Jó vígjátékot baromi nehéz csinálni

Kritika a Megjött apuci című filmről

2016.01.08. 17:18

Jó vígjátékot baromi nehéz csinálni - mégis évről évre megpróbálják Hollywoodban. Ezúttal Mark Wahlberg szólt a haverjának, a Törtetők fő kreátorának, Brian Burnsnek, hogy találjon már ki valami filmet, amiben 40 felett is eljátszhatja régi önmagát, a folyton csajokat hajtó és bulizó Marky Markot.

giphy (1).gif
Fotó: Good Universe / Paramount Pictures

És hogy a kontraszt még nagyobb legyen, Wahlberg kilobbizta, hogy a másik főszereplő a régi cimborája, Will Ferrell legyen, mert így ketten már a 2010-es Pancser police-ban is jól elökörködtek.

Még a régi szerepeiket is megtartották:

  • Wahberg természetesen itt is egy vagány, bőrdzsekis macsó.
  • Ferrell meg a szokásos karót nyelt, béna irodista, aki még akkor is nyakkendőt köt és frissen vasalt inget húz, ha a kertbe kell kimenni a reggeli újságért - viszont egy bombázó a felesége!

A csavar most csak annyi a sztoriban, hogy a bombázó Eva Mendes helyett Linda Cardellini, aki Ferrell feleségét alakítja ugyan, de egyúttal ő Walhberg exnője is, ráadásul van tőle két gyereke is. Innentől tehát nem nehéz kitalálni, hogy a Megjött apuci az igazi és a mostohafater halálosan komolyan vett rivalizálásáról szól - hogy aztán a végén természetesen a legnagyobb haverok legyenek. Ez ugyanis mind benne volt az előzetesben,

de végre egy olyan filmet kapunk, aminek a trailere nem a legjobb poénokat spoilerezi el, hanem felkészít a primkóhumor-maratonra!
Mark Wahlberg Vs. Will Ferrell

Lényegében az egész film arról szól, hogy ez a két, magát alfahímnek gondoló, valójában iszonyatosan gáz apuka görcsösen próbálja bebizonyítani, hogy minden téren jobb a másiknál. Egymást folyamatosan túllicitálva halmozzák el ajándékokkal a gyerekeket, és a fizetési csekktől kezdve a ház mögötti kunyhóépítésig minden hétköznapi dologból farokméricskélési versenyt csinálnak (és ezt szó szerint tessék érteni, hiszen nincs prosztóvígjáték urulógusos-spermaklinikás viccelődés nélkül).

Csakhogy a nagy vetélkedésben pont a lényeg sikkad el: az, hogy a két gyereknek nincs egy normális apja, akivel játszhatnának vagy aki mesét olvasna nekik esténként, az asszonyka pedig senkire sem tudja rábízni a ház körüli szerelőmunkát vagy a bevásárlást. A hirtelen tököt növesztett jelenlegi férje ugyanis pont olyan megbízhatatlan lett, mint az örök rosszfiú exe, és az állandó versengésüknek mindig valami katasztrófa a vége.

giphy.gif
Fotó: Good Universe / Paramount Pictures

Jó film?

daddy

Egyszer el lehet rajta röhögcsélni.

  • IMDb: 6,5 pont
  • Port.hu: 6,1 pont
  • Rotten Tomatoes: 30%
  • Metacritic: 42%
  • Index-ítélet: 6/10

Naná, hogy mindig a nyüzüge Will Ferrell szívja meg, hiszen a karaktere maga egy két lábon járó szerencsétlenség. A néző folyamatosan azon röhög, hogy ez a fickó egy két lábon járó szerencsétlenség, aki jót akar, de mindig elszúrja,

minden lépését rasszista viccek és labdával lezúzott nők szegélyezik.

De pont ezek miatt lesz egy idő után nagyon furcsa a film: a csúcsra járatott debilség mellé a készítők a családterápiás bölcsességeket és a gyereknevelési tanácsokat is masszívan adagolják.

giphy (2).gif
Fotó: Good Universe / Paramount Pictures

Ezeknél a jeleneteknél nagyon leül a film, mondhatni unalmassá válik, és a néző akaratlanul is olyan hülyeségeken kezd el gondolkodni, hogy

Oké, a családfő nem akar rasszistának tűnni, nem hajítja ki a fekete szerelőt, helyette befogadja plusz családtagnak, mi meg jókat röhögünk. De a szaki miért viselkedik ezután úgy, mintha nem lenne saját lakása, kocsija, állása és rokonsága?

Aztán ott vannak a furcsa metapoénok is. A szereplők hirtelen elkezdenek filmekről beszélgetni, mint a Shop-stopban, vagy épp azon agyalnak, hogy mit csinálnának az adott helyzetben, ha egy romantikus vígjáték főszereplői lennek. A pusztító prosztóviccek között rengeteg az ilyen üresjárat, és a Megjött apuciból sajnos hiányzik az az egyenletesen jó színvonal is, ami Sean Anders író-rendező korábbi filmjét, a 2013-as év vígjátékának kikiáltott Családi üzelmekben még megvolt.

20%
7990 Ft
6392 Ft
20%
6490 Ft
5192 Ft