Csak mütyűreladásból 700 millió dollárt keresett a Star Warson a Disney 2015-ben

2016.01.22. 12:23

A Csillagok háborúja-frachise-ra ráépülő játék-, kütyü-, és mütyűripar már eddig is elképesztő mennyiségű pénzt termelt, először George Lucasnak, majd miután a Disney megvette a Lucasfilmet, és vele az összes ilyen jogot, nekik. A Disney a tavalyi évre visszatekintve igencsak elégedett lehet a 2012 októberi üzlettel, aminek során 4 milliárd dollárért megvette az egész kócerájt a Star Warsba egyre jobban belefáradó Lucastól: csak a mütyűrökből és játékokból 700 millió dollárt kerestek. Ezzel természetesen a Star Wars az év legsikeresebb játéka (képzeletbeli) díjat is megnyerte, innen is gratulálunk.

star-wars-rey-bb-8-sixth-scale-set-hot-toys-feature-902612

A legjobban Kylo Ren fénykardja, a különböző BB-8-modellek és a Millennium Falcon makettjei fogytak, ezekből több bevétele volt a Disneynek, mint a Minyonokból, a Jurassic World után és a Bosszúállók ajándéktárgyainak eladásából összesítve befolyt a kasszákba. Egy ilyen lórugás az egész játékipart megmozgatta, a 2015-ös évben 6,7 százalékkal megnőtt a kiskereskedelmi forgalom, ami így elérte a 19,4 milliárd dollárt - csak az USA-ban. Rekordév volt, jóhogy.

És ami a legcsodálatosabb az egészben, hogy a Star Wars VII-hez köthető termékeket csak szeptember 4. után árulták az üzletek, azaz a 700 millió nagy részét a franchise tulajdonképpen négy hónap alatt termelte meg - a többi Star Wars-játákból minden bizonnyal fogyott rendesen szeptember előtt is, de valahogy nem látom magam előtt a Jar-Jar Binks-baba után síró kisgyerekek arcát.

A Disney még azt is megengedhette magának, hogy a Reyt ábrázoló játékok egy részét visszatartották a premier utánra, mert nem akarták a történet fontosabb fordulópontjait ezeken keresztül lelőni. Egy iparági szakértő szerint a cég nem mérte fel kellőképpen a piacot, és nem számoltak azzal sem, hogy Rey nagyon népszerű lesz a lányok körében, így dollármillióktól estek ki a film bemutatója előtt és akörül tetőző őrület során. 

Amint a Reyt ábrázoló termékek a boltokba kerültek, a forgalmuk megháromszorozódott, a limitált szériában kiadott Rey- és BB-8 bábukból például már most sem lehet találni az üzletekben, legfeljebb az Ebayen, jó drágán.