10 film, amit kötelező megnézni márciusig

2016.01.02. 15:43
2015-höz hasonlóan 2016 is a Star Wars éve lesz, de a Halálcsillag terveinek decemberi megszerzéséig annyi jó film lesz még a mozikban, hogy mi is négy cikkben fogjuk tudni mindet sorra venni. Az első három hónapban mi Tarantino westernjét, DiCaprio vadnyugati kalandjait, Stallone sajátos Rocky-folytatását és persze Batman Superman elleni harcát várjuk legjobban. És ön? Szavazzon a cikk végén a kedvencére!

Az aljas nyolcas (január 7.)

Nem is kezdődhetne jobban a 2016-os év: végre mozikba kerül Quentin Tarantino várva várt véres westernfilmje! Ami a szó klasszikus értelmében is film, mivel nem digitális nyersanyagra forgott, hanem  70 mm-es filmre, hogy olyan drámai hatása legyen a végeredménynek, mint az Arábiai Lawrence-nek. Az aljas nyolcasról rengeteget irtunk az elmúlt években, hiszen ez volt az a film, aminek a Gawker kiszivárogtatta a forgatókönyvét, mire Tarantino megsértődött, és sokáig úgy volt, hogy akkor le sem forgatja.

Fotó: The Weinstein Company

Szerencsére nem így lett, sőt, összecsődítette az összes kedvenc színészét a régi filmjeiből, akik a most a vadnyugaton egy hóvihar miatt egy eldugott menedékházban kötnek ki, és természetesen kiderül róluk, hogy mindannyiuknak köze van a másikhoz. Kurt Russell a Hóhért alakítja, aki épp a vesztőhelyre szállít le egy körözött női bűnözőt (Jennifer Jason Leigh). Michael Madsen egy Cow Puncher nevű nehézfiú,  Tim Roth egy Little Man becenevű, gyorsbeszédő alacsony fickó, Bruce Dern a konföderációs déli sereg öreg tábornoka, Samuel L. Jackson pedig egy vadnyugati fejvadász. 

A visszatérő (január 14.)

Westernrajongóknak jó hír, hogy 2016-ban nemcsak Taranitnót és barátait ünnepelhetjük majd a műfaj megmentőjeként. Hanem Leonardo DiCapriót, Tom Hardyt és Alejandro González Iñárritut is, akik havas kanadai helyszíneket beutazva forgattak filmet a valóságban is létező XIX. századi prémvadász és felfedező, Hugh Glass életéről.

A történet elején a főhőst, DiCapriót megtámadja és kicsit megszaggatja egy kicsit egy dühös medve, a társa (Tom Hardy) pedig magára hagyja az erdőben, hogy elvérezzen, de előtte még jól kirabolja. A számítása nem jön be, mert a prémvadász életben marad, és megkezdi a kínkeserves vándorlását hazafelé, a családjához, és persze hogy bosszút álljon egykori barátján (ezért is került sírból visszatérő, halandókat gyötrő szellem, a revenant az eredeti címbe).

Jól hangzik, lássuk az előzetest!

The Revenant (2015) előzetes

Creed - Apolló fia (január 14.)

Sokáig úgy volt, hogy nálunk nem is kerül mozikba az új Rocky-film. Szerencsére a forgalmazó meggondolta magát, miután a kritikusok teljesen elájultak a Creedtől, és hogy sikerült új életet lehelni a franchise-ba. Sokan dicsérték a szokatlan, nyers rendezést is, és vannak, akik már Stallone Oscar-díjában is biztosak – pedig ezúttal már nem is a levitézlett bokszlegenda a főszereplő.

Fotó: New Line Cinema / Chartoff-Winkler Productions

A ringben ugyanis ezúttal már Michael B. Jordan öklözik az akciósztár helyett, Stallone csak az edzőjét alakítja. A sztori viszont szorosan kapcsolódik a korábbi Rocky-filmekhez: az öreg Rocky ugyanis Apollo Creed fiát tanítja meg harcolni a ringben. Apollo volt ugye a nagy ellenfél az első részben, de később nagyon jó barátok lettek, ám Ivan Drago (Dolph Lundgren) a Rocky 4-ben megölte Creedet.

