Amerikai operatőri díjat nyert a Saul fia

2016.02.15. 10:59

Az amerikai operatőrök szakszervezete (ASC) tegnap este tartotta  éves díjkiosztóját, és a Spotlight, azaz a mozikban nem széles körben bemutatott filmeknek járó díjat a Saul fia operatőre, Erdély Mátyás és a Macbeth-et fényképező Adam Arkapaw kapta megosztva. A díj a Sau fia 38. elismerése volt, amihez február utolsó vasárnapján még egyet begyűjthet, a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.

10829921 f5750b29d60183054949ef366637e910 wm

A legjobb mozifilmes operatőri munkáért zsinórban harmadjára jutalmazták Emmanuel Lubezkit, idén A visszatérőért. Tavaly a Birdmanért, előtte a Gravitációért nyert, de 2012-ben is őt jutalmazták, Az élet fája című filmért. Lubezki a díj történetében az első, aki háromszor egymás után nyerni tudott, de öt szobra is rekordnak számít. Ami az Oscar-gálát illeti, a győzelmére lassan már fogadni sem lehet Las Vegasban, annyira biztos benne mindenki, hogy ő fog nyerni, ráadásul az utóbbi 20 évben 11 alkalommal az kapta az Oscart, aki az ASC Awardot is. Lubezki idén olyan művészek ellen nyert, mint Roger Deakins (Sicario), John Seale (Mad Max: A harag útja), Ed Lachman (Carol) és Janusz Kaminski (Kémek hídja).

A tévés kategóriában két operatőrt díjaztak: a sorozatoknál Vanja Cernjul, a Netflix Marco Polo című sorozatának fényképezéséért részesült elismerésben, Pierre Gill pedig a Casanova pilotjátért, amit a tévéfilmek között indítottak. Az ASC életműdíját idén John Toll, Lowell Peterson, Bill Bennett,  és Ridley Scott kapta meg.