A filmkalózkodás elleni harc a gyerekekkel kezdődik

2016.02.05. 14:31

Az ugye nem nagy újság, hogy az amerikai stúdiók mindent megtesznek a szivárogtatás és a kalózkodás ellen. Egy-egy kiemelt film forgatásán már lassan titkosszolgálati módszereket vetnek be az információ kiszivárgásának elkerülése érdekében, ha egy közönségtalálkozón bemutatnak egy előzetest, akkor megkérnek mindenkit, hogy kapcsolja ki a telefonját, és aki mégis igyekszik stikában felvenni a trailert, azt kivezetik a teremből (ami nem mindig jön össze, ugyebár) és így tovább. 

Az viszont új információ, legalábbis nekem, hogy az MPAA, az amerikai filmforgalmazók egyesülete egy Center for Copyright Information nevű nonprofit szervezettel karöltve gyerekekre szabott, ismeretterjesztő kurzushoz állított össze tananyagot, melyet az általános iskolákban oktatnának. A tanárokat arra kérték, hogy az arra alkalmas órákon tegyenek fel ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket:

Ti hogy éreznétek magatokat, ha valaki ellopná a rajzaitokat? És ha abba sok pénzt belefektettél, majd nem tudod eladni, mert más már feltöltötte az internetre, és mindenki megszerezheti ingyen?

Az etikai és erkölcsi szempontokból meglehetősen megkérdőjelezhető tananyag bevezetése végül a tervezés stádiumában megrekedt, de az ötletet a 2013 óta nem vetetették el.

A nagy blockbustereken dolgozó külsős cégeket (hangtechnika, fénytechnika, trükkök, tesztközönség, stb.) és irodáikat biztonságtechnikai cégekkel vizsgáltatják át a szoftverparktól a hardvereken át, és amikor a filmen dolgoznak, szúrópróbaszerűen megismétlik az ellenőrzést. A forgatókönyvek esetében stúdióról stúdióra változnak a módszerek:

  • A Star Wars: Az ébredő erő forgatókönyvét piros lapokra nyomtatták, amit hiába szkennelnének vagy fénymásolnának, a szöveg olvashatatlan lesz
  • A Captain America: Civil War forgatásáról Elizabeth Olsen azt nyilatkozta, hogy mindig csak az aznapi penzumot kapták meg, amit nem vihettek haza magukkal, és a forgatási nap végén le kellett adniuk - a lapokat ezt követően megsemmisítették.
  • A Tűzgyűrű színészei iPadon kapták meg a forgatókönyv lapjait, melyek egy adott időintervallum után automatikusan törlődtek.
  • Az Éhezők viadala-filmek forgatókönyveinek minden egyes példánya eltérő volt, a szövegben kisebb változtatásokat eszközölt a stúdió, hogy ha szivárgás van, be lehessen azonosítani, honnan jött.