Egy Quarelin kellett, hogy kibírjam az Oscar-gálát

kultrovat podcast
2016.03.06. 14:01

Folytatódik a Kultrovat című podcastunk: legutóbb a pilot adásban az Oscarról beszélgettünk egymással, de most már a második adásban mertünk vendéget is hívni. Még mindig az Oscar-gála a témánk, de most már az Oscar-díjas Saul fia az apropó, és a hangmérnök, Zányi Tamás volt a vendégünk, aki mesélt nekünk erről amerikai útról, és a rengeteg díjátadóról, a Saul fia hangjáról, a jó fülhallgatókról és mivel  a saját stúdiójában látott minket vendégül, megmutatta nekünk azt is, hogyan készült a film hangja. És ezt mind meg lehet hallgatni! 

Miről szól az új epizód?

A Kultrovat podcast új adásában Zányi Tamással beszélgettünk, aki amellett, hogy az Oscar-díjas Saul fia Golden Reel-díjas hangmérnöke, egy olyan ember, aki ott volt az Oscar-gálán, úgyhogy elmeséli nekünk, hogy milyen egy vasárnap akkor, ha nem úgy telik, hogy paradicsomleves meg rántott hús a menü, hanem vörös szőnyegre begördülő limuzin és falatkák az ötemeletes Dolby Theater ötödik emeletén. Ahonnan az ég világon semmit semmit sem lehetett látni a műsorból, de azért így is hatalmas pillanat volt megélni, hogy Oscar-díjas lett a magyar film.  De hány díjat is nyert összesen a Saul fia most Amerikában, és hogyan lehetett hazahozni ezt a sok szobrot repülővel? 

A hangmérnökkel kivételesen nem az Index vadonatúj stúdiójában beszélgettünk, hanem házhoz mentünk a Saint Audio stúdióba, ahol nemcsak a gáláról mesélt el mindent elképesztő részletességgel, hanem megmutatta azt is, hogyan készült a Saul fiának díjakkal elismert hangja, és mivel ez egy hangos anyag, azt is meg tudta mutatni, hogyan szól egy kanna vagy ventillátor a filmben. És elmesélte azt is, hogy milyen érzés volt, amikor a gázkamrában dörömbölős jelenethez vették fel a hangokat úgy, hogy a felvételre egykori túlélők és túlélők hozzátartozói is eljöttek. "Mit mondasz nekik ilyenkor instrukcióként?"

De milyen ember Nemes Jeles László? Hogyan ismerkedtek meg? Mit iszik egy buliban? Milyen hangja van a banyapóknak? És hogyan és milyen hangokból áll össze egy krematórium hangja? Mi jön át ebből a 250 sávos hangból egy tévé, egy laptop vagy egy Ipad hangszóróján? Milyen egy jó fülhallgató? És mit szólt a Saul fiához érkezett gyűlölködő kommentekhez? 

És ennyi. 62 perc lett a vége. 

Hogyan lehet ez meghallgatni?

Ide kattintva, megnyomva a lejátszás gombot a bal alsó sarokban vagy a jobb alsóban lévő lefelé mutató nyíllal le is lehet tölteni az mp3 fájlt. (Mp3 letöltés direktlink)

Kultrovat podcast: Zányi Tamás interjú

A Kultrovatot az ITuneson is meg lehet hallgatni, rá kell keresni arra, hogy "Kultrovat", ott meg fel is lehet rá iratkozni. Ha RSS-olvasóval követnétek minket, akkor ezzel a linkkel iratkozzatok fel. A podcastok gyűjtőlinkjét pedig majd itt találjátok.

Miért is jó podcastot hallgatni? 

Mert nem lehet mindig Indexet olvasni, de lehet olyankor is Indexet hallgatni! Arra gondolunk, amikor hosszú utazásokon már az összes zenénket rongyosra hallgattuk, és kiolvastuk a könyvet, és egyébként is ráz a busz/vonat, és összefolynak a betűk. És míg olvasni csak nehézkesen, podcastot hallgatni vezetés közben is lehet, sokkal jobb élmény mint bármelyik kereskedelmi rádió reklámszüneteit nyomogatni. Podcastot hallgatni futás és edzés közben is nagyon hasznos, mert így szellemileg nem vész kárba az az idő sem, amit a testedzésre fordítunk. Podcastot hallgatni takarítás és mosogatás közben is nagyon élvezetes, úgy elszáll egy óra, mintha sosem lett volna. Sőt, ha nem olyan a munkája mint nekünk, hogy szavakat kell egymásmögé rakni, hanem mondjuk pixeleket vagy dobozokat, akkor még munka közben is csak úgy szalad vele az idő. 

A Kultrovat első, kísérleti, Oscar-filmekről szóló adása és minden más tudnivaló a podcastokról ebben a cikkünkben. És ezúton szeretnénk köszönetet  mondani a MYGL zenekarnak is, akik a nagyszerű intro és outro zenét biztosították a podcastunkhoz. 

Ne maradjon le semmiről!  • Hírek
  • Árfolyam