Magyar stáb világháborús tankkal át nem megy Szlovákiába

Az Argo 2. című film audiokommentárja, Árpa Attilával

2016.02.02. 23:50
Árpa Attila szerzett ugyan egy Tigris-tankot az Argo 2 forgatására, de ezzel meg a szlovák határon nem engedték forgatni őket. Hende Csaba sem nagyon akart harci helikoptert kölcsönözni, végül Gripent intézett. Ennél még több érdekesség derült ki a filmről, amikor megnéztük DVD-n rendezői kommentárral.

Árpa Attila az Indexnek is világosan fogalmazott: egyetlen célja volt az Argo 2-vel: szórakoztatni. A direkt ostoba, nyolcvanas és kilencvenes évek akciófilmjei előtt tisztelgő, és azokat parodizáló filmet a magyar közönség is szerette, 115 ezres nézettségével a Vajna-korszak egyik legnézettebb filmje lett. Végre megjelent meg DVD-n, úgyhogy folytatjuk az audiokommentárokat feldolgozó sorozatunkat, ahogyan a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan esetében is tettük, kimazsolázzuk belőle a viccesebb dolgokat.

  • PÉNZ 10 évet kellett várni az Argo folytatásra, a Vajna előtti, MMKA-rendszer nem értékelte a közönségfilmeket, úgyhogy nem volt anyagi forrásuk. Az Argo 420 millióból készült, a Filmalap adta ennek a 90 százalékát. Árpa megemlíti, hogy a Veszettek egy milliárd forintba került.
  • HELYSZÍNEK A miami nyitójelenet félig stock footage-ből, azaz megvásárolt felvételekből áll össze, de a belsőket már egy üres irodaépületben vették fel a Váci úton. A tokiói városképeket is az interneten vásárolták, a belsőket a Buddha Bar Hotelben forgatták le. A malibui finálét Törökországban vették fel. De díszletet is kellett építeni, mert a Duna House Towers tulajdonosa nem engedte a lángszórózást.  Az Argo első részében használt bázisra azért nem tudtak visszamenni forgatni, mert "baszottul nem találták meg". A rendező személyesen sem, pedig keresztül-kasul autózott Csepelen.
  • A KULKA Kulka Jánost nem lehet megunni nindzsaként, ezt nem Árpa mondja, hanem én. Árpa kifejezetten Kulkára írta a karaktert, ezért is hívják János-szannak. Három kérdése volt a színésznek, miután rögtön igent mondott a felkérésre: kell-e tudnia japánul, kell-e tudnia kardozni, és hogy tényleg benne akarja-e hagyni a forgatókönyvbe azt a mondatot, hogy „hívom azt a köcsög Janit”. Árpa mindháromra igennel válaszolt, de Kulka így is elvállalta. Kulka sok szöveget meg is tanult japánul, de a közelikben egy tablet volt a kezében, rajta a szöveggel. Egyébként nincsen értelmük, mert amikor megvágták a filmet, nem figyeltek arra, hogy értelmes marad-e. Árpa azt is elkottyantja, hogy amikor Kulka nem olvasta a szöveget, akkor oldalról látjuk, és egy tolmács fülesben mondta neki a japán mondatot.

 
Argo2 jelenetfoto (27)

