Cseppet sem könnyű kommunában élni

2016.01.11. 17:21

Újabb filmeket jelentett be a Berlini Filmfesztivál - magyar film még mindig nincs a fesztivál programjában, de reméljük, hogy ami késik, nem múlik, folyamatosan jelentik be az újabb és újabb filmeket.

Azt már korábban is tudtuk, hogy az új Coen-film, az Ave, Cézár nyitja majd a filmfesztivált, és azt is bejelentették már, hogy az új Jeff Nichols-film, a Midnight Special és az új Michael Moore-film is a Berlinálén lesz először látható.  A most bejelentettek közül a legérdekesebbek:

Thomas Vinterberg: The Commune - A Születésnap és a Vadászat rendezőjének új filmje, nyilván hogy azt várjuk, hogy ez is legalább olyan szuper lesz, mint a korábbiak. Ulrich Thomsen ebben is játszik, és mint a címe is mutatja, a hetvenes években játszódó film egy kommunáról szól, és a leírás szerint a vágy, az önállóság és a tolerancia szükségszerű ellentmondásáról szól, ami ködös megfogalmazása annak, hogy a nyitott kapcsolatra berendezkedő családban nem múlik el fájdalom nélkül a félrelépés. 

Kollektivet (2016) előzetes [angol feliratos]

Danis Tanovic: Death in Sarajevo - a Senkiföldje Oscar-díjas bosnyák rendezője most egy színdarabot dolgozott fel, aminek az eredeti címe Hotel Európa, a szerzője pedig a francia filozófus Bernard-Henri Levy. A film is nagyon filozófikus lesz, a létezésről, félelemről és morális dilemmákról szól majd. 

Andre Techine: Being 17 - a 72 éves francia rendező a Csajkor rendezőjével, Celine Sciammával közösen írta ezt a tinédzserekről szóló filmet, ami mint a címe is mutatja, egy 17 éves fiúról szól, aki a fiúkhoz vonzódik, de állandó konfliktusban van egy másik sráccal az iskolában. Amikor annak anyja egyszercsak megbetegszik, az esküdt ellenség átmenetileg az ő házukba kerül.

Mia Hansen-Love: Things to Come, ebben Isabelle Huppert szerepel, aki egy filozófia professzort alakít, akinek megváltozik az élete, amikor a férje is elhagyja és a gyerekei is kirepülnek. A rendező azt mondta nekünk még amikor az Eden kapcsán interjúztunk vele, hogy a következő filmje is önéletrajzi ihletésű lesz: "Egyelőre nem tudok mást. Szeretnék kosztümös filmet is forgatni, de egyelőre az önéletrajzi megy. Ha kifogyok a témából, akkor elindulhatok más irányba, de szerintem az is nagyon személyes lesz. Az új filmemet két éve írtam, amikor az Eden munkálatai leálltak, mert nem érkezett pénz hozzá."

A többi most bejelentett film: 

  • Letters from War, r:  Ivo M. Ferreira 
  • A Dragon Arrives! r: Mani Haghighi
  • Fire at Sea, r: Gianfranco Rosi 
  • A Lullaby to the Sorrowful Mystery r: Lav Dia
  • United States of Love, r: Tomasz Wasilewski