László megy elöl a szoborral, mi meg megyünk utána

2016.02.29. 10:02
Los Angelesben ünnepeli az Oscar-díjat a Saul fia stábja.

Sipos Gábort, a film producerét már akkor kaptuk el, amikor éppen kijött  az Oscar-gálát követő Governors Ballról, ahol a felszolgált homár, szarvasgomba és királyrák mellett az Oscar-szobrokba belegravírozzák a nyertes film címét, a rendező nevét és a külföldi filmek esetében az országot is. (Zányi Tamás hangmérnök részletesen beszámolt a sorban állásról és a találkozásokról ebben a cikkben.) Íme Leonardo DiCaprio szobrának gravírozása ugyanezen a rendezvényen:

A magyar producert már akkor kaptuk el, amikor innen távozóban autóztak vissza a szállodába, hogy a stáb többi tagjával egyesüljenek, és induljanak tovább a Los Angeles-i éjszakába bulizni. 

Nagyon különös élmény az Oscar-gála, mindenki tisztában van vele, hogy mi az az Oscar-díj, az ember elképzeli magának, hogy milyen érzés lesz ott lenni. És olyan is, de mégsem olyan. Miközben ott vagy, azt érzed, hogy ennek minden pillanatára emlékezni akarsz később, de mégis, ha most azt kéred, hogy idézzek fel egy pillanatot, akkor csak az jut eszembe, hogy kimondják a színpadon a filmünk címét.

A producer nem is nagyon tudott figyelni a többi díjra: ő is szurkolt a magyar filmet laudáló Cate Blanchettnek és Leonardo DiCapriónak. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy abban az évben sikerült Oscart nyernie a Saul fiának, amikor Leonardo DiCaprio is Oscar-díjas lett. Ezt nagyon szerettem volna neki személyesen is elmondani, de egyszerűen eltűnt a szemünk elől. A gála után még volt lehetőség arra, hogy akik szobrot kaptak, azok felmenjenek együtt a színpadra, és akkor készült a fotó Lászlóról, Innárituról és DiCaprióról, de ennél többet most nem tudtunk beszélni vele.”

A Saul fia sajtókörútja során az alkotók nagyon sok emberrel találkoztak az elmúlt egy hónapban: „Olyan filmkészítőkkel, akiket régóta csodálunk távolról, és most már odaköszönünk egymásnak, és tudjuk egymásról, hogy ki a másik. Ez ez hatalmas élmény számomra.”

Ami az este folytatását illeti, a producer még nem tudott pontos válaszokat adni, de azt biztos, hogy a Los Angelesbe kiutazott, 15 fős Saul-stáb együtt vág neki az éjszakának. „Az a helyzet, hogy nem jutott mindenkinek meghívó, úgyhogy az lesz a taktikánk, hogy László megy elöl, kezében az aranyszoborral, mi pedig osonunk a nyomában.” Nemes Jeles Lászlót még nem tudta a telefonhoz adni Sipos Gábor, a magyar rendező egymás után adja az interjúkat, most az Oscar protokolláris részét kell teljesítenie, de este visszatér majd a stábjához és az ünnepléshez. 

Stalter Judit, a film másik producere megerősítette, hogy a 15 fős csapatból nem mindenki tudott bemenni a gálára. A színpadhoz közeli páholyban ült Nemes Jeles László rendező, Röhrig Géza főszereplő, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek, fent a karzaton pedig Zányi Tamás, Erdély Mátyás, Urs Rechn és Matthieu Tapponier. A többiek, munkatársak, hozzátartozók, feleségek a szállodában tartottak egy viewing partit, itt nézték együtt egy tévén, hogyan kapja meg a díjat a film. 

„Lerágtuk a körmünket, mire jött a tizennyolcadik kategória, óriási élmény volt, hogy megkapta a film az Oscar-díjat. Persze jó lett volna úgy együtt ünnepelni, ahogyan Cannes-ban, de itt nem lehetett olyan közel menni, fél Hollywood le van zárva, ez egy másik rendszer, itt sokkal szigorúbb szabályok vannak, mint Európában.”

Éppen ezért Stalternek a szombati, sokkal lazább Independent Spirit Awards volt hatalmas élmény, ahol főleg fiatal független filmesek vettek részt, így a rendezvény is egy sokkal lazább oldottabb hangulatú díjátadó volt. Utána Bunyik Béla Hungarians in Hollywood fogadásán voltak, ide toppant be Zányi Tamás a hóna alatt az MPSE-díjával, és mentek együtt abba a Taco Bellbe, amit már az Index is megírt. 

A Saul fia filmstábja kedden már utazik is haza Magyarországra. 

Ne maradjon le semmiről!