Magyar nő nyert pert a Paramount stúdióval szemben

2016.01.15. 09:42

Griga Zsuzsanna megnyerte a 2013-ban indított pert a Paramount stúdióval és Michael Bay rendezővel szemben, írja a pénteki Bors. A botrány akkor indult, amikor kiderült, hogy a Pain & Gain - Izomagyak című film egy Amerikában élő, magyar származású milliomos, Griga Ferenc meggyilkolásából csinál viccet.

Az áldozat húga azt kifogásolta, hogy a gyártó Paramount egyrészt nem kérte az engedélyét, másrészt egy brutális gyilkosságot bagatellizál el a filmben, amit mellesleg igaz történetként tüntetnek fel, holott szerinte erősen elferdíti a tényeket.

A pert egy szintén magyar-amerikai sztárügyvéd, Rónai Péter vállalta el, aki a lapnak elmondta:

A főszereplő Mark Wahlberget azért pereltük be, mert kiadott egy táplálékkiegészítő tablettát a film logójával. A sztárt végül nem büntette meg a bí­róság, a Paramountot és Michael Bay rendezőt viszont elmarasztalta. Már kaptunk egy ajánlatot tőlük, amit nem fogadtunk el. Az ítéletet azután hirdetik ki, ha sikerül megállapodnunk az összegben.

Griga Ferenc egyébként kivándorlása után előbb new Yorkban élt, majd Floridában lett autómosó, ahol aztán szextelefonos céget alapított, amiből később sikeresen megszedte magát. Ez lett a veszte, 1995-ben ugyanis testépítők rabolták el őt és barátnőjét, hogy pénzt zsaroljanak ki belőle. A férfit végül súlyzóval ölték meg, kedvesét pedig halálra nyugtatózták.

pain

 Az elkövetők ezután a holttesteket fejszével és láncfűrésszel csonkították meg, majd olajoshordókban egy mocsárba hajították, a levágott testrészeket pedig egy autópálya mellett rejtették el. A magyar származású férfi barátnőjét, Krisztinát csak mellimplantátumának sorozatszámáról sikerült azonosítani.

Griga Zsuzsannát máig nagyon megviselik a történtek, végigülte a gyilkosok perét is, akiket aztán halálra ítéltek, de ezt még azóta sem hajtották végre. A nő elmondta, hogy a perrel nem a pénzre utazott, azt szeretné, ha a stúdió és a rendező nyilvánosan is bocsánatot kérne a film miatt.

A filmről egyébként az Index is írt:

Egészen jól sikerült, már ha el tudunk vonatkoztatni arról, hogy egy szendvicsboltost egy hónapon át kínoznak benne, két másik szereplőt meg feldarabolnak

– fogalmaztunk kritikánkban.

Pain and Gain (2013) előzetes

Nem ez az első eset, hogy egy hollywoodi produkció hadilábon áll a valósággal, egy korábbi cikkünkben több hasonló esetet is összegyűjtöttünk.