Kérdezgetik itt a Taco Bellben, hogy mi az a fényes szobor a kezemben

2016.02.28. 14:23
A Cannes-i premier óta vártuk, hogy a Saul fia hangját külön is díjazzák, mert amit Zányi Tamásék ebben a filmben létrehoztak, azt Hollywoodban is irigyelhetnék. És most az Oscar előestéjén kiderült: a Filmakadémia és Cate Blanchett is hasonlóan gondolja, Zányi Tamás pedig megkapta az amerikai hangmérnökök Oscar-díjának számító Golden Reel awardot.

Éjjel fél 3 van. Az ünneplés után végül itt kötöttünk ki egy Taco Bellben, és a helyi mexikóiak itt sorban kérdezgetik:

- Mi az a fényes szobor ott a kezdben?

Zányi Tamást az ünneplés után értük utol. Addigra aznap már két díjátadón is túl voltak: a Saul Fia (első magyar filmként) megkapta a független Oscarnak nevezett Spirit Awards-t, és ami szintén nem fordult még elő magyar filmmel, az amerikai filmes hangmérnökből álló MPSE Zányi Tamásnak és csapatának ítélte a legjobb külföldi filmért járó Golden Reel díjat.

"Nagyon örülök, persze, óriási elismerés ez nekünk. De egyébként nem voltak elvárásaim, mert annyi jó film van, és annyi szempont van egyszerre."

Cate Blanchett és a Filmakadémia és felfigyelt Zányi Tamásra

Szombat délután volt a Foreign Language Film Award Directors Reception, ahol a legjobb külföldi film díjára jelölt rendezők vehettek át egy oklevelet. A magyar rendezőnek, Nemes Jeles Lászlónak Cate Blanchett adta át az elismerést, Blanchett a személyes laudációjában hosszasan sorolta, hogy miért különleges számára ez a film.

 

 

"Amikor kezet fogtunk,

külön is mondta nekem Cate Blanchett, hogy mennyire különlegesnek tartja a film hangi világát.

Erdély Mátyás operatőrnek pedig a film vizuális terét méltatta.

Hát volt meghatódás, nem tagadom".

Hollywoodi minőség, európai érzékenység magyar műhelymunkában

Aki látta már a filmet, az valószínűleg egyetért azzal, amit a hangról a Cannes-i premier után írtunk:  "Az eredmény egy lenyűgöző, hollywoodi minőségű, de közép-európai érzékenységű filmhang, ami, ha kerül még olyan fesztiválra a film, ahol a hangot is díjazzák, biztosan díjat fog kapni."

  Bár a díjakat szerencsére megkapták (Cannes-ban a technikai nagydíjat, most pedig a Golden Reelt), sokan talán mégsem tudják elképzelni, mennyire nagy szó ez egy magyar film esetében. A hollywoodi gigaprodukciókban ugyanis a filmhang készítésének minden egyes fázisát külön szakember végzi, nálunk viszont egy apró csapat, és főleg a hangmérnök egyszemélyben végzi a munkafolyamat nagy részét. Ezt Zányi Tamás is megerősíti:

Díjat kapott az új DiCaprio film is, a Visszatérő, nagyon megérdemelten. De amikor felvonult a színpadra a 25 fős hangstáb, akkor mi csak néztünk: hát mi összesen voltunk négyen."

Zányi Tamás a jobb szélen
Zányi Tamás a jobb szélen

Magyarországon ugyanis közel sincs annyi pénz a filmhangra, hogy nagy csapatok dolgozzanak rajta. A Saul fia hangja úgy készült, hogy Zányi Tamás egyedül, egyfős hangcsapatként dolgozott rajta 4 hónapon át Nemes Jeles László rendezővel, majd amikor már a nagy része kész volt, pár napra be tudott szállni még egy kolléga zörejek felvételére (Beke Tamás) és dialógok pótlására (Márkus Tamás), illetve plusz egy fő (Székely Tamás) a hangvágást segítette.

Itt ezt el se hiszik, hogy ilyen van."

– mondja Zányi, és hozzáteszi: a magyar gyakorlatban ez luxusnak számít, és hogy soha egyetlen magyar film hangjába ennyi munkaórát nem fektethettek még eddig.

Colleen Bell és Spielberg partija

Zányi Tamás csütörtökön érkezett meg Los Angelesbe, ekkor csatlakozott a vágó Matthieu Taponier-vel és a társforgatókönyvíró Clara Royer-vel a stáb magjához (Nemes Jeles, Röhrig, Sipos, Rajna már korábban megérkeztek Los Angelesbe). Időközben Colleen Bell amerikai nagykövet is (aki nagyköveti kinevezése előttelőtt hollywoodi filmproducer volt) visszarepült Amerikába, és saját házában rendezett egy nagy fogadást a stáb tagjainak és más hollywoodi vendégeknek. 

Közzétette: Timea Vajna – 2016. február 26.

"De a Lászlónak (Nemes Jeles) persze ez már a sokadik ilyen fogadása. Mielőtt idejött L.A.-be, New Yorkban Scorsese-nél volt, itt pedig a Spielberg partiján voltak, de oda mi nem mentünk, csak a legszűkebb stábtagok voltak ott."

Visszajelzés a Filmakadémiától is

Pénteken volt egy szimpózium a legjobb külföldi film kategóriában Oscarra jelölt filmek stábjaival. Ott pedig ez történt:

Odajött hozzám a Filmakadémia egyik tagja, és elmondta, hogy szerinte olyan szép munka lett a Saul hangja, hogy az Oscar legjobb hang kategóriájában is ott lenne helyünk. Ő szavazott is ránk a jelölésénél.

Egy nagyon komoly figura volt, és persze nagyon jól esett ez tőle" – meséli Zányi.

Az ünneplés után a Taco Bellből hazaindulnak aludni. Vasárnap már semmi más program nincs, délután 4-kor (itthon idő szerint hétfő hajnal 1 órakor) elkezdődik az Oscar gála. A színpadhoz közeli széksorokban ül majd Nemes Jeles László rendező, Röhrig Géza főszereplő és a két producer Rajna Gábor és Sipos Gábor. Zányi Tamás,  Erdély Mátyás operatőrrel, Urs Rechn színésszel és Matthieu Tapponier vágóval az emeletről várják majd a legjobb külföldi film bejelentését.

Az Index az eseményeket percről percre közvetíti. Szurkoljon velünk!

Ne maradjon le semmiről!