Meghalt Andrzej Żuławski lengyel filmrendező

2016.02.17. 15:05

Szerdán meghalt Andrzej Żuławski forgatókönyvíró, rendező, a lengyel filmművészet kiemelkedő alkotója, aki Kozmosz című filmjéért tavaly rendezői díjat kapott a locarnói filmfesztiválon. A 75 éves filmes régóta küzdött a rákkal, közölte a Lengyel Filmművészek Szövetsége.

Żuławski 1940-ben született Lvivben. Az ötvenes években Franciaországban tanult filmezni, amikor író és diplomata apja, Miroslaw Żuławski Párizsban élt. A hatvanas években Andrzej Wajda filmrendező asszisztensként dolgozott. Trzecia czesc nocy című debütáló háborús drámáját, amelyet 1971-ben mutattak be, apja regénye nyomán forgatta. Az ördög című, 1972-ben rendezett második filmjét betiltották Lengyelországban, és csak 1988-ban került ki a dobozból.

Franciaországban a hetvenes évek közepétől készített filmeket. A szeretet a legfontosabb című alkotása 1975-ben nagy sikert aratott. Hazatérve Lengyelországba, két éven át dolgozott A fehér bolygó című sci-fijén, de a hatóságok félbeszakították a munkát, ezért ismét visszatért Franciaországba. Csak a negatív filmanyagot sikerült megmenteni, de a nyolcvanas évek végén mégis be tudta fejezni a produkciót. Az 1981-ben bemutatott Birtoklás című filmjéért Isabelle Adjani megkapta a cannes-i filmfesztivál zsűrijének díját és a Cézar-díjat is. A nyolcvanas évek közepétől 2001-ig Żuławski együtt élt Sophie Marceau-val, és született egy fiuk is. Marceau játszott is két filmjében, Az éjszakáim szebbek, mint a nappalaitok és az Eszelős szerelem címűben.

Żuławski 2015-ben a locarnói filmfesztiválon a francia–portugál koprodukcióban forgatott Kozmosz című filmjéért rendezői díjat kapott. A produkció a lengyel író, Witold Gombrowicz azonos című műve nyomán született.