Elítélték a premierfilmeket szivárogtató honvéd törzsőrmestert

2016.04.05. 17:33

350 ezer forintos pénzbírságra ítélte a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa azt a honvéd törzsőrmestert és civil társát, akik több tucat premierfilmet tettek szinkronosan elérhetővé az egyik torrentoldalon, írja az MTI.

A MUXUJ nicknevű törzsőrmester 2012-től külföldi filmek első hazai vetítésein rögzítette a magyar szinkront, majd az így kapott hangot ráillesztette a már korábban lekalózkodott filmekre, lecserélve az eredeti nyelvet. A férfi 39 filmhez készített barkácsszinkront ezzel a módszerrel. 

MUXUJ még ebben az évben online barátságot kötött a másodrendű vádlottal, egy RNI nevű, korábban már többször büntetett felhasználóval. Személyesen sosem találkoztak, de megállapodtak, hogy a munkát (letöltés, átszerkesztés, feltöltés) egymás közt felosztva összefognak, így 2013 februárjától, RNI-MUXUJ megjelöléssel, összesen 31 filmet tettek a nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé – több esetben is a premier után alig pár nappal.

A bíróság szerzői jogok jelentős vagyoni hátrányt okozó megsértése miatt találta bűnösnek a két férfit, a tizenegy magyarországi filmforgalmazó kárát pedig (a hazai bemutató és közzététel között eltelt idő függvényében) 800 és 3000 dollár között alapította meg alkotásonként. Az esetleges fellebbezések bejelentésére mindegyik érintett három nap gondolkodási időt kért.

Ne maradjon le semmiről!