Mozizza át magát az új évbe!

2015.12.31. 16:19
Ne bízza magát mindenféle kiszámíthatatlan bulikra, ajánlunk pár szilveszteri filmet, amivel garantáltan jó hangulatban töltheti az év utolsó estéjét.

Házibuli helyett: 200 szál cigi (1999)

Ha rendezett már szilveszteri házibulit, akkor pontosan ismeri azt a kétségbeesést, ami az első vendég érkezését előzi meg, és ha ment már szilveszteri házibuliba, akkor azt is tudja, milyen nehéz oda megérkezni, mert minden és mindenki közbejön hirtelen.  Hát még New Yorkban! A 200 szál cigi csodálatos kordokumentum azokból az időkből, amikor az MTV még klipeket sugárzott és filmeket gyártott, de az 1981 szilveszterén játszódó filmben feltűnik egy csomó akkoriban fontos ember, mint Courtney Love még színész korából, de Elvis Costello is cameózik benne egy szupervicceset. Az ilyen régi filmekben mindig vicces visszanézni, honnan indult a Marvel-univerzum Hangyája (Paul Rudd), vagy akár az új Batman (Ben Affleck), és az olyan indie ikonok, mint Gaby Hoffman (Transparent, Louie, Girls) vagy Cristina Ricci is voltak gyerekek. 

Magányos tévézés helyett: In Search Of A Midnight Kiss (2008)

Szintén egy olyan szilveszteri szituáció, amihez elég könnyű kötődni, főleg, ha egyedül tölti ezt az ünnepet. A film főszereplőjének is minden összejött az év során, ezért úgy alakul, hogy a Craigslisten (azaz kábé a Vaterán) ad fel egy hirdetést, hogy nem szeretné egyedül tölteni az éjfélt. Nyilván egy teljesen bolond szőke csaj jelentkezik a hirdetésére, különben nem lenne film, úgyhogy ketten töltik el ezt a borzalmas napot Los Angelesben. A film ráadásul úgy is kötődik napjainkhoz, hogy Reisz Gábor rendező a hello90 blognak leplezte le, hogy valami hasonló hangulatot szeretett volna megfogni a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmjével. 

Én is magányosan töltöm a szilvesztert, megnézem, milyen lesz!

 
In Search Of A Midnight Kiss (2008) előzetes

A dorbézolás helyett: BUÉK! (1978)

buek 1978

Csak az akkor készült filmek hangulatait nézve a hetvenes évek második fele elég nyomorult időszak lehetett Magyarországon. Az úgynevezett közérzet-filmek közül (például a Kilenc hónap vagy a Ha megjön József) kiemelkedik Szörény Rezső BUÉK!-ja, amiben szintén borzasztóan érzik magukat a szereplők, de legalább szilveszterkor be tudnak rúgni anélkül, hogy mindenki hülyének nézné őket. Bujtor István itt már kezd termetesedni, Bálint András is kopaszodik, Haumann Péter meg tökéletes genyó. Plusz: ennek van az egyik legjobb nyitójelenete a magyar filmtörténetben, a buliból hazatántorgó baráti társaságból az egyikőjük bablevest akar kunyerálni egy kifőzdéből, ami még ki sem nyitott. Ha lenne Magyarországon Criterion-sorozat, akkor a BUÉK!-kal kellene kezdeni.

(A film néhány évig fenn volt a Youtube-on, sajnos lekerült onnan.)

A körúton Combinózás helyett: Buék, az új verzió (2014)

Magyarország első közösségi filmjeként harangozták be a BÚÉK-ot, ami annyit tesz, hogy 12 filmes stáb mellett amatőr felvételeket is használtak, hogy megörökítsék 2013-2014 fordulóját. A készítők összesen 800 bulivideót kaptak, amiből könnyű lenne arra következtetni, hogy ezt itt aztán tényleg a magyar Project X, de éppen ellenkezőleg: a BÚÉK éppen azt mutatja be, hogy milyen sokféle ez az ünnep: kivándorló és hagyományőrző magyar számára éppen ugyanolyan fontos ez a nap, mint a taxisoknak és az utcai árusoknak, és ahogyan valakinek a lovi az állandó program, másoknak meg az éjféli mise. A BÚÉK igazán értékes pontjai mégis inkább az olyan egyszerű pillanatok, mint az utasok által megtolt troli, a földről összeszedett virsli és az elsején a jéghideg Balatonban fürdőzők látványa. (A film interaktív verziójában azt is követhetjük, ahogyan párhuzamosan zajlanak az események.)

