Még mindig van esély Don Quijote halálára

2016.04.01. 15:35

1998 óta, vagyis 18 éve próbálja elkészíteni Terry Gilliam Miguel de Cervantes regényének adaptációját – a friss hírek szerint most újabb esély nyílt a film elkészítésére. A Hollywood Reporter azt írja, hogy francia–spanyol–portugál koprodukcióban készülhet el végre a The Man Who Killed Don Quijote, aminek a költségvetése 16 millió euró lesz.

Ha valaki nem tudná, miért annyira elátkozott projekt Gilliam Don Quijotéja, annak röviden összefoglaljuk, mi történt 1998 óta:

2000

Sikerül amerikai támogatás nélkül összeszedni 32,1 millió dollárt, és megkezdődik a forgatás Spanyolországban. A felszerelés azonban tönkremegy árvíz miatt, Jean Rochefort főszereplő betegség miatt otthagyja a forgatást, és gondok akadnak a biztosítással. Hiába vettek fel pár jelenetet Rocheforttal és Johnny Depp-pel, a projektet végül lefújták.

2002

Lost in La Mancha címmel megjelenik az eredetileg csak werkfilmnek tervezett doku, ami a katasztrofális forgatás történetét meséli el.

Lost in Mancha - Trailer

2005

Gérard Depardieu lehetne Don Quijote, de nem lesz.

2008

Robert Duvall elvállalja Don Quijote szerepét, de Depp nem tud tovább várni, és Ewan McGregor kerül a helyére. Végül tök mindegy, mert nem sikerült elég pénzt összeszedni.

2014

Ismét megkezdődnek a film előmunkálatai, a címszerepet John Hurt kapta, a Sancho Panzát váltó Toby Grisoni karakterét pedig Jack O'Connell. Egy évvel később eltolják az egészet, miután kiderül, hogy Hurt rákos.

2016

A Hollywood Reporter bejelenti, hogy sikerült pénzt szerezni a projektre, aminek a története némileg változott, hogy kevesebb pénzből is le lehessen forgatni.

A jelenlegi állás szerint egy Toby Grisoni nevű reklámszakember Spanyolországban forgat, ahol megtalálja egy régi diákfilmjét, amiben újra elmeséli Don Quijote történetét. Visszamegy a diákfilmje helyszínéül szolgáló spanyol faluba, hogy aztán különböző kalamajkákba keveredjen.

John Hurt azóta felépült a rákból, és ha minden jól megy – ezt már leírni sem merjük –, akkor szeptemberben végre elkezdődhet Terry Gilliam szerelemprojektjének forgatása.