Rekordszámú női rendező alkotását mutatják be áprilisban a Tribeca Filmfesztiválon

2016.03.03. 12:24

Minden eddiginél több női rendező filmjét vetítik az áprilisi New York-i Tribeca Filmfesztiválon. A fesztivál szervezői szerdán a programjában szereplő filmek felét, a versenykategóriákban látható alkotásokat ismertették, a további részleteket pedig a jövő héten hoznak nyilvánosságra.

A tribecafilm.com honlapon olvasható közlemény szerint a filmek harmadát nők rendezték. A kifejezetten a női filmesek számára alapított Nora Ephron-díjra pedig 12 női rendező és forgatókönyvíró esélyes. A Tribecán 32 ország 101 alkotását vetítik, ezek között több tucatnyi világpremier lesz, például a Madly című, szerelmes történetekből álló nemzetközi filmantológia, amelynek rendezői között van Gael García Bernal és Mia Wasikowska is.  

Ugyancsak itt debütál a celebvilágot szatirikusan bemutató Nerdland című korhatáros animációs film, a humorista Demetri Martin rendezői bemutatkozása, a Dean, valamint Bill és Turner Ross koncert-dokumentumfilmje, a Contemporary Color. A fesztiválon a Kristen Stewart és Nicolas Hoult főszereplésével forgatott Equals című disztópiát és Tom Hiddleston High-Rise című új filmjét szintén műsorra tűzik.

A 12 napos 15. Tribeca Filmfesztivál, amelynek társalapítója Robert De Niro, április 13-án nyílik meg Andrew Rossi dokumentumfilmjével. A First Monday in May című alkotás a New York-i Metropolitan Múzeum tavalyi, rengeteg hírességet felvonultató gáláját mutatja be. és azt járja körül, tekinthető-e a divat művészetnek? 

Holyywoodot az utóbbi időben nagyon sokszor kritizálták, amiért nagyon kevés a női rendező, a legnagyobb bevételt hozó filmeknek mindössze 9 százalékát rendezte nő 2015-ben. Ráadásul a nők jóval kevesebb fizetést kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak. Ez az adat a Sony-botrány kapcsán került nyilvánosságra, felháborodásának utána Jennifer Lawrence is hangot adott. Szintén nagy visszhangot az Oscar-díjak kapcsán, hogy a hollywoodi filmipar nemcsak a nőket, de a feketéket is erősen mellőzi.