A lengyelek Hollywoodban forgattatnának propagandafilmet

2015.12.11. 15:18

Az új lengyel kormány heteken át tanakodott, hogy vajon mivel lehetne magasabb szintre emelni az országimázsukat, és valahogy úgy bemutatni Lengyelországot, mint egy izgalmas, érdekes országot, ahová érdemes elmenni. A hegyek lámát szültek: kéne egy nemzeti filmeposz, ami olyan jót tesz majd az országgal, mint a Rettenthetetlen a skótokkal vagy a Pearl Harbor az amerikaiakkal (már ha ez utóbbit tényleg pozitív hatásúnak akarnánk beállítani). A kormányon belüli konszenzus az, hogy egy ilyen, a nemzeti öntudatot erősítő film úgyis jobb hangulatot teremtene az országban, ahol mostanában elég komorak az emberek a csökkenő fizetések miatt.

élk

Mi ebben annyira nem vagyunk biztosak, de mit értünk mi a lovakhoz? Piotr Gliński lengyel kulturális miniszter szerint nincs egyetlen nemzetközileg elismert film sem, ami nemzetük történelméről szólna. Az októberi választásokon nyertes Jog és Igazság (PiS) befolyása egyre nő, a filmmel egyben üzennek is Brüsszelnek, valami olyasmit, hogy le van szarva a multikulti, mi lengyelek vagyunk.

Ez a terv füstbe ment, de a hazafias értékek sulykolása korántsem került le a napirendről,  a témába vágó filmek és tévésorozatok elkészítését is szorgalmazza a PiS. Gliński szerint az 1683-as bécsi ostrom vagy az 1944-es Monte Cassinó-i csata tökéletesen alkalmas lenne arra, hogy nagy költségvetésből, ismert színészekkel forgassanak belőle egy nagyszabású történelmi blockbustert.

Szinte minden, a lengyel katonákról szóló sztori olyan, mint egy kész forgatókönyv. A filmekből pedig kiderülne végre, ki védte meg a nyugati civilizációt.

A kormányzat már felvette a kapcsolatot „két jó nevű amerikai producerrel”, bár neveket nem mondtak. Az biztos, hogy ha valóban lesz film, a lengyel állam állja majd a költségek nagy részét.