Az Oscar-gála legnagyobb vesztese: Stacey Dash

2016.02.29. 16:35

Nem, nem a Carol, a Brooklyn vagy a Star Wars VII, és még csak nem is szegény Roger Deakins, aki Leonardo DiCaprióval ellentétben hiába sírná tele a médiát azzal, hogy neki még mindig nincsen Oscarja, akkor sem kap, ahogy idén sem kapott ugye, pedig 13. alkalommal jelölték. Egy színésznőből lett konzervatív híradós még nála is sokkal nagyobbat szívott.

Stacey Dash annak idején a Spinédzserek tévéváltozatban játszott agyatlan libát, és nagyjából ennyiben ki is merült a karrierje, mert ugye a Secrets of a Hollywood Nurse és az ehhez hasonló filmeket senki nem tekinti bármiféle eredménynek (legalábbis remélem). Dash az amerikai Fox News konzervatív hírtévé egyik megmondóembereként is ismert, és amikor az idei Oscar előtt elkezdődött a tiltakozási hullám a túl fehér gála miatt, azt bírta mondani, hogy 

Döntsük el végre, hogy intergrációt vagy szegregációt akarunk. Ha integrációt, akkor szűnjön meg a BET, a feketéknek szóló tévéadó, és hagyjunk fel a fekete történelmi hónap intézményével is. Amerikaiak vagyunk, nem?

El lehet képzelni, mi volt erre a reakció, pedig Dash szavaihoz hasonlót Morgan Freeman is megfogalmazott már évekkel korábban, de persze neki nem mernek beszólni. Dasht a Twitteren menten szétszedték, és mivel leállt a trollokkal vitatkozni, egyre rosszabb helyzetbe került, amin a tegnapi gálán szeretett volna menteni valamennyit egy viccel. Chris Rock fel is konferálta, hogy akkor bemutatom a Filmakadémia kisebbségi programjának új vezetőjét, Dash meg kijött, és a döbbent csendben ülő közönség előtt vigyorogva azt mondta, hogy 

Alig várom, hogy segíthessek népemnek. Boldog fekete történelmi hónapot!

És ezzel balra el. A vicc egyértelműen duplafenekű volt, afféle belsős összekacsintás, amivel persze az a baj, hogy nem biztos, hogy mindenki érti is. Az Oscar-gála közönsége nem értette, és csak ültek csendben, páran tapsoltak, de leginkább a tisztesség kedvéért, vagy mert nem tudták, hogy kell reagálni ilyenkor. Dash lerohant a színpadról, és a Twitteren magyarázni kezdte a viccet, és ugye amikor ilyesmit magyarázni kell, akkor a kínossági mutató már úgy kilengett, hogy onnan nem lehet visszajönni ép bőrrel.       

Ne maradjon le semmiről!