Hatalmas bullshittel magyarázkodik a kínai kormány

2015.12.09. 10:51

Meglehetősen nagy port kavart, hogy a Csillagok háborúja: Az ébredő Erő hivatalos kínai plakátjáról lehagyták Csubakkát és szignifikánsan kisebbre szerkesztették a film fekete főhősét is. A sajtó és a rajongók azonnal rasszizmust kiáltottak a feketékkel szemben egyébként sem túl korrekt kínai kormánnyal szemben, akik egészen döbbenetes marketingbullshittel vágtak vissza a CNN szerint.

Mivel a plakát csak egy promóciós felület és egy konkrét alkotásról van szó, ezért nem lenne fair a kínai közönséget diszkriminációval vádolni a fekete színész ellen

- nyilatkozta Chen Qiuping, a Pekingi Filmes Szövetség vezető-forgatókönyvírója az államilag működtetett Global Times nevű oldalnak.

ac starwars comp
Fotó: Lucasfilm Ltd. / The Walt Disney Company

A cikkben egészen odáig mennek, hogy Kínát egy multikulturális államként említik, ahol semmilyen szinten nincs jelen a diszkrimináció a feketékkel szemben, és egyébként is, a kínai emberek nagyon jó barátságban az afrikai emberekkel. A Global Times volt egyébként az az újság, amiben Obama kenyai látogatását úgy ábrázolták, hogy törzsi ruhákat adtak az amerikai elnökre "Hazatérés" címmel.

De a helyi Kommunista Párt szócsövének számító People's Dailynek is sikerült a kínai elnök zimbabwei utazásához készült animációban úgy ábrázolni az afrikaiakat, ami sokak szerint kifejezetten sértő.

Azt a CNN is megemlíti, hogy a kínai Guangdong tartományban lakik a legtöbb afrikai bevándorló, akikkel szemben nagyon előítéletes és diszkriminatív a helyi lakosság.

 A Disney természetesen nem hajlandó megszólalni a témában, hiszen ez lesz az első Star Wars-film, ami egész Kínában látható lesz a mozikban. A Disney odáig ment a promócióban, hogy rohamosztagosokat küldött a Nagy Falra.

Arról sajnos egyik cikk sem szól, hogy ehhez az egésznek egyébként mi köze van szegény Csubakkának.