Pár rajongó nagyon megszívathatja a Star Treket

2016.02.24. 12:37

Majdnem 700 ezer dollárt kalapozott össze Kickstarteren az Axanar c. film stábja, hogy elkészíthessék Start Trek és Kirk kapitány előzménysztoriját. Ez a húzás annyira nem tetszett a Star Trek franchise-t megvásárló CBS-nek, illetve a Paramountnak ezért pert indítottak körülbelül ezer megsértett szellemi jog miatt. Igen ám, de a rajongói Star Trek-film készítői dörzsöltebbek annál, hogy hagyják elrontani az álom projektjüket.

gorn%202

A Hollywood Reporteren a teljes bírósági jegyzőkönyv elolvasható, de mi azért megpróbáljuk röviden összefoglalni. A lényeg, hogy a készítők azt kérik, hogy a Paramount-CBS legyen olyan szíves és konkretizálja, hogy az ezerből pontosan melyik szellemi jogokat sértik.

  1. Szerintük például nem egyértelmű, hogy akkor a CBS az eredeti tévésorozat jogait kéri számon, amiben Kirk kapitány a USS Enterprise-on klingonokkal meg más idegen fajokkal találkozott vagy a Next Generationt, amiben Picard kapitány egészen más világokat fedez fel.
  2. Azt is elmondták, hogy nem az ő dolguk átnyálazni több ezer Star Trek-történetet a Deep Space Nine-tól a Voyageren keresztül a mai modern filmekig, hogy megállapíthassák pontosan hol sértenek szellemi jogot.
  3. Ráadásul egy olyan filmet perelnek, ami még el sem készült. Ez pedig már-már a szólásszabadságot veszélyezteti.
  4. És egyébként is, legyen szíves a Paramount-CBS végre elmondani, hogy melyik cég milyen Star Trek-jogokat birtokol.

Utóbbi azért bonyolult kérdés, mert az eredetileg az NBC-n vetített tévésorozatot már a '60-as években átvette a Paramount, amit aztán pár évtizeddel később megvett a Viacom, ami meg összeolvadt a CBS-szel, majd aztán az egészből lett két különálló nagy cég, a Viacom és a CBS.

A leírás szerint az Axanar 21 évvel a legelső Star Trek-epizód előtt játszódik és a legendás kapitány, Garth of Izar történetét dolgozza fel, aki Kirk példaképe a sorozatban. A készítők azonban azzal védekeznek, hogy több verzió is készült a forgatókönyvből ezért a Paramount-CBS nem is tudhatja, hogy pontosan mit perel. Pontosan ezért is döntött úgy a bíróság, hogy ameddig nem készült el az Axanar, addig elutasítják a stúdiók követelését.

Az ügy egyébként a Star Trek-rajongókat is megosztja, hiszen évek óta készülnek Star Trek-rajongói filmek, de azokat nem szokták beperelni. Itt az jelenti a fő problémát, hogy Alec Peters producer közösségi finanszírozásból készíti a filmet, aminek részeként kapja a 38 ezer dolláros fizetését, ahogy Axanar márkájú bögréket, pólókat és más ajándéktárgyakat is árul, amivel már felbőszítette a stúdiókat.