Ugye nem kell a 2. sor széléről néznem Star Wars 7-et?

2015.12.07. 15:27

Jövő pénteken, december 18-án végre itthon is bemutatják az idei év legjobban várt filmjét, Az ébredő Erőt. Októberben ugyan káoszba fulladt az online jegyelővétel, de azóta a mozik már megerősített szerverparkkal, és sűrű premiernapi vetítésekkel várják a Csillagok háborúja rajongókat.

De mi van, ha valakinek csak most jutott eszébe jegyet venni?

Nem kell annyira kétségbe esni. A péntek hajnali legkorábbi premierekre (ezek jellemzően 0:01 és 1:00 közé esnek) mostanra már csak az első sorokban vannak szabad helyek. 20-án, vasárnap viszont akár a 7. sor közepéről is megnézhetjük, ki van Kylo Ren maszkja alatt.

Viszont egy fontos furcsaságot mindenképp figyelembe kell venni az online jegyvásárlásnál:

Ha egy mozi azt írja a jegyrendelési opcióknál, hogy "2015-12-17 csütörtök 0:01, 0:20, 1:00" meg hasonlók, az nem csütörtök hajnali vetítési időpontot jelent, hanem péntek hajnalit!

Az ébredő Erőt ugyanis Magyarországon nem vetíthetik le sehol sem a december 18-i, pénteki amerikai premiernél korábban. Az este 11 után elinduló filmvetítések viszont igen ritkák itthon, pláne az éjféli premierek, így a mozik technikailag csak az adott esték utáni "extra" helyre tudják besuvasztani a hajnali filmkezdéseket, a következő nap délelőtti sávja előtt ugyanis nincs hajnali sáv. Ez elsőre talán zavarosnak tűnhet, de ha végiggondoljuk a mozik szemszögéből, egyáltalán nem az.

Na de van még hely a Cinema City mozikban?

Az online jegyvásárlást először a legnagyobb magyarországi mozilánc honlapján kezdtük el, mivel a Cinema City a hazai plázamozik 85 százalékát birtokolja (ez a túlsúlyt egyébként a Gazdasági Versenyhivatal egyáltalán nem tarja aggályosnak). Ne legyenek illúzióink: a péntek hajnali, 0:01 perces, szinkronos Aréna IMAX 3D vetítésre nagyjából a jegyrendelési lehetőség kihirdetésének másnapjára elfogyott az összes jegy. Viszont a hajnali 3 órás vetítésre még beférhetünk, persze csak ha nem gond, hogy az 1-2. sor széléről kell nézni a filmet.

Persze sok Star Wars-rajongónak fontosabb a látványnál az, hogy Han Solo ne Csernák János, hanem Harrison Ford hangján szólaljon meg. Az ő kedvükért Az ébredő Erő hazai forgalmazója, a Fórum Hungary hagyományos 2D-s vetítést is tart, eredeti hanggal - többek között a Westendben és a MOM-ban is. Utóbbi helyen viszont a péntek hajnali premiervetítéseken szintén csak az első két sorban van már csak üres szék.

Érdekesség, hogy a fanatikus Star Wars-rajongók csak a péntek hajnali vetítésekhez ragaszkodtak ennyire. Ha valaki szépen, kényelmesen, a családdal vagy a haverokkal mondjuk december 20-án, a vasárnapi ebéd után szeretné megnézni Az ébredő Erőt 3D-ben a Mammutban, most még akármelyik helyre rábökhet a nézőtéren.

Sajnos azonban a Cinema City online jegyvásárló rendszerében elég sokára derül ki, hogy mondjuk a Duna Plázában pénteken 14:30-kor lesz-e még 4 jegy a 3D-s, szinkronos változatra, vagy már napokkal ezelőtt betelt az egész nézőtér. Lényegesen egyszerűbb megtalálni az üres helyeket

a Corvin mozi honlapján,

csak itt meg arra kell figyelni, hogy ömlesztve vannak a 3D-s szinkronos, 2D-s szinkronos és 2D-s feliratos vetítések:

output kmGLPl.gif
Fotó: Corvin mozi

De persze azok az idősebb Csillagok háborúja-rajongók se keseredjenek el, akik a '80-as évek elején még a régi, klasszikus fővárosi és vidéki filmszínházakban nézték meg a Star Warst, A Birodalom visszavágot és a Jedit! Az például biztos, hogy az Uránia Filmszínház és a szolnoki Tisza art mozi vetíteni fogja a 7. részt.