A Variety kritikusai öt Oscarra jelölnék a Saul fiát

2016.01.06. 09:03

Jövő héten csütörtökön jelenti be az Amerikai Filmakadémia, hogy mely filmeket és alkotókat jelölik az idei Oscar-díjakra (a gála februárban lesz), de a sajtóban már megjelentek az első listák, a kritikusok kívánságlistájával. A Variety nevű filmes-tévés szaklapban három újságíró tette közzé a fő kategóriák jelöltlistáját, megjegyezve, hogy pl. sokkal szélesebb körből válogatnak, mint az akadémai szokott, független filmek és idegen nyelvű, de az USA-ban bemutatott alkotások is egyforma súllyal estek latba, így tényleg nem csodálkozunk azon, hogy a három kritikus közül kettő a Sauk fiát is díjazná, harmadikuk pedig a Fehér isten rendezését tartotta oscaresélyesnek.

Justin Chang a legjobb filmek közé nem vette be a Saul fiát, nevezte viszont Mad Max: A harag útját vagy az Agymanókat is. Nála Röhrig Géza teljesítménye ütötte meg a mércét, így a legjobb   férfi főszereplőnek jelölte Jason Bateman, Michael Fassbender, Michael B. Jordan és Ben Mendelshon mellett. Chang a legtöbb Oscarra, négyre, a Mad Max-franchise legfrisebb darabját és a Brooklynt jelölte. Peter Deburge viszont nagy rajongója a Saul fiának, ő a legjobb film, a legjobb rendezés (Nemes Jeles László), a legjobb eredeti forgatókönyv (Nemes Jeles László és Clara Royer), legjobb férfi főszereplő (Röhrig Géza) és legjobb operatőr (Erdély Mátyás) kategóriákban is indította. Guy Lodge egyáltalán nem értékelte a Saul fiát, ő viszont a legjobb rendezők közé jelölte Mundruczó Kornélt a Fehér istenért. 

Az egyelőre csak találgatni lehet, milyen lesz az Oscar-mezőny, de az idei év inkább a blockbusterekről szólt, így nem lenne meglepetés, ha a legtöbb jelölést a Mad Max: A harag útja kapná, aminek a technikai Oscarokkal együtt simén kinéz kilenc, de inkább tíz jelölés - hogy aztén ezek közül mit vált szoborra, az már megint más lapra tartozik.