Otthon rostokolás helyett: Variációk (2009)

Most, hogy szilveszterre megérkezett végre a kemény fagy is, a hideg éjszakát a Balaton partján töltőkkel is együtt lehet érezni. A Variációk a legendás balatonszéplaki Ezüstpart Hotelben játszódik, szerepel benne Kovács Patrícia, Szabó Kimmel Tamás, Bálint András és Takács Kati is. “A forgatás néhány napja, amit a kizárólag miattunk nyitva tartó Ezüstpart hotelben töltöttünk az elejétől a végéig felejthetetlen élmény maradt nekem. A helyzet meglehetősen hasonlított Kubrick Ragyogás című filmjére, a tél közepén, egy üres szálloda, odakint jeges-havas szélfúvás és befagyott Balaton.” - nyilatkozta a forgatásról a rendező. A Variációk a Locarnói Filmfesztiválon nyert díjat, és teljes hosszában meg lehet nézni itt a cikkben. 

A céltalan retrómaraton helyett: Szilveszter (1974)

buek 1974

„A film a tömegszórakoztatás visszataszítóan ízléstelen és nívótlan szolgáltatásainak indulatos torzképében egy kényszerünnep tartalmatlanságát, görcsös mulatni és felszabadulni vágyását leplezi le” - ez az összefoglaló áll a Balázs Béla Stúdió honlapján Ragályi Elemér doku-rövidfilmjéről, de az egyszerűség kedvéért én inkább úgy írnám le, hogy így bulizott a magyar 1973. december 31-én. A kellemetlen dolog az, hogy negyven év alatt annyi minden nem változott meg, még most is vannak tohonya részegek, és olyanok is, akik kiöltözve, procc körülmények között szilvesztereznek, csak ma már nem Rátonyi Róbertet és Honthy Hannát nézik a tévében. Bár ki tudja, hogy mi fog menni az M3-on.

Ha hiányoznak a barátaink: Szilveszteri durranások (1992)

buek 1992

Egy rakat olyan angol színész szerepel a Szilveszteri durranásokban (eredeti cím: Peter's Friends), akikből vagy sztárok, vagy elismert művészek, vagy csak nagyon ismert emberek lettek: Hugh Laurie, Imelda Staunton, Emma Thompson, Stephen Fry, Kenneth Branagh, sőt, az utóbbi rendezte is a Meghalsz újra és a Sok hűhő semmiért között ezt a leginkább A nagy borzongás brit verziójára hasonlító drámát/komédiát, amiben egy csomó barát tíz év elteltével összejön szilveszterezni, aztán mély levegőt vesznek és megpróbálnak szembenézni azzal, hogyan változott az életük.

Engem érdekelnek Peter barátai

 
Szilveszteri durranások (1992) előzetes

Petárdázás helyett: A halál napja (1995)

buek 1995

Nem akarok belemenni vad találgatásokba, de szerintem sok embernek nem úgy telt 1999. szilvesztere, ahogy Kathryn Bigelow 1995-ös akciófilmjében. Most nem arra gondolok, hogy nem éppen memóriaárusokként próbáltak valami gyilkosságot megoldani, hanem akkora buli sem volt átlépni a 2000-es évbe, mint A halál napjában. De még annyira sem, mint Jennifer Lopez Waiting For Tonightjának klipjében. Mindenesetre Bigelow szerint az ezredfordulós ünneplés inkább úgy néz ki, mint az apokalipszis várása, nem pedig úgy, hogy egy csomó parókás ember kimegy durrogtatni. Mondjuk az utóbbi kettőből Budapest utcáin is lesz egy csomó, csak reméljük, hogy nem automata pisztolyokkal. Hm, lehet, hogy ennek a filmnek jobb cím lett volna a Szilveszteri durranások.