Mihez kezd most Nemes Jeles László?

2016.02.29. 21:57

Nemes Jeles László, Oscar-díjas magyar rendező

- ezentúl így kell hivatkozni a Saul fia készítőjére, ugyanis hétfő hajnalban Magyarország kapta a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat. 

Azt a rendező már korábban is többször nyilatkozta, hogy egy ekkora volumenű sikernél elengedhetetlenül fontos, hogy már a tarsolyában legyen a következő film, ugyanis minden gratuláció után ez a következő lépés: min dolgozik éppen, mibe lehet beszállni, miben lehet együttműködni vele. 

Úgyhogy ennek az elgondolásnak megfelelően Nemes Jeles László már a Cannes-i Fesztiválra is úgy érkezett, hogy már megvolt a második filmterve a fejében, és minden interjúban le is nyilatkozta, hogy :

a címe Sunset lesz, az 1910-es években játszódik Budapesten, és egy fiatal nő lesz a főszereplője. 

Azóta már néhány konkrétum is körvonalazódott a filmtervvel kapcsolatban: a műfaját tekintve thriller és egy coming-of-age sztori lesz, illetve hogy a szóbanforgó fiatal nő "a küszöbön álló világégés előtt nem sokkal érik felnőtté."  A Saul fiának sikere pedig hozzásegítette őket a finanszírozás össszeállításához: Torinóban 15 millió forintot nyertek a filmtervvel, és időközben már a Filmalap is támogatta 21 millió forinttal a forgatókönyv fejlesztését. 

Jakab Juli a Saul fiában
Jakab Juli a Saul fiában

A Sunsethez készült korábban egy teaser is, abban Jakab Juli, Kenyeres Bálint és Sztarenki Dóra alakították a szereplőket, de Zsabezsinszkij Éva casting directorral azóta is folyamatosan keresik az arcokat, amiket a történethez párosítani tudnának. Arról már az Origo Podcastban is beszélt, hogy mi a problémája a mostani fiatal színészekkel, akik egyszerűen alkatilag nem tudnak megformálni egy századfordulós figurát, túl jól tápláltak az emberek és mindenki ugyanúgy akar kinézni. "Én azt szeretném, ha ez egy magyar színésznő lenne, csak a végső esetben szeretnék külföldi színésznőt hívni erre."

Hollywoodban most mindenki tudja, hogy mi az a Saul fia és ki az a Nemes Jeles László - írtuk korábban a rendezőt idézve a vele készült interjúnkban. A rendezőt és az operatőrt a United Talent Agency képviseli, így aztán folyamatosan érkeznek hozzájuk a hollywoodi megkeresések, mert sokan szeretnének velük dolgozni a jövőben. A rendező álláspontja azonban az, hogy folyamatosan nemet mond az ajánlatokra, most még a következő, magyar filmjére szeretne koncentrálni. A Sunset című filmet még egészen biztosan magyar nyelven szeretné forgatni, de a harmadik filmmel kapcsolatban már felmerülhet, hogy angol nyelven készüljön. 

A Sunset azonban még csak előkészítési fázisban van, a rendező számára kiemelt fontosságú szereplőválogatásnál tartanak: a Saul fiának is az volt a sarokpontja, amikor megtalálták a főszerepre az egykori költő-punkzenész Röhrig Gézát. Most is nagy erőkkel keresik a szereplőket a Sunsetbe, 17 és 35 év közötti nőket keresnek, az alábbi helyszíneken: 

  • 2016.03.01. 10:00-13:00, ELTE Bölcsészettudományi Kar (1088 Budapest, Múzeum krt. 4.)
  • 2016.03.02. 10:00-13:00, ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (1097 Budapest, Ecseri út 3.)
  • 2016.03.07. 10:00-13:00, ELTE Társadalomtudományi Kar (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)
  • 2016.03.08. 10:00-13:00, ELTE Természettudományi Kar (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A.)
  • 2016.03.09. 10:00-13:00, ELTE Tanító-és Óvóképző Kar (1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40.)

Színészi előképzettség nem szükséges, a Saul fiának legtöbb szereplője sem hivatásos színész: Röhrig Géza és Pion István is költő, Jakab Juli eredeti szakmáját tekintve forgatókönyvíró, Ágh Márton látványtervező is feltűnik a filmben, de a rendező apja, Jeles András filmrendező is szerepel egy fontos jelenetben, Mengeleként.

A rendező a Golden Globe köszönőbeszédében is arról beszélt, hogy arcot szeretett volna adni a film témájának, a szereplőket is így kereste: az arcokat kutatta, akik el tudják mondani ezt a történetet, a szereplők válogatása sokat hozzá ad neki a történet alakításához. Most a Sunset esetében sincs ez másként. 

Ne maradjon le semmiről!