Fotó: InterCom

  • OSZTER Nem nagyon foglalkoztak azzal, hogy az első rész sztoriját továbbvigyék, nem gondolták fontosnak, hogy elmagyarázzák, hogy került Oszter figurája börtönbe. Oszter Sándor belépője egy az egyben a Sziklából van. A gázolás volt a legbonyolultabb kaszkadőrfeladat, a kaszkadőrt egy daruval rántották fel a levegőbe, de a kocsi platójára esést maga Oszter csinálta. A kaszkadőr tényleg beütötte a fejét a szélvédőbe, kórházba is kellett vinni. Árpa szerint elég meredek volt a helyzet, de azért is, mert nehéz lett volna új szélvédőt szerezni a kocsira.
  • KOVÁCS A kilencedik percben jön az első élesváltás, amikor hirtelen Angyalföldön vagyunk, Ganxsta szól, és ott a képen a „magyar dzsuva”.„Így jelenik meg az első és egyetlen magyar akcióhős, a 71 éves Kovács Lajos.” Mindig vannak olyan pillanatok, amik egy rendezőt zavarnak, amikor megnézi a saját filmjét. Neki ez Kovács Lajos ragasztott szakálla, szerinte nem sikerült hiteles szakállat varázsolni neki. Viszont szerinte Tibi széldzsekije az egyik legkultikusabb ruha a magyar filmben.
  • HIBÁK Árpa tisztában van a saját bakijaival, a 15. percben látszódik a motoros rendőr, aki lezárta a forgalmat, bár én észre nem vettem volna. Ugyanígy a kamera felé repülő ajtó effektje sem sikerült szerinte annyira jól.
  • AKCIÓJELENETEK Árpának óriási élmény autósüldözéseket forgatni. Két világbajnok ralivezető vezette a kocsikat, de volt olyan jelenet, amikor Scherer vezetett, a mögöttük jövő autóból pedig a speciális effektekért felelősök fegyverekkel lőttek rájuk szikrákat és pordarabokat. „A két szereplő tényleg összefosta magát.” Az autósüldözést fél nap alatt forgatták Csepelen. A lövöldözést pedig úgy oldották meg, hogy a díszlet részeit kivitték egy lőtérre, és tényleg elkezdek lőni rájuk, a becsapódásokat pedig kamerákkal vették. A rablás jelenetét négy részből rakták össze: a külső a Szépművészeti Múzeum, a fal a Nemzeti Múzeum, az üvegtetős rész a Deák Palota, a páncéltermet stúdióban építették fel. Természetesen nem robbantották ki a múzeum oldalát, ami lyuknak tűnik, az eredetileg egy ajtó, csak építettek köré egy falat. Tibi becsapódását kaszkadőrrel oldották meg, 5 centivel a föld felett megállt, a porfelhő utómunkában került oda. Nem volt a tervben az, hogy Kovács Lajos berendezéseket tesz tönkre fejjel lefelé lógva, csak ott, abban a helyzetben jött rá, hogy milyen nehéz olyankor mozogni. A filmben szereplő Sztálin-szobor egyébként a Nemzeti Múzeum gyűjteményéből van.
  • IMPROVIZÁCIÓ A rendező egyik kedvenc jelenet a kórházas rész, nehéz volt szerinte összefogni a stábot, mert mindenki szétröhögte magát, amikor Tibi beszól a nővérnek. Ideírom a beszólást: „Nem látod, hogy telefonálok, bazmeg? Paraszt!” Bodri bénázása sem szerepelt a forgatókönyben, Scherer Péter imprózott a helyszínen az infúzióval. A japán éttermes jelenetnél viszont beteg volt egy csomó színész, sokat bakiztak, sokszor kellett újravenni, de Árpa szerint a legerősebb dialógus lett a filmben, Kulka és Kovács miatt. A jelenet sokkal hosszabb lett volna, eredetileg Bodri elkezdte volna etetni Tysont, és beletömött volna egy wasabigolyót a szájába. Árpa szerint annyira nem volt vicces, hogy bekerüljön.
  • BICSKEY Árpa a 25. percnél megjegyzi, hogy majdnem 30 perc eltelt a filmből, és még szinte el sem kezdődött a cselekmény. Ekkor érkeznek Bicskey Lukácshoz, aki a bemutató előtt nem sokkal meghalt egy súlyos betegségben. Árpa szerint az Argo 2 egy méltó megemlékezés előtte, a filmet is az ő emlékének dedikálták. Bicskey Lukácsnak egyébként nincsen a filmben semmi szövege, mégis tudta az összes többi színész szövegét.
  • JAPÁNOK Gen Soto az egyetlen japán a filmben, de ő is Bécsben él. Az elvileg japán jelenet asztaltársasága mongol színészekből tevődik össze. Árpa elmondja, hogy néhányukat budapesti piacokon találták meg. A Yumikót játszó Young-Shin Kim szintén nem japán, hanem koreai, és Berlinben él. 

