9 dolog, amit az új Star Wars-előzetesből tudtunk meg

rogue-one-a-star-wars-story-death-star
2016.04.08. 17:10

Egy nőre, a Jyn Erso nevű lázadót alakító Felicity Jonesra bízták a Star Wars-univerzum első szólófilmjét, a Zsivány egyest, és emiatt persze jött a menetrendszerű felhorgadás a neten, de minket ez most nem érdekel, az viszont annál inkább, hogy mit tudtunk meg a történetről, mi az, amit egy másfél perces előzetesből le lehet szűrni egy olyan, december 15-én bemutatásra kerülő filmről, aminek következményeit nagyon is jól ismerjük?

  • Jyn Erso a női Han Solo, akit a birodalom nagyon szeretne sitten tudni (és biztos pár gazember is), mert amikor Mon Mothma előtt áll, a bűnlajstrom (okirathamisítás, orgazdaság, súlyos testi sértés, hivatalos közeg elleni erőszak) inkább a Birodalom ellen elkövetett bűncselekményekre utal. 15 éves kora óta egyedül él. Namármost. A trailerben az Erő használatával összefüggő zenedarab megy első feltűnésekor, így máris elkezdődött a találgatás, hogy esetleg Obi Wan unokája lehet, de ez elég nagy marhaságnak tűnik. A szereplők között van még egy Lyra Erso nevű is, ő vajon az anyja? A testvére?
  • Diego Luna a lázadók egyik századosát alakítja, de ennél többet nem tudunk meg róla, csak azt, hogy sokat fog rohangálni, és harcolni is, hiszen csak ilyen tevékenység közben látjuk az előzetesben.
  • Az előzetesben nem látjuk Darth Vadert (vagyis erről majd később), de egy piszkosfehér egyenruhába öltözött birodalmi tisztet igen, akin több a kitüntetés, mint Tarkinon. Ben Mendelshon karaktere nem szólal meg, és nem látjuk 6 másodpercnél többet, mégis ijesztőbb, mint Kylo Ren volt a Star Wars VII-ben, ráadásul bazinagy puskája van, ami plusz egy a hókuszpókusszal szemben. A karakter egyébként meglepő módon akcióközelben is látható, amit pl. Tarkinról soha nem feltételeztem volna.
  • Forest Whitaker lesz a szegény ember Ben Kenobija igencsak, az idősebb mester, aki majd eligazítja a hebrencs ifjoncokat - ettől a motívumtól egy Star Wars-film sem tud és nem is nagyon akar elszakadni. Whitaker úgy néz ki, mint egy hajléktalan terminátor, kicsit sántít, és nagyon komor dolgokról beszél. Ha tippelnem kellene, neki van valami belsős infója még régről, bármint a birodalmiakról, és ő készíti fel hőseinket a küldetésre. Zenés montázsban. El is nevezték a filmet Star Wars: Suicide Squadnak.
rogue-one-star-wars-story-trailer-image-49.png
rogue-one-star-wars-story-trailer-image-15.png
  • Nincs Star Wars-film új rohamosztagos nélkül, ez valami szabály, és ez alól most sincs kivétel, a klasszikus egyenruhát kapjuk meg matt feketében, Halálosztagos (Death Troopers) a nevük, és nagyon jól néznek ki. Egyfajta deszantos egységnek tűnik az előzetes alapján, majd kiderül. A trailer legjobb jelenete az, amiben a lázadók a tengerparti fövenyen rohannak, és közben a háttérben négy lépegető lövi őket.
rogue-one-star-wars-story-trailer-image-40.png
  • És akkor Darth Vader. Van egy jelenet az előzetesben, amiben egy sötét köpenyes alak, kivehetetlen formájú sisakban áll egy kamrában, az uralkodó vörös páncélos testőreitől övezve = Darth Vader, ugye? Könnyen lehet. A gép ami előtt áll, nagyon hasonlít arra az orvosi izére (Bacta tank) amiben Luke-ot rakták össze a Wampa-támadás után a Birodalom visszavág elején, szóval sz is elképzelhető, hogy éppen Palpatine az, aki az átlátszatlan falú üveghengerben héderezik. Egy más elmélet szerint a köpenyes alak maga a császár.
rogue-one-star-wars-story-trailer-image-47.png
  • Egy tradícióval azonban szakítunk: nincs fénykard! Egy sem! Sehol! Kardozás van, Donnie Yen esik neki pár rohamosztagosnak, de nem fénykarddal. Jó, mivel ez a film a Sith-ek bosszúja után játszódik, adott, hogy jedik nem nagyon lesznek benne, de remélem egy azért akad valahol.
rogue-one-star-wars-story-trailer-image-38.png
  • Van egy jelenet, amiben Jyn és még pár lázadó a Halácsillagban(?), de legalábbis egy birodalmi bázison menekül, mögöttük egy bazinagy robot, ami igencsak az a birodalmi robot lesz, amit Alan Tudyk alakít motion capture segítségével. Ezeket a képsorokat egyébként az egyik londoni metróállomáson vették fel, nem vicc, ilyen faszán néz ki a valóságban is. Ha a Han Solo-filmet Budapesten forgatnák, az elkerülhetetlen Halácsillag-jeleneteket a négyes metróban fel lehetne venni simán.  
rogue-one-star-wars-story-trailer-image-36.png
  • A zárójelenet egy nagyon frankó kis red herring (félrevezetés), hiszen Jynt látjuk koromfekete birodalmi egyenruhában, pontosabban Tie bombázótiszti öltözékben, amihez különösen hátborzongató Whitaker narrációja a What will you become? azaz Mivé válsz?/Mi lesz belőled? modattal, ami azt sugallja, mintha Jynnek a film egy pontján el kellene döntenie, hogy melyik oldalt választja. Dettó visszatérő toposz a Star Wars-filmekben.
A végére egy kérdés: hol van Mads Mikkelsen??? 

Már régóta tudjuk, hogy lopták el a Halálcsillag tervrajzait

Egyébként az, hogy a Halálcsillag tervei hogy kerültek a lázadókhoz, tulajdonképpen nem titok, legalábbis a sztori egy verziója nem. Először akkor került elő, amikor 1981-ben az NPR nevű rádióban lement egy 13 részes, összesen 6 óra hosszú hangjáték, amiben Brian Daley sci-fi író az eredeti Csillagok háborúját dolgozta fel, kiegészítve kismillió részlettel.

Itt a történet úgy hangzott, hogy Leia hercegnőnek egy lázadó kém mesél a Halálcsillag létezéséről. Leia elszólja magát egy birodalmi tiszt előtt, és kénytelen a Tantive IV nevű hajó fedélzetén elmenni a tervrajzokért egy Toprawa nevű bolygóra, ahol átsugározzák az adatokat a hajójára, majd ismét menekülnie kell, mert megjelenik a bolygó körüli pályán egy birodalmi csillagromboló.  

Ezen a történeten később, 1993-ban, és 1998-ban is alakítottak, szárazföldi és légicsaták kerültek bele, és könnyen elképzelhető, hogy a Zsivány egyesben is visszaköszönnek majd ezek az elemek is.   

Ne maradjon le semmiről!