145 éves gitárt tört össze Kurt Russell Az aljas nyolcasban

2016.02.05. 16:46

Quentin Tarantino legutóbbi filmjében van egy jelenet, amiben Kurt Russell elvesz egy akusztikus gitárt Jennifer Jason Leigh-től, és szétveri, de nagyon. Darabokra. A jóisten nem rakja többé össze. A gitáron látszott, hogy régi, de Russell, ahogy a mozinézől 99 százaléka is, azt hitte, hogy nem egy 145 éves Martin gitár van a kezében, hanem csak egy kellék.

Kurt vs. Martin

A gitár ugyanis egyedi darab volt, és valóban az 1870-es években készült, a forgatáshoz a Martin múzeumból kérték kölcsön. Azzal az ígérettel, hogy nem lesz semmi baja. Na, ez nem annyira jött össze. Dick Boak, a múzeum igazgatója érthetően ideges.

Tájékoztattak minket, hogy baleset történt a forgatáson, és a gitár megsemmisült. Amikor először hallottam, arra gondoltam, biztos leszakadt egy gerenda, és az zúzta össze, és ugyan rettentőn sajnáltam a dolgot, de megértettem, hogy ilyen dolgok előfordulnak. Amellett viszont nem lehet szó nélkül elmenni, hogy a gitár összetörés benne volt a forgatókönyvben is, mégsem gondoskodtak egy kellékről, vagy szóltak a színésznek, hogy óvatosan, műkincs van a kezében! Mindezt persze csak akkor tudtuk meg, amikor a film már készen volt, és bemutatták.

A film hangmérnöke, Mark Ulanoa jelenetről azt mondta, hogy Jennifer Jason Leigh filmben látható reakciója teljesen őszinte, mert ő tudta, hogy Russell kezében az igazi gitár van.  

Kurtöt nem lehet hibáztatni, neki senki nem szólt, hogy mit fog éppen összezúzni. Csak tette a dolgát. Egy ponton le kellett volna állnia a jelenetnek, és ott cserélték volna ki a két hangszert, de ez valamiért elmaradt, és Kurt szanaszét verte a gitárt.

A gitárt ráadásul csak a vételárának megfelelő összegért biztosították, ami jócskán kevesebb, mint amennyit valójában ér. Mondjuk a múzeum tanult a leckéből, Boak sitve jelezte, hogy soha a büdös életbe' nem adnak senkinek kölcsön semmit a kollekcióból.