Argo2 jelenetfoto (30)
Fotó: InterCom

  • NÉZŐSZÁM A filmet 115 ezren nézték meg, Árpa nagyon viccesen úgy jellemzi, ezt az eredményt, hogy „az Üvegtigris után legnézettebb magyar film az elmúlt tíz évben, tizenhatos karikával”. Árpa szerette volna a 150 ezret elérni, de ellenük ment a Mad Max, a Bosszúállók 2., A kém, és az év első hétvégéje, amikor amúgy is szép idő volt az országban. De így is elégedett a stáb, főleg, ha más magyarokhoz  hasonlítják. Főleg úgy, hogy egy rétegfilmnek tartják. „Egy romantikus komédia mindig több nézőt fog vonzani, mint egy ilyen film, amiben kopasz, bomberdzsekis emberek rakétavetővel kisebbségi emberekre lőnek, és felrobbantanak luxusterepjárókat.”
  • ZENE Árpa kérése az volt a zenét szerző Kerekes Band felé, hogy egy Kill Bill-szerű, fütyülős, megjegyezhető dallamot írjanak Pszichó témájának. Gondolom erre a Bernard Herrmann-zenére gondolt, ami eredetileg az 1968-as Twisted Nerve című filmben van, onnan emelte át Tarantino.
  • KIS JÓZSI Tysonként a saját fiát rúgja hátba az iskola folyosóján. Persze nem igazán, egy tömött hátizsák volt a hátán. „Tessék csak hagyni a gecibe!” - ezt a mondatot Árpa Attila egy punkgyerektől hallotta, miután egy néni megköszönte neki az Oktogonon, hogy átkíséri a zebrán. A felháborodó néni az osztályteremben nem más, mint Ganxsta Zolee édesanyja, Kassai Ilona.
  • UTÓMUNKA Az Argo 2 bemutatóját is többször el kellett tolni, főleg a számítógépes utómunka miatt. A magyar cégek nem tartották a határidőket, az egyik céget fel is jelentették, mivel bevállalták a teljes animációt, ehhez képest 1 év után csak pár másodperccel voltak készen. Árpa itt megköszöni a nézőknek a türelmet.
  • HŐSÉG A filmet 2013 nyarán forgatták, amikor gyakran volt 40 fok körüli hőség is. Árpa szerint ez akkor volt igazán kínos, amikor Kovács Lajosnak latexruhában kellett szaladnia egy égő sátor előtt. Meg amikor a cigányesküvőben a fétiscuccban jelenik meg. Alig lehetett levenni, amikor sikerült, akkor ment vele a szőr is, satöbbi.  A többi színész nem tudta, hogy Kovács Lajos gönce a fenekénél ki van vágva, háromszor kellett azt a részt felvenni, amikor beszáll a kocsiba, mert szétröhögték magukat a többiek. „A háttérben a Kerekes Band talán legismertebb dala, a Csángó Boogie, ami szerintem tökéletesen passzol egy ilyen jelenethez, amikor az ember éppen egy roma esküvőt felrobbant.” És igen, Árpa Attila cameózik a cigányzenekar egyik tagjaként. Nem csak ő, édesapja is. Úgy gondolta, hogy ha egy csomó filmben úgyis mindig meghal, miért ne halhatna meg a saját filmjében is. 
  • SZENT KORONA A Szent Korona miatt csúszott két hónapot a filmbemutató, a törvény ugyanis tiltja, hogy a koronát bármilyen formában meggyalázzák, viszont a törvény az eredetire vonatkozik, nem pedig a másolatára. Viszont egy párt beadott egy módosítást, hogy a másolatokra is vonatkozzon a törvény. Mivel az Argo 2 állami pénzből készült, meg kellett várni egy jogi állásfoglalást.  Árpa több olyan véleménnyel is találkozott, hogy a Szent Korona keresztjét nem kellett volna letörni, de szerinte az Argo nem lenne Argo, hanem döngetne tabukat.


Psychó (Bicskey Lukács), Tyson (Kiss József) és Tibi (Kovács Lajos)

Psychó (Bicskey Lukács), Tyson (Kiss József) és Tibi (Kovács Lajos)
Fotó: InterCom
  • TŰZ A stáb pirotechnikusa nem engedélyezte, hogy olyan tüzet gyújtsanak, amiben aztán a színészek rohangálni fognak. Árpa azt mondta a pirotechnikusnak, hogy ebédszünet után beszéljenek erről. Amikor visszajött az ebédszünetről, közölték vele, hogy közben felvették. Arról a jelenetről van szó, amikor Tibi és Tyson a Cadillac felé rohannak.
  • TIGRIS A Tigris-tank úgy került a filmbe, hogy megkereste Árpát egy Argo-rajongó, hogy egyébként van neki egy ilyen tankja, nem érdekli-e ez esetleg a készítőket. Árpa elkezdett pálinkázni az írókkal és kitalálták, milyen viccből kerülhet a filmbe. (A vicc ugye az, hogy az esküvőre tigrist kért a menyasszony, de egy Tigrist kapott.)  Árpáék szerették volna a szlovák határ jelenetét tényleg a határon forgatni, de amikor a szlovák hatóságok megkapták a kérvényt, hogy egy magyar stáb egy második világháborús tankkal akar átmenni a két ország között, nemet mondtak.
  • GRIPEN A Gripent a forgatás a Honvédelmi Minisztériumtól kapta. Eredetileg egy harci helikopter volt a forgatókönyvben, ami szerepelt a Die Hard 5-ben, ezért is írták bele. A minisztérium nem akarta odaadni, ezért Árpa írt személyesen Hende Csaba honvédelmi miniszternek, ő pedig viszontválaszban megírta, hogy a helikoptert nem tudják adni, mert nem üzemképes.
  • CAMEO A Kis kece lányomat a párbaj végén maga Árpa Attila lánya énekli. A TV2 híradósai egy technikai hiba miatt lemaradtak a stáblistáról, úgyhogy Árpa az audiokommentárban köszöni meg nekik.
  • ARGO 3 A leggyakoribb kérdés minden közönségtalálkozón az volt, hogy lesz-e Argo 3. Árpa szerint Bicskey nélkül nem elképzelhető, és ha most kellene válaszolnia, azt mondaná, hogy nem lesz több Argo. a filmvégi rádióadásban elhangzik Jevgenyij Szticskin oligarcha neve. Ő Árpa Attila következő, Holtomiglan című filmjének lesz az egyik szereplője.

Egyéb dolgok a DVD-n

A DVD-n van két különböző werkfilm, kihagyott jelenetek, Kerekes Band-videoklipek, előzetesek, illetve angol felirat is, ha valaki szeretné megmutatni külföldi ismerősének az egyik legnépszerűbb magyar filmet.

Ne maradjon le semmiről!