Megnéztük Brad Pitt és Angelina Jolie kedvenc szigetét

20160223 092318
2016.04.03. 20:13
Trója, Gladiátor, Nagy Sándor, a hódító, A kincses sziget kalózai, Popeye, Monte Christo grófja, Z világháború, München, Trónok harca. Mi a közös ezekben a szuperprodukciókban? Az, hogy mindegyikhez Máltán vették fel a tengerparti jeleneteket. Bejártuk a szigetországot, és a filmek jelenetei alapján megpróbáltuk megtalálni a forgatási helyszíneket, hogy ugyanúgy pózolhassunk a tengerparton, mint Brad Pitt vagy Angelina Jolie.

A félmilliós lakosú, sziklákkal és erődítményekkel teli szigeten 1925 óta forgatnak gigantikus költségvetésű filmeket. A z EU-tag törpeállamot pont amiatt szeretik a hollywoodi producerek, amiért a Berlinként és Párizsként is eladható Budapestet. Málta a sárga köves, régi épületeivel ugyanúgy tudja helyettesíteni egy filmben az ókori Görögországot vagy a Római Birodalom fővárosát, mint Olaszországot, a francia Riviérát, Izraelt, Törökországot vagy épp Irakot.

Ráadásul mivel Málta Napóleon legyőzésétől az 1960-as évekig a Brit Birodalom része volt (ma pedig a Nemzetközösség tagja), minden lakos beszél angolul. 1964 óta egy profi filmstúdió is épült a szigeten, két olyan medencével, ahol hajós jeleneteket is lehet forgatni, anélkül hogy a tengerre kellene kivinni a díszletet.

Brad Pitt kedvenc szigete

A sziget brit kötődése miatt nemcsak a David Beckham-szintű sztárfocisták tekintenek úgy Máltára, mint Anglia tengeren túli megyéjére, ahol végre süt a nap és nem esik az eső, hanem az amerikaiak is. Brad Pitt és Angelina Jolie nemcsak a 2014-es nászútjukat töltötték itt, de A tengernél című filmjüket is máltai helyszíneken forgatták le. Mindketten visszatérő vendégek: Angelina Jolie a 2004-es Nagy Sándor forgatása alatt szeretett bele Máltába, Brad Pitt pedig a 2004-es Trója és a 2013-as Z világháború stábjával dolgozott itt.

Na de mégis, hány nagy film forgott Máltán?

Elég sok, mivel az amerikai és brit producerek már kilencven évvel ezelőtt, a némafilmes korszakban felfedezték a sziget kedvező adottságait. Ma már Málta a kosztümös történelmi kalandfilmek egyik legnépszerűbb forgatási helyszíne.

  • Sons of the Sea (1925)
  • The Battles of Coronel and Falkland Islands (1927)
  • Tell England (1931)
  • Treasure in Malta (1963)
  • Hell Boats (1970)
  • Navarone ágyúi 2. - Az új különítmény (1978)
  • Warlords of Atlantis (1978)
  • Popeye (1980)
  • Marsbéli krónikák (1980)
  • Titánok harca (1981)
  • Into the Darkness (1986)
  • Iron Warrior (1987)
  • A kincses sziget kalózai (1995)
  • Gladiátor (2000)
  • U-571 (2000)
  • Hullámhegy (2002)
  • Monte Cristo grófja (2002)
  • Asterix és Obelix: A Kleopátra küldetés (2002)
  • Trója (2004)
  • Nagy Sándor, a hódító (2004)
  • München (2005)
  • A Da Vinci-kód (2006)
  • Trónok harca – 1. évad (2011)
  • Kon-Tiki (2012)
  • Z világháború (2012)
  • A tengernél (2015)
  • 13 óra: Bengázi titkos katonái (2016)
  • Assassin's Creed (2016)

A Trója egyik legkönnyebben felismerhető máltai forgatási helyszíne az Aranyhomok strand (Golden Sands Beach) Ghajn Tuffiehában. Itt szálltak partra a filmben a Heléna elrablása miatt begorombult görögök, és itt készültek annak idején azok a világsajtót bejáró, vicces paparazzofotók is, amiken Brad Pitt teljes harci díszben, mellvértben és csataszoknyában telefonálgatott.

