Monte Carlóban is imádják a Rókatündért

2016.03.07. 11:01

Vasárnap este nemcsak Budapesten, a Magyar Filmdíjak átadóján lett Balsai Mónika a legjobb színésznő, de a Monte Carlo-i filmfesztiválon is díjat nyert a Liza, a rókatündér címszerepéért. A törpeállamban tizenharmadik alkalommal rendezték meg II. Albert monacói herceg védnökségével a vígjátékok nemzetközi filmfesztiválját, ahol nemzetközi zsűrit Gabriele Muccino olasz filmrendező, Robert Davi amerikai színész, Barmaq Akram afgán forgatókönyvíró-rendező és Vincent Le Leurch francia újságíró alkotta.

Lassan már tényleg nem lesz lassan olyan hely a Földön, ahol ne kapott volna valami díjat a 2015-ös év legjobb magyar vígjátéka. Korábban többek között Portugália, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Brazília és az Egyesült Államok is díjesővel ünnepelte Ujj Mészáros Károly morbid vígjátékát, amiben a főszereplő Liza mellett sorra meghalnak a belészerető férfiak.

A Rókatündér megállíthatatlan sikercunamija egyben Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos sikere is: a Filmalap ugyanis 220,36 millió forintnyi filmgyártási támogatással járult hozzá a forgatáshoz. Ráadásul a Liza, a rókatündért nem csak a filmfesztiválokon szerették az ítészek, az Index kritikusa is odavolt érte.

Ha még eddig nem tette volna, itt olvashat egy interjút a Liza készítőivelegy másik interjút a zeneszerzővel itt, egy riportot az egyik forgatási helyszínről pedig emitt.