Rekord lett Csillagok háborúja VII

2015.12.19. 10:18 Módosítva: 2015.12.20. 18:20

Legfrissebb: Az előrejelzéseknek megfelelően valóban minden idők legjobb nyitóhétvégéjét hozta a Csillagok háborúja legújabb része, de nagy meglepetésre csak az amerikai mozikban: ott 238 millió dollárt szerezve alaposan megelőzte az eddigi rekorder Jurassic Worldöt, bár a 250 milliós, jósolt rekord nem lett meg.

Nemzetközi viszonylatban nézve viszont ez utóbbi maradt az első: az SW7 517 millió dollárt hozott, a dínós film meg 525-öt. Viszont a Csillagok háborúja még nem jutott el Kínába - az valószínűleg elég nagyot dob majd a forgalmon, mivel az USA után Kína számít a második legnagyobb mozis piacnak.

Korábban írtuk:

A pénteki jegybevételek alapján a Csillagok háborúja VII tényleg minden idők legnagyobb bevételét hozó filmje lehet, írja az amerikai mozis sajtó. A film pénteken estére 127 millió dollárnál tartott, ami a szombati és vasárnapi nap várható bevételével együtt 250-260 millió dolláros nyitóhétvégét jelenthet, bőven felülmúlva a forgalmazó Disney óvatos, 170 milliós becslését, és a sajtó jósolta, (most már) dettó szerénynek tűnő 210 milliót. A 250 milliós számot a péntek éjfélig az USA keleti és nyugati parti mozijaiban eladott jegyek alapján számolták ki.

A számokat kontextusba helyezve libabőrös lesz a mezei mozilátogató:

  • A film 21 óra alatt termelt 100 millió dollárt pénteken, ami nagyjából megegyezik egy sikerfilmnek számító bemutató háromnapos jegybevételével.
  • Ha eléri a 260 millió dollárt, a film három nap alatt többet hoz, mint amennyit a Hobbit második (258 millió) és harmadik (255 millió) része elért az USA-ban - a mai napig. Nem a bemutató utáni 72 órában, hanem 2013. ill. 2014. decembere óta összesen.
  • A 2015-ös év eddigi listavezetője, a Jurassic World öt nap alatt érte el a 250 millió dollárt, a minden idők legtöbbet kereső filmjének számító Avatar 12 nap alatt lépte át a negyedmilliárdos határt, igaz, akkor, 2009-ben csak 3100 RealD moziterem volt Észak-Amerikában, most 14 000.
  • A világ többi országában is bemutatták persze a Star Wars VII-et, és 72 millió dollárt hozott, azaz most tart éppen 199 millió dollárnál. UPDATE: cikkünk reggeli megírása óta még több adat érkezett be, a spanyol és a japán piac számai is megvannak, ezek alapján a film most már 250 millió dollárnál tart világszerte, csütörtök éjfél óta. Elképesztő.
  • Szombatra 45 százalékos visszaesését várnak a pénteki bevételhez képest, de könnyen lehet, hogy erre is rácáfol Az ébredő erő, hiszem nem egy Los Angeles-i moziban már csak a  szombat este 10-kor kezdődő előadásokra van jegy. 

A Csillagok háborúja VII első filmes áldozata, egyben az év buktafilmje is megvan: Ron Howard Moby Dick-feldolgozása, A tenger szívében pénteken összesen 3,6 millió dollárt keresett, és a 20 millió dolláros amerikai bevételt sem fogja elérni, 100 milliós gyártási- és kb. 40 milliós marketingbüdzsére.

A Saul fiát is ezen a hétvégén mutatják be az USA-ban, ez volt az egyik feltétele annak, hogy az Oscar-versenyben érdekelt lehessen. A Deadline.com szerint 27 000 dolláros nyitóhétvégére számíthat, igaz, most mindössze 3 moziban vetítik, a nagyközönség elé majd jövőre jut el.