Meghalt a Szenvedélyek viharában írója

2016.03.28. 14:27

78 éves korában, arizonai otthonában elhunyt Jim Harrison, a Szenvedélyek viharában című film alapjául szolgáló novelláskötet írója. A halál okáról egyelőre nem érkezett jelentés.

Harrison verseket, novellákat, regényeket és újságcikkeket egyaránt írt, pályafutása alatt több mint 30 regény fűződik a nevéhez. A Szenvedélyak viharában című novelláskötetét 1979-ben írta, egy montanai farmercsalád életét krónikálta három részben, a főszerepben William Ludlow ezredessel és három fiával. A történet az I. Világháború előtt kezdődött és a 20. század közepén ért véget.

54d428075d4f6 - esq-harrison-soc-share

A könyvből bestseller lett, és megvették a filmjogait, Harrison pedig saját maga is részt vett a forgatókönyv megírásában. A filmet Oscar-díjra jelölték, és olyan színészek játszottak benne, mint Anthony Hopkins, Brad Pitt, Aidan Quinn vagy Julia Ormond. Harrison tehetségét nem egyszer William Faulkneréhez hasonlították, mások Ernest Hemingwayt is emlegették vele kapcsolatban. Még három forgatókönyv társírója volt, a Piti csempészeké (Tom Waits) a Bosszúé (Kevin Costner) és a Farkasé, (Jack Nicholson).

Az író nagyon szerette a természetet és sokáig michigani szülővárosa mellett, az erdő szélén élt egy vadászházban. Jó barátságot ápolt Jack Nicholsonnal, Sir Sean Conneryvel, Orson Wellesszel és Warren Beattyvel. Hírhedten nagyétvágyú volt, a legendák szerint egyszer egy 37 fogásos ebédet is elfogyasztott. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport