Oscar-díjas a magyar film: nyert a Saul fia

GettyImages-512947576
2016.02.29. 05:08

Magyar idő szerint február 29-én hajnalban, vasárnapról hétfőre virradóra adták át az Oscar-díjakat: magyar egész estés film 1989 óta nem volt a jelöltek között, utoljára pedig 1981-ben nyertünk a Mephistóval. Most a Saul fia, Nemes Jeles László első filmje nemcsak bekerült az öt legjobb külföldi film közé, de meg is nyerte a kategóriát, azaz:

Oscar-díjat kapott a Saul fia, 35 év után ismét Oscar-díjat kapott egy magyar film.

A díjat Nemes Jeles László rendező vette át a színpadon, az elismerést főszereplőjének, Röhrig Gézának ajánlotta. Egyáltalán nem volt olyan magabiztos, mint a korábbi díjátadókon, kicsit remegett a hangja, látszott rajta, hogy tényleg nagyon megrendült. 

 „Az emberiség legsötétebb óráiban is van bennünk egy hang, ami segít abban, hogy emberek maradjunk. Ez a film ebben reménykedik.” 
Így vette át Nemes Jeles László az Oscar-díjat

A teljes beszédben ezt mondta: „Köszönöm a filmakadémiának ezt az elismerést. Köszönöm a Sony Pictures Classicsnek, Tom Bernardnak és Michael Barkernek, hogy támogatott minket. Köszönöm Magyarországnak, hogy támogatta ezt a filmet. Ezt a díjat a főszereplőmnek, Röhrig Gézának ajánlom, és a hihetetlen stábnak, akik akkor is hittek ebben a filmben, amikor senki más.”

A Saul sikerét szerte a városban eredményváró bulikban várták, virrasztott a film itthon maradt stábja is, nekik a Filmalap szervezett közös nézést az Ötkertbe. Rófusz Ferenc is itt mutatta meg nekünk az Oscar-díját és mesélte el, hogy milyen érzés volt első filmesként Oscar-díjat nyerni A légy című animációjával.

Milyen egy Oscar-szobor és milyen megnyerni? Rofusz Ferenc élőben bemutatja az Index kamerájának

A Filmtekercs is szervezett egy bulit az Ankertbe, ahol a fiatalabb filmszeretők várták az eredményt. Ennyire örültek annak, amikor hajnali ötkor végre kiderült: megvan a magyar Oscar:

Tömegek örültek hajnalban a magyar film győzelmének

Nemes Jeles László első filmjét a cannes-i filmfesztiválon mutatták be, ott rögtön négy díjat nyert, és már akkor mindenki Oscar-szereplést kezdett emlegetni.  Magyarország gyorsan be is jelentette, hogy ezt a filmet indítja a legjobb külföldi filmért járó Oscar-versenyben. A Saul fia sikeres fesztiválszezont zárt, ezek közül is kiemelkedett, hogy a filmet meghívták Torontóba és a telluride-i filmfesztiválra is, így decemberben úgy érkezett meg az amerikai mozikba, hogy már tele volt pozitív kritikákkal az angolszász sajtó, sőt az év végi listákon rendre előkerült mint az év egyik legjobbja. Meg is nyerte a Golden Globe-ot, fel is került az Oscar-shortlistre, és végül a jelöltek közé is. Erről csináltunk egy összefoglaló timeline-t is:

Közben itthon a Saul fia lett a Vajna-rendszer legnézettebb filmje: túl van a 150 ezer nézőn, az Aranyglóbusz elnyerése és az Oscar-jelölés óta telt házzal vetítik a mozik, egy ideje az középiskolások ingyen nézhetik meg az Uránia moziban, de még mindig műsoron van, ha most azonnal megnézné, innen válogathat. A televíziók közül az RTL Klub csapott le rá, még idén leadják reklámszünetek nélkül, április 1-jétől pedig a Vodafone Redmozi rendszerében azok is megnézhetik, akiknek nincs tévéjük, csak okostelefonjuk vagy tabletjük. 

Ne maradjon le semmiről!