Jól hangzik, lássuk az előzetest!

CREED (2015) előzetes #1

Steve Jobs (január 14.)

Aston Kutcher Steve Jobs-filmje ugyan csak 39 millió dollárt kaszált 2013-ban, de ez nem tántorította vissza az Oscar-díjas Danny Boyle rendezőt attól, hogy elkészítse a saját verzióját. Míg a 2011-ben elhunyt Apple-cézár szerepét a rá egyáltalán nem hasonlító Michael Fassbender kapta meg, a cég másik ikonikus alapítóját, a pocakos geekekre hasonlító Steve Wozniakot az ugyanilyen alkatú Seth Rogen alakítja.

Az Apple sikertörténetéből az az Aaron Sorkin írt forgatókönyvet, aki 2011-ben Oscart kapott a Facebook-alapító Mark Zuckerberg életét bemutató A közösségi hálóért. Eredetileg egyébként úgy volt, hogy ezt a filmet is David Fincherrel együtt csinálja meg, de őt végül Danny Boyle váltotta a rendezői székben. Sokáig egyébként úgy volt, hogy Leonardo DiCaprio vagy Christian Bale kapja meg Jobs szerepét.

Jól hangzik, lássuk az előzetest!

Steve Jobs (2015) előzetes #1

A szoba (január 28.)

Felkavaró filmet forgatott Emma Donoghue A szoba című bestselleréből a Frank rendezője, Lenny Abrahamson. A megindító történet az ötéves Jackről és édesanyjáról (Brie Larson) szól, akik egy szoba fogságában élnek, majd amikor sikerül megszökniük a fogvatartójuk elől, megpróbálnak beilleszkedni a társadalomba – ami nem megy épp zökkenőmentesen.

Fotó: outnow.ch

A film 2016 nagy Golden Globe-esélyese. De emellett rengeteg díjat és fesztiváltrófeát begyűjtött már, a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíjától kezdve a fekete filmkritikusokig, Aspentől Las Vegason át Torontóig mindenhol imádták.

Jól hangzik, lássuk az előzetest!

A szoba - feliratos előzetes

A dán lány (január 28.)

Eddie Redmayne tavaly kapott Oscart a kerekesszékes fizikuszseni, Stephen Hawking megformálásáért, most pedig egy újabb olyan életrajzi drámában alakít nagyot, ami után megint esélyes a díjesőre. Az igaz történeten alapuló A dán lányban Redmayne alakítja Lili Elbét, aki eredetileg Einar Wegenerként született, de 1930-ban alávetette magát a történelem első dokumentált nemátalakító orvosi műtétjének.

Az út, ami ide vezetett, igen érdekes, és lényegében már az előzetesből kiderül: Wegener festő felesége, Gerda Gottlieb egyszer késésben volt egy portréval, így jobb híján a nőnek beöltöztetett férjét használta modellként a képhez. Wegener viszont rájött, hogy női ruhákban sokkal jobban érzi magát, és ez gyökeresen megváltoztatta mindkettőjük életét. A filmet egyébként A király beszédét és a Nyomorultakat jegyző Tom Hooper rendezte.

A nagy dobás (február 4.)

Hollywood legsikeresebb férfi színészei, Brad Pitt, Christian Bale, Ryan Gosling és Steve Carrell gondoltak egyet, és összeálltak egy közös film erejéig. Az igaz történeten alapuló A nagy dobásban olyan brókereket alakítanak, akik előre látták a 2007-es pénzügyi összeomlást, de ahelyett, hogy szóltak volna a bajokról, inkább milliókat kerestek a gazdasági válságon.

A filmbéli négy gátlástalan üzletember ráadásul valóban előre tudta, hogy be fog dőlni az amerikai hitelrendszer, ám segítség helyett inkább gyorsan pénzügyi machinációkba kezdtek. A történetüket Michael Lewis is feldolgozta a The Big Short: Inside the Doomsday Machine című könyvében, amiből bestseller lett, ezért az egyre inkább Robert Redfordra hasonlító Brad Pitt a Plan B nevű produkciós cégén keresztül le is csapott a filmes jogokra, író-rendezőnek pedig felkérte a Will Ferrell-vígjátékok veteránját, a hangyába is besegítő Adam McKayt.

Jól hangzik, lássuk az előzetest!

A nagy dobás (The Big Short)

Ave, Cézár (február 26.)

A Coen testvérek legújabb őrült vígjátékához annyi szupersztárt sikerült összecsődítenie a díjhalmozó testvérpárnak, hogy azt szinte felsorolni is képtelenség! A sztori az '50-es években játszódik, amikoris egy grandiózus szandálos szupermozi forgatása közepén elrabolják a film főszereplőjét, akit George Clooney alakít.

Fotó: Working Title Films / Mike Zoss Productions

A pánikba eső stúdióvezetőség (köztük a rendezőket alakító Ralph Fiennes és Christopher Lambert) egy hollywoodi problémamegoldót (Josh Brolin) hív, nehogy sokáig álljon a forgatás. A nyomozásba belekeveredik egy szép, szőke színésznő (Scarlett Johansson) és egy táncos (Channing Tatum) is, de hogy ebben az őrült diliben mit keres Dolph Lundgren, mint tengeralattjáró-parancsnok, arra majd csak a bemutató napján kapunk választ.

Jól hangzik, lássuk a trailert!

Szupersztárcunami a Coen-testvérektől!

Zoolander 2. (március 10.)

Manapság már mindenhez folytatás készül, igen, még a Zoolanderhez is. Szerencsére Ben Stiller és Owen Wilson sem akar úgy tenni, mintha nem öregedtek volna 15 évet az eredeti film óta, inkább direkt viccet csinálnak abból, hogy hogy a két férfimodell, Hansel és Derek már kikoptak a divatszakmából, és a kékacél-nézés se érdekel senkit.

Ám mivel a zseniálisan debil Will Ferrell is főgonoszként tér vissza a régi filmből, a kifutók aputestű egykori sztárjainak kell ismét megmentenie a világot, máskülönben egy elvetemült gyilkos megöli Justin Biebert és a többi celebet. Ebben ezúttal Penelope Cruz segíti őket, de láthatjuk majd a filmben Olivia Munnt, Macaulay Culkint, Kanye Westet és Lenny Kravitzot is, Benedict Cumberbatch egy transznemű modell lesz.

Jól hangzik, lássuk az előzetest!

Zoolander 2 (2016) előzetes #1

Batman Superman ellen - Az igazság hajnala (valamikor márciusban)

Zack Snyder karrierje nem tört ketté az Álmoháború negatív visszhangja után, épp ellenkezőleg: egy ideje már az ő feladata egy olyan franchise-t felépíteni a DC képregényhőseiből, amivel a Warner végre megszorongathatja a Marvel-hősökkel folyamatosan kasszát robbantó Disneyt. Az új szueperhősfilmjében Supermant (Henry Cavill) már az új megváltóként tisztelik, de amikor az egyik világmegmentő akciójával lerombolja a Wayne irodaházat, a bűnüldözésben kicsit megzakkant Batman (Ben Affleck) úgy dönt, ideje odacsapni az új robotpáncéljában ennek az űrből jött cserkészfiúnak.

Fotó: Warner Bros. Picture

A küzdelmük mellett persze ott kibickedik Superman régi ellenfele, Lex Luthor (Jesse Eisenberg), és felbukkan a görög amazonként pózoló Wonder Woman (Gal Gadot) is, de állítólag Jason Momoát is láthatjuk majd Aquamanként. A grandiózus szuperhős-találkozó természetesen már a Warner stúdió ellen-Bosszúállókját, a 2017-es Igazságligát készíti elő,

Jól hangzik, lássuk az előzetest!

Robotpáncélos Batman agyonveri Supermant?

Ön melyik filmet várja legjobban? Szavazzon a kedvencére!