A Mentőexpedíció a legrentábilisabb Oscar-jelölt film

2016.03.04. 12:13

A Holywood Reporter megvizsgálta, hogy a legjobb film Oscar-díjára jelölt alkotások közül melyik bizonyult a legjobb befektetésnek. Mivel csak a legjobb film mezőnyét nézték, a Star Wars VII kimaradt a szórásból, ezt azok kedvéért írjuk, akik szerették volna bekommentelni hogy „hát az új Csillagok háborúja hol van?”.

600 mkt 0950 sharp-1047cc rgb 0

A legjobb film díját elnyerő Spotlight – Egy nyomozás részletei 20 millió dolláros büdzséből készült, amivel egyébként a nyolc jelölt film közül a harmadik legolcsóbb, csak a Brooklyn (10 millió) és A szoba (12 millió) került kevesebbe. Mármint ha csak a gyártási költséget nézzük, mert ott van még a reklámköltség és sok egyéb más, többek között például az Oscar-kampányra szánt pénz is, ami dettó a költségvetésre jön még rá, és kiadásnak számít.

Így már a Spotlight sem volt olyan olcsó: a filmre még vagy 20-30 millió dollárt rá kellett költeni, hogy meglegyen az Oscar-díj, és hiába keresett eddig 63,2 millió dollárt, valódi hasznot nem nagyon fog hozni, bár a befektetők a Hollywood Reporter szakértői jósolta tízmilliónak csak örülnének. A lap a várható profit vagy veszteség oszlopban szereplő számokat a filmek eddigi teljesítménye és a DVD- és Bluray-lemezek, illetve egyéb vetítések (stream, VOD, stb.) hasznát is belekalkulálva közli.

Mint látható, a Mentőexpedícióval jártak legjobban a befektetők: a 108 milliós büdzsére egyelőre 624 milliót termelő film a végére 80-100 milliós tiszta hasznot hoz majd. A második helyezett A visszatérőn sem lehet csodálkozni: többe került ugyan, mint Matt Damon megmentése, viszont kevesebbet is keresett, de így is termel majd 45 milliót (várhatóan). A kémek hídjának nullszaldót jósol a lap,  A szobának viszont 2-4 milliós veszteséget. Ami számunkra a legmeglepőbb volt, az a Mad Max: A harag útja 20-40 milliós veszteségjóslata, hiszen a film hat Oscart is nyert, tuti visszahozzák a mozikba, és csak rá tud majd tenni az eddigi 377,6 milliós bevételére, de nem vitatkozunk.