Visszakérik az Orson Welles utolsó filmjének befejezéséhez nyújtott adományaikat a támogatók

2016.04.08. 12:53

2015-ben kellett volna bemutatni Orson Welles befejezetlen utolsó filmjét, aminek munkákatait Perter Bogdanovich rendező vállalta magára, joggal, hiszen annak idején maga Welles kérte meg, hogy halála esetén dolgozzon a filmen. A The Other Side of The Wind című filmet egyébként Orson Welles születésének 100. évfordulóján akarták bemutatni.

A filmen Welles 1970 és 1976 között dolgozott, halála után viszont dobozba került minden leforgatott jelenet, pontosabban Welles egykori partneréhez, egyben munkatársához, Oja Kodar horvát színészhez. Kodar 2014-ben aláírt egy szerződést a jogok átadásáról, de a negatívokat a mai napig nem juttatta el Bogdanovich-nak, aki viszont 2014 óta közösségi finanszírozásban  gyűjti a filmet a film befejezáséhez.

Eddig 406 ezer dollárt sikerült összegyűjteni, a kampányt olyan hírességek támogatták, mint Clint Eastwood, Steven Soderbergh, Sofia Coppola, JJ Abrams és Wes Anderson, de ők a jelentős csúszás miatt most elkezdték visszakérni adományaikat.

A 75 éves Kodar egyébként szereplőként is feltűnik a filmben, ami egy veterán filmrendező, John Huston sikertelen visszatéréséről szól. Kodar mellett Susan Strasberg, Lilli Palmer, az ifjú Dennis Hopper és Peter Bogdanovich is látható benne,  utóbbi magát alakítja a vásznon: egy fiatal, feltörekvő rendezőt.

Egy Welles rajongó oldal szerint Bogdanovich a Netflix-szel tárgyal a film befejezéséről, ők állítólag 5 millió dollárt ajánlottak fel a célra, és egy dokumentumfilmet is forgatnának mellé.

Ne maradjon le semmiről!