Halloweeni mészárlás lett az idei karácsonyból

Kritika a Krampusz című horrorfilmről

MV5BOTY1OTE5NTAxMl5BMl5BanBnXkFtZTgwMjY3Njc3NjE@. V1 SX1201 SY7
2015.12.07. 13:56

Az amerikaiaknak sok furcsa szokásuk van: imádnak például horrorfilmeket forgatni az ünnepeikből. A július 4-i és Valentin-napi vérengzések mellett készült már húsvéti, halloweeni és karácsonyi horror is, utóbbi kettő esetében ráadásul pont az 1974-es Fekete karácsony és a '78-as Halloween hozta el a slasher műfaj máig tartó divatját.

Karácsonyi horror alatt persze az amerikaiak karácsonyát kell érteni. Ezekben a többnyire B kategóriás filmekben sosem a vámpír Kisjézus vagy a farkasemberré változó napkeleti bölcsek öldösik a szereplőket december 24-én. Inkább egy életre kelt hóember vagy egy tűzoltóbaltával felfegyverkezett, dagadt Mikulás, aki azért bezabálja a kandalló mellé kirakott süteményt, mielőtt mindenkit felaprítana.

Krampus - karácsonyi horror a Trick 'r Treat rendezőjétől

A Krampusz csak részben ilyen tipikus amerikai karácsonyi horror. Az író-rendező  Michael Dougherty ezúttal ugyanis Mikulás Hollywoodban kevésbé ismert segédjét, az ördögszerű krampuszt tette meg főszereplővé, akit jobbára csak a német és osztrák kultúrkörben ismernek – és persze nálunk, Magyarországon.  

Dougherty 2007-ben az Adsz vagy kapsz után azonnal geekkedvenc lett, mert nem a tinilányokat esztelenül kaszaboló, maszkos rém felől nyúlt a halloween témájához. Az ő kis szörnyikéje azokat mészárolta le, akik csak a féktelen bulizást és csokizabálást látták október 31-ében, és már elfelejtették a töklámpásokat meg a pogány samhain ünnepét.

Dougherty most is ugyanerre a dramaturgiára épített. A Krampusz legelején egy belassított áruházi jelenetben csodálatosan bemutatja, mennyire kiüresedett mára a karácsony: az emberek a szeretet ünnepén akár verekedni is képesek az utolsó akciós plazmatévéért, a családi ebédnél betintázva pedig vérig sértik az összes rokont.

A filmbéli kisvárosi zsidó famíliánál is már csak az idős nagymama tudja, hogy mennyire fontos a kandallótűz mellett együtt énekelni a Csendes éjt. Ahol ugyanis elmarad a karácsonyi áhítat, és a családtagok egymással veszekszenek, ott nem a kedves jó Mikulás huppan le a kéményből, hanem maga Krampusz, 

a patás-szarvas démon, aki a kampós láncával magával húz minden rossz embert a pokolba!

Jó film?

Mindenképpen jobb a karácsonyi B-horrorok többségénél.

 • IMDb: 6,8
 • Port.hu: 7,8
 • Rotten Tomatoes: 65%
 • Krampus: 45%
 • Index-ítélet: 6/10

Így összefoglalva természetesen ez az egész baromi ígéretes. Az előzetest is kellőképpen hangulatosra és figyelemfelkeltőre vágták össze hozzá. Krampusz mint ördögszarvas, zombiképű, ráncos Télapó hihetetlenül jó maszkmesteri munka lett, akárcsak a gonoszkodó, maszkos karácsonyi manók. Még a zenedobozból kiugró bohócról is el lehet mondani, hogy abszolút belefér egy őrült karácsonyi horrorfilmbe, ha egy ilyen cukipofa zabálja fel a Dűne karácsonyi környezetbe rakott óriáshernyójaként a gyerekeket:

Viszont a látványos horrorfilmes külsőségeken és a megszívlelendő nagy tanulságon túl („Felnőttként is őrizd meg a gyerekkori énekelgetős-ajándékozós karácsonyok szellemét!”) a Krampusz nem igazán működik. Csak néhány bosszantó hiba:

 • A film első harmada egy unalmas Reszkessetek, betörők! remake, egymást szekáló felnőtt rokonokkal és hülyeségeken összeverekedő gyerekekkel.
 • Bár Krampusz, a gyerekzabáló rémbohóc és a gonosz manók kellőképpen ördögiek, a kannibál plüssmaci és a repkedő baba figurája kiábrándítóan fapados lett.
 • A Shrekből átemelt CGI mézeskalácsfigurák is vérlázítóan gagyik.
 • A német nagymamát és az alkoholista nagynénit kivéve a színészek botrányosan rosszak, egyáltalán nem izgulunk a karaktereikért.
 • A történet pedig nem képes túllépni Romero zombifilmjeinek kliséin, ahol a szereplők a bedeszkázott ablakú házban várják, hogy szépen sorban megöljék őket a szörnyek.

A Krampusz alapötlete és hangulata zseniális, sajnos a megvalósítás már kevésbé jó. A végeredmény maximum egy levágott ujjnyival több, mint az eddig készült karácsonyi horrorfilmek. Persze aki szereti az ilyesmit, annak pont ideális szórakozás a hideg téli estékre.