Látványos űrkommandós sci-fi lesz a Star Wars-vadhajtás Zsivány egyes

2016.04.07. 14:02

A Zsivány egyes – Egy Star Wars-történet című, decemberben érkező filmnek a címét a büdös életbe’ nem fogjuk így használni még egyszer, és bármilyen hülyén is hangzik a Zsivány egyes, akkor is ez a címe. A Zsivány egyes (miért, a Gazember/Csirkefogó/Kópé egyes mennyivel lenne jobb?) lesz az első olyan film a Star Wars-univerzumban, ami nem a fősodorhoz csatlakozik, azaz az eddig elkészült hét részhez, hanem egy különálló, magában is megálló, de a Star Warshoz szervesen kapcsolódó alkotás. A Disney azért találta ki ezt, mert nem hülyék: 2015-től kezdve a páratlan években „rendes” SW-sorfilm jön, azaz folytatódik az ismert történet Luke-kal és Leiával, párosban pedig különálló sztorikat kapunk, olyan karakterekről és/vagy eseményekről, melyek fontosak, ikonikusak az SW-univerzumban. 

Az első ilyen film az idén december 15-én érkező Zsivány egyes lesz (előkészületben a Han Solo fiatalkori kilengéseiről szóló eredetfilm és Boba Fett sztorija), aminek az előzetesét a Disney egy amerikai reggeli tévéműsorban, a Good Morning America! címűben mutatta be percekkel ezelőtt. Az előzetest majd egy külön cikkben elemezzük, egyelőre csak összefoglaljuk, mit lehet tudni a filmről. De ez csak az ugrás után, addig is itt az előzetes, tessék:

A Zsivány egyes a Sith-ek bosszúja alcímű Star Wars III és az Új remény (Star Wars IV) között, közvetlenül az eredeti Csillagok háborúja film eseményei előtt játszódik, és azt a történetet meséli el, hogyan lopták el a lázadók a Halálcsillag tervrajzait, és azok hogy kerültek bele R2D2 memóriájába. A cím, a Zsivány egyes azt a kommandós egységet takarja, ami elvégzi ezt a nem kicsit veszélyes küldetést. A tagjairól egyelőre csak annyit tudunk, hogy elég szedett-vedett társaság, amit egy nő vezet, és ezek a színészek alakíthatják a tagjait: Felicity Jones, Donnie Yen, Diego Luna és Riz Ahmed. 

A filmben szerepel még Forest Whitaker is, de róla nem hisszük, hogy sugárfegyverrel hadonászó akcióhős lenne, játszik benne Jonathan Aris is, ő a galaktikus szenátus egyik tagját alakítja, Mads Mikelsen lesz az a birodalmi mérnök, aki a Halálcsillag tervezésében részt vett, de lelkiismereti problémák miatt átáll a másik oldalra (egy pletyka szerint Felicity Jones karaktere a lánya), Alan Tudyk pedig egy átprogramozott, birodalmi vadászrobot szerepét kapta meg. Az előzetes láttán updateltük a cikket: a törtfehér egyenruhás főgonoszt Ben Mendelsohn alakítja, ő tuti nem fog lázongani.

A Gareth Edwards rendezésében készülő filmről az első felvételek már tavaly, egy Disney-konferencián kikerültek, de ezekből csak annyi derült ki, hogy a helyszínek között lesz egy dzsungellel benőtt bolygó, amire csapatszállító hajókban szállnak le a lázadók, illetve feltűnt benne pár birodalmi lépegető is. A Disney idén március 4-én tartott közgyűlést a részvényeseinek, ezen már kicsivel többet megmutattak a filmből. Eszerint új rohamosztagossal találkozunk majd benne a Death Trooperrel (lefordítjuk: Halálosztagos), fekete páncélba öltözött, komor figurákkal, és az is kiderült, hogy rengeteg akció lesz a filmben, ami úgy néz ki, mint a klasszikus trilógia filmjei, nem túl fényes, nem túl csillogó, és ennek csak örülni lehet. 

Nem tudni, hogy Darth Vader hogy jelenik meg a filmben, ahogy azt sem, hogy R2D2 vagy C3PO szerepel-e benne, de ezekre a kérdésekre az előzetes lehet válaszokat ad. Nem csoda, hogy nem sok minden szivárgott ki a forgatásról, a SW VII-hez hasonlóan elképesztően szigorú biztonsági rendszerrel őrzik az információt és a forgatási helyszíneket is. A kiszivárgott infók között vannak kevésbé hihetők (Han Solo is feltűnik egy jelenetben, sőt, Jabba is), és elképzelhetőbbek (szerepelni fog pár közönségkedvenc fejvadász, Bossk, Dengar, és IG-88 is). A forgatás tavaly augusztusban kezdődött, a külső helyszínek között a Maldív-szigetek, Izland és Jordánia szerepelt, ha ebből vonunk le következtetést, lesz dzsungeles-trópusi, havas-jeges és sivatagi felvétel is. 

A cselekményt az egyik Star Wars rajongói oldal nagyjából úgy foglalta össze, hogy a Halálcsillagot tervező Galen nevű mérnök összeomlik  amikor rájön, hogy mire fogják használni az űrállomást, és kapcsolatba lép rég nem látott lányával, akiről utoljára azt hallotta, hogy a lázadóknak dolgozik. Galen a terveket egy birodalmi robotba rejti, amit átprogramoz, és a lázadókra bíz. A birodalmiak valahogy rájönnek a dologra, megkínozzák Galent, kiszedik belőle, amit ki kell, és a lázadók nyomába indulnak, akik menekülnek, és hullanak, mint a legyek, a tervek meg valahogy R2D2-ba kerülnek át. 

December 15-én meglátjuk.

Ne maradjon le semmiről!