszik. Viszont hatalmas szerencséje, hogy saját bevallása szerint 2011 óta egyetlen olyan alkalom sem volt, hogy elfelejtette volna beszedni a gyógyszereit, aminek köszönhetően ma ilyen jó állapotban lehet.

A műsor végén az is kiderült, hogy négy év alatt megközelítőleg 10 millió dollárjába került a betegsége elhallgatása, és ezt javarészt olyan embereknek kellett kifizetnie, akiket barátnak hitt, és a belső köreihez tartoztak. Hiába volt egy ideig Sheen a legjobban fizetett tévés színész, ma már egyáltalán nincs jó anyagi helyzetben a zsarolások miatt. De ő egy túlélő – ahogy mondta –, akinek élő szerződése van a Sonyval, és hamarosan pár filmben is látható lesz.

A barátain kívül a betegségéről volt feleségeinek is beszámolt, így tudott róla Denise Richards és Brook Mueller is, utóbbitól 2011-ben vált el, de arra nem tértek ki a műsorban, hogy mennyire játszott szerepet a szakításban Sheen HIV-fertőzése. Rajtuk kívül még legidősebb lányának,  Cassandra Jade Esteveznek beszélt a betegségéről.

A beszélgetést azzal fejezte be, hogy nem feltétlenül lenne a HIV elleni harc arca, de minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse a gyógymód megtalálását.