A csendes öbölben teljes nyugalomban dolgozhatott a rendező, Wolfgang Petersen, aki a csapatával egy igazi ókori gályát is felépített itt, valamint egy másik görög hajónak a felét. A máltai lovagok meredek sziklafalra épített, jellegzetes őrbástyái miatt gyerekjáték volt belőni a helyszínt:

A Golden Sands Beach a máltai Ghajn Tuffiehában
A Golden Sands Beach a máltai Ghajn Tuffiehában
Fotó: Szűcs Gyula / eamalta.com

Brad Pittnek már ekkor megtetszett Málta. De még inkább a törpeállamhoz tartozó másik két sziget:

  • Comino, ahol összesen csak hárman laknak hivatalosan, de a szikrázóan kék vizű strandját és a kopár szikláit így is szeretik megrohamozni a strandolók (itt, a Kék lagúnában forgott az a jelenet, amikor Achilleusz az anyjával beszélget).
  • És Gozo, amit leginkább úgy kell elképzelni, mint „Málta Rózsadombja”, ahol nincs annyi hangoskodó turista, mint a túlparton, nyugisabb az élet, de cserébe az ingatlanárak is sokkal magasabbak (itt forgatta le Angelina Jolie és Brad Pitt A tengernél összes tengerparti hoteles jelenetét).

Robin Williams és Geena Davis nyomában

Ha egy kicsit visszautazunk az időben a Brangelináék Málta-imádatát megelőző évtizedekbe, más világsztárokat is találhatunk a sziget filmográfiájában. Robin Williams például itt forgatta 1979-ben hét hónapon keresztül az 1980-ban mozikba kerülő, szürreális Popeye-musicalt. Igen, ez az a film, amiben a 2014-ben elhunyt sztár bénán felpuffasztott alkarral és állandó morgással próbálta elhitetni magáról, hogy ő a kultikus spenótfaló rajzfilmmatróz. Ráadásul az egész film olyan művi, gagyi hatást keltett, mintha a Disney valamelyik '50-es évekbeli, gyerekbarát kalandfilmje lenne, gumiszörnyekkel és vigyorogva éneklő mellékszereplőkkel (a Disney egyébként valóban beszállt a finanszírozásba, bár csak félgőzzel, mert már az 1981-es Sárkányölő című fantasyfilmre koncentráltak).

Robin Williams egyik nagy ballépése: a Popeye film

A Popeye-t a jobb sorsa érdemes Robert Altman rendezte, a spenóttól Supermanné váló tengerész nőjét, Oliviát pedig a Ragyogás sztárja, Shelley Duvall alakította. Igaz, a '70-es évek végén még úgy volt, hogy Dustin Hoffman lesz Popeye, Lily Timlin pedig Olivia. A film 20 millió dollárból forgott, és 60 millió dolláros bevételt termelt, ám ezzel sehol sem volt az 1980-as év kasszarobbantó sikereihez, A Birodalom visszavághoz, az Airplane!-hez vagy a Blues Brothershez képest. Ráadásul a kritikusok sem voltak igazán oda érte.

Málta viszont nagyon jól járt Popeye-jel, mert Altmanék díszletvárosa a mai napig megvan Mellieha kikötőjében. A helyiek ugyanis felújították az ideiglenesnek szánt, girbegurba tetejű viskókat, amelyek most mini Disneylandként várják a turistákat, akik Miki egér és barátai helyett Popeye-jelmezes színészekkel pózolhatnak. Télen pedig itt rendezik be a Mikulás ajándékgyárát, ahol mindenféle mesefigurák sürgölődnek a gyerekek legnagyobb örömére – feldíszíthető fenyőfa ugyanis nem nő a szigeten, és hó is ismeretlen.

Az 1995-ös A kincses sziget kalózait minden idők egyik legnagyobb mozis bukásai között szokás emlegetni. Ez igaz is, hiszen a büdzsé a marketingköltségekkel együtt 115 millió dollárra hízott, a bevétel viszont mindössze 18 millió dollár volt, amibe bele is bukott Mario Kassar híres produceri cége, a Carolco (egykori cégtársa, Andy Vajna még időben elhagyta a süllyedő hajót: 1989-ben eladta a részesedését Kassarnak, és megalapította a Cinergi Picturest).

Pedig ez a kalózos film semmivel sem rosszabb, mint a nyolc évvel később egy milliárdos franchise alapkövévé váló A Karib-tenger kalózai, sőt! Geena Davis sokkal menőbb kalózkapitány, mint a túlsminkelt arccal majomkodó, négy film után igen fárasztóvá váló Johnny Depp.

A kincses sziget kalózainak több jelenetét is Máltán vették fel. A film eleji, nyaktörő lovaskocsis üldözés például nagyon könnyen felismerhető: ezt Vittoriosa kikötőjében forgatták. 

A jellegzetes, sárga téglás, partmenti lovagi erődöket díszletfalakkal és -hidakkal toldották meg, hogy aztán látványosan fel is robbantsák mindet, a sztori szerint ugyanis Morgan kapitány (Geena Davis) és a mellé szegődött, jóképű szélhámos (Matthew Modine) egy ellopott lovashintóval akarnak kiszökni Port Royal városából, de az angol hadihajók lőni kezdenek rájuk, leamortizálva ezzel a fél kikötőt.

output smIc4D.gif
Fotó: Carolco Pictures / Szűcs Gyula

A filmbéli épületeket könnyen fel lehet ismerni a vittoriosai parton, és akár egy mobiltelefonnal is lőhetünk olyan képeket, amik nagyjából pont azt ábrázolják, amit a stáb felvett (jóval komolyabb technikával persze). Ennek a helyszínkeresgélő szórakozásnak újabban már neve is van: úgy emlegetik, hogy

screenshot-turizmus,

Málta pedig legalább ugyanakkora vendégáradatot vár tőle, mint Tunézia a sivatag közepén hagyott Star Wars-díszletektől, vagy a horvátországi Dubrovnik, ahová ma már nemcsak Trónok harca rajongói utaznak el fotózgatni, hanem a Csillagok háborúja nyolcadik részének rajongói is.

Persze nem mindenkinek jelenti az az álomnyaralást, hogy órákon át filmjeleneteket keresgél, és régi werkfotók meg a Google Maps látképe alapján próbálja kibogarászni, mit hol vettek fel. Aki csak kattintana kettőt a mobiljával, és már töltené is fel az Instagramra vagy a Facebookra, melyik hollywoodi sztár helyén áll, az imádni fogja a Máltai Turisztikai Hivatal idén nyáron debütáló okostelefonos appját, ami mindenhol jelzi: ha ide állsz, pont azt fogod látni, amit Brad Pitt, Angelina Jolie, Robin Williams, Geena Davis vagy a Trónok harca sztárjai.

Zarándokhely lett a kocsma, ahol a Gladiátor sztárja halálra itta magát

Ridley Scott 1999-ben forgatta Máltán az öt Oscar-díjjal jutalmazott Gladiátort, amihez a Ricasoli-erődben még a Colosseum mását is felépítette a Máltai Filmbizottság. A grandiózus díszletek árnyékában azonban egy tragédia is történt: ekkor halt meg Oliver Reed, aki Proximust, a rabszolgából lett gladiátorkiképzőt alakította a filmben. A 61 éves sztárból azonban legenda lett, mivel egy stábbulin 8 sört, 12 rumot és 14 whiskyt gurított le, mielőtt szívinfarktust kapott volna.

Ne maradjon le semmiről!