Nézze meg a Saul fia nyitójelenetét!

2016.01.22. 16:30

A New York Times oldalára került ki az a jelenet az Oscar-esélyes Saul fiából, amit mi is az év egyik legjobbjának tartunk. Ráadásul maga a rendező kommentálja az egészet angolul, Nemes Jeles László az Anatomy of a Scene legfrissebb darabjában illedelmesen bemutatkozik, majd felkonferálja a jelenetet a csiripelő madarakkal, aztán többek között a homállyal való játékról, a kézikamerás felvételekről és a portrészerű-ábrázolásról is beszél. (Ide kattintva tudja megnézni a videót.)

A rendező azt is elmondja például, hogy bár nem derül ki egyértelműen, hol játszódik a jelenet, a néző elég információt kap ahhoz, hogy tudja, egy koncentrációs táborról van szó, illetve hogy direkt kerülték az erre utaló nyilvánvaló jeleket, mint például a horogkeresztes zászlókat.

 

Ebben a filmben nagyon fontosak az életlenek. Az, hogy mit látunk élesen, és mit csak a háttérben, nagyon meghatározó. Márpedig forgatáskor a digitális kamerákban és vetítéskor a digitális kópiákon az életlen képek értékelhetetlenek, mert nincs a képnek mélysége

 – mondták az alkotók nekünk is a velük készült interjúnkban arról, hogy miért volt nagyon fontos, hogy 35mm-es filmre készüljön a film. A film operatőre Erdély Mátyás, akit az Amerikai Operatőrök Céhe idén Spotlight-díjra is jelölt a Saul fia fényképezéséért. 

Ne maradjon le semmiről!