A magyar mozikba is eljön az Arany Medve díjas menekültfilm

002
2016.02.22. 10:27

Szeptemberben a magyar mozikba is eljut az idei Berlinale fődíját, az Arany Medvét bezsebelő Tűz a tengeren (Fuocoammare) című menekültfilm. „Nagyon csodálkoznánk, ha nem nyerne díjat a Berlinálén” – írtuk mi is a helyszínről. Gianfranco Rosi felkavaró, gyönyörűen kivitelezett filmje Lampedusa szigetéről szól, ahol már szinte a mindennapok részévé vált, hogy menekültek holttesteit húzzák ki a tengerből.

A rendező a vetítés utáni sajtótájékoztatón a menekültválságot nevezte az emberiség legnagyobb tragédiájának a holokauszt óta, amiért jól meg is tapsolták. A Berlinale fődíját aztán a fesztivál igazgatója, Dieter Kosslick és a zsűri elnöke, Meryl Streep közösen adta át, aki arról is beszélt, hogy a Tűz a tengeren (Fuocoammare) megmutatta, mire képes egy dokumentumfilm, és pontosan erre van most szüksége a világnak.

A film ezenfelül elnyerte az ökumenikus zsűri díját, az Amnesty International elismerését és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját is.

„Ez Európa problémája, mégis minden ország a maga módján kezeli a helyzetet. Kerítéseket húznak, falakat építenek, az állatokat sem lenne szabad úgy kezelni, mint a menekülteket: a szögesdrót sem fogja megakadályozni őket. Ha azt akarjuk, hogy ne jöjjenek hozzánk, akkor a helyzet rendezésében kell segítenünk, mert senki sem akarja elhagyni a szülőhazáját, hacsak nem kényszerítik rá” – mondta a rendező a vetítés után.

Fire at Sea (Fuocoammare) 2016 - előzetes

További jó hír, hogy még idén a magyar mozikba kerül a francia Mia Hansen-Løve (interjúnk ittThings to Come című filmje is, ami szintén esélyesnek tűnt az Arany Medvére, ám végül a legjobb rendezés díját kapta meg. Ősztől lesz majd nálunk is látható.

Nem kell viszont ennyit várnunk A kommunára, ami a legjobb színésznőnek járó Ezüst Medvét nyerte el Trine Dyrholm alakításával. „Nem rossz az új Vinterberg, de nem is olyan jó, mint a Vadászat volt. A kommunához nem csinál kedvet" – írtuk a filmről. Ez április 28-án kerül majd a hazai